Beställ senast den 6. juni (7.6. Stockholm- och Malmöområdet) så garanterar vi att du får din leverans innan midsommar!

Filter
Rosévin Rött vin
Rosé Rött
Bombino Nero Merlot Negroamaro Nero di Troia Primitivo
2022 2021 2020 2019 2017
Nej Ja
Berliner Wein Trophy Frankfurt International Trophy Mundus Vini
ja
Ja
Riserva
Castel del Monte Castel del Monte Nero di Troia Riserva Manduria Primitivo di Manduria Puglia
Halvtorrt Torrt
Naturkork Plastkork Presskork
Torrevento

Torrevento

Ambassadör för den apuliska vinkulturen

Torrevento har ett utmärkt rykte i vinvärlden. Den välkända vingården bär stolt oktagonen från det apuliska landmärket i sin logotyp, Castel del Monte. I det över 750 år gamla slottets tecken produceras förstklassiga, typiska apuliska viner. Och de gör det med stor medvetenhet om miljön och dess resurser. Torrevento är "en viktig modellvingård för Castel del Monte-beteckningen när det gäller hållbarhet", skriver den italienska vinguiden Gambero Rosso. Framgången för Torreventos viner beror på den erfarne oenologen Leonardo Palumbo, som har skapat "ikoner från Castel del Monte-regionen", som Robert Parker's Wine Advocate skriver.

Torrevento har ett mycket gott rykte i vinvärlden.

Företaget bär stolt Apuliens symbol, det åttakantiga slottet Castel del Monte, i sin logotyp. I det 750 år gamla slottets tecken framställs förstklassiga viner som är typiska för Apulien. All produktion sker med omtanke om miljön och resurserna. ”Torrevento är en föregångare inom hållbarhet för kvalitetsbeteckningen Castel del Monte”, skriver den italienska vinguiden Gambero Rosso. Bakom de framgångsrika Torrevento-vinerna står den erfarne vinmakaren Leonardo Palumbo, som har skapat ”ikonerna från Castel del Monte-regionen”, som Robert Parkers Wine Advocate uttrycker det. Torrevento – vin av vind och sol
Torrevento betyder ”vindtorn”. Faktum är att vingårdens hjärta, det före detta klostret i Corato, har trotsat de apuliska vindarna i över 750 år. DOC-regionen ”Castel del Monte” har blivit känd tack vare företaget. Härifrån levereras enastående italienska viner för att låta hela världen komma lite närmare Apulien. De bästa av Torreventos medelhavspräglade vingårdar är Vigna Pedale och Bolonero Castel del Monte Rosso DOC. Båda fokuserar huvudsakligen på den inhemska druvan nero di troia. Vd:n Francesco Liantonio har utvecklat företaget till ett hållbart och kvalitetsmedvetet förebildsföretag för den italienska vinodlingskonsten.

Vingården Torrevento har varit i familjen Liantonios ägo sedan 1948. Den ligger på högplatån Murgia, vid foten av det berömda berget Castel del Monte. Det åttakantiga slottet är avbildat på Apuliens vapensköld. Torreventos vinodlingar omfattar över 400 hektar, varav cirka 200 är företagets egna. De apuliska vindarna, som blåser in från kusten bara tretton kilometer bort, skänker friskhet. I de steniga jordarna växer huvudsakligen gamla inhemska druvsorter som uva di troia, bombino nero, bianco, pampanuto, aglianco och nero di troia. Dessutom förfogar företaget över chardonnay, verdeca, primitivo och andra druvsorter.

Torrevento och högplatåns terroir
Platån har mer att erbjuda än vinden: Vinstockarna växer i den kalkjord som är vanlig i trakten. På cirka 400-600 meters höjd löper underjordiska vattenleder under karstjordarna, vilket bidrar med extra fukt. Detta är avgörande för vinstockarna, som måste utstå de torra och varma italienska somrarna och de långa, kalla vintrarna. I norra delen av odlingsområdet kan det till och med snöa under de kalla månaderna. De steniga, mineralhaltiga jordarna och medelhavsklimatet innebär att druvorna från Apulien är ovanligt smakrika. En fyllig bouquet med en kraftfull kropp och en kryddig arom är typiska kännetecken för vinerna från Torrevento.

Torreventos historia
Apulien var känt för sina fina viner redan under romartiden. Idag kan man överallt i Torrevento hitta spår efter gamla boplatser som går tillbaka ända till 300-talet före vår tideräkning. Torreventos historia börjar med uppförandet av ett benediktinerkloster år 1400. Munkarna döpte klostret till ”Turm des Windes” eftersom det var byggt helt av sten. Klostret tornade upp sig över den nutida nationalparken Alta Murgia, som var Italiens första.

Vinfamiljen Liantonio
Historien hade sett annorlunda ut om inte Francesco Liantonio, farfar till dagens ägare av Torrevento, inte hade haft en så stor upptäckslust. När han var 16 år gammal utvandrade han till New York. Efter tio års hårt arbete i en isfabrik återvände han 1923 till Apulien. Med sig hade han en stor dröm: egna olivlundar och vinodlingar. Han grundade först sitt företag i Palo del Colle, cirka 32 kilometer från dagens vingård. 1948 kunde Francescos företag förvärva det gamla benedictinerklostret Torrevento. Till det hörde på den tiden 57 hektar vinodlingar.

När hans son Gaetano Liantonio tog över arvet 1950 renoverade han den gamla gården och byggde bland annat en vinkällare (Vinicola Torrevento). 1989 tog dagens ordförande och vd över Torrevento. Under åren mellan 1995 och 2005 utvidgade han vinodlingarna och tog sig an nya teknologiska utmaningar. Vingården har en unik förmåga att locka fram de bästa egenskaperna hos regionens olika inhemska druvsorter. Torrevento är känt för sin hållbara vinodling i Apuliens oländiga landskap. Dessutom kan vinälskare utforska landskapet runt omkring det gamla klostret och lära sig mer om de gamla vinkällarna och vinfaten under Torrevento genom att följa med på en guidad rundtur.

Torreventos grundares sonson är docent i marknadsföring och handel. När hans far ville lämna företaget vidare 1989, tog han över driften. Tack vare honom har en genomgående modernisering genomförts och idag är vinkällaren en av Apuliens bästa. Säkerligen har anlitandet av oenologerna Leonardo Palumbo och Lino Carparelli varit en viktig bidragande anledning till framgången. Deras skapelser för Torreventos räkning får ständigt internationell uppmärksamhet och fina omdömen.

Inhemska druvsorter kliver fram igen

För Torrevento är det mycket viktigt med traditioner. Därför är det inte oväntat att familjen Liantonio framför allt fokuserar på de gamla regionala druvsorterna. Framför allt odlar man nero di troia, en inhemsk druvsort med kraftfulla tanniner. Tack vare Torrevento har druvan nu klivit fram i rampljuset igen efter att regionens vinodlare under många år endast använt den i cuvéer. Idag utgör den grunden i många av Torreventos viner, däribland den utsökta Nero di Troia med en sammetslen, fyllig karaktär och den fruktiga É Arte Nero di Troia. ”Monte Rosso Pedale Riserva” belönades med det eftertraktade toppbetyget tre vinglas i vinguiden Gambero Rosso. Dessutom har druvsorten idag DOCG-status i DOC-området Castel del Monte.

Trots de stora produktionsvolymerna lyckas familjen Liantonio bedriva sin verksamhet på ett hållbart sätt. Därför sker odlingen av nero di troia enligt riktlinjerna för ekologisk odling. Till Apuliens traditioner hör även albarello-metoden, som innebär att vinodlaren beskär vinstockarna som buskar. Samtidigt använder Torreventos team den senaste tekniken, bland annat ett övervakningssystem som varnar för mjöldagg, och rustar sig därmed för framtidens vinodling.