Baron de Ley

Baron de Ley

En av de bästa adresserna i Rioja

Trots att bodegan Barón de Ley bara har varit verksam i knappa 30 år och därmed fortfarande är en relativt ny vingård, är den en av de bästa producenterna i den spanska regionen Rioja DOCa. 
 

Idealiska förutsättningar för toppviner

Vingården Barón de Ley är inhyst i ett gammalt benediktinerkloster från 1500-talet på gränsen mellan de tidigare kungarikena Kastilien och Navarra. Det är vackert beläget i den lilla staden Mendavia vid Ebroflodens strand. Klimatet här är idealiskt med varma, men inte för heta somrar, lagom nederbörd och milda vintrar. Dessutom har regionen utmärkta jordar. Allt detta tillsammans var skäl nog för en grupp vinodlare från Rioja att engageras sig i regionen. År 1985 köpte de det gamla benediktinerklostret och grundade vingården Barón de Ley.

Unika viner med internationellt rykte

Baron de Leys grundare planterade totalt 90 hektar av tempranillo-stockar redan 1985. Denna druvsort är nummer 1 i Rioja. På många andra vingårdar är odlingarna utspridda och skörden måste transporteras långa sträckor. Men så är det inte här. De skördade druvorna kommer direkt till bodegan utan långa omvägar. Det är miljövänligt och gör att druvorna är fräscha när de pressas. Förebilden för Barón de Ley var de franska vinslotten. Därför etablerade vinodlarna även 20 hektar av cabernet sauvignon, ursprungligen en fransk druvsort. Myndigheterna gav Baron de Ley ett officiellt godkännande. Det tilldelas bara några få spanska vingårdar för att inte förstöra traditionen. Vinodlarna tog sig an arbetet med själ och hjärta och producerade det första vinet redan 1990. Snart var dessa kvalitetsviner kända långt utanför landsgränserna. Internationella kritiker utsåg Barón de Ley till ”Spanish Wine Producer of the Year” både 2004 och 2007, och Robert Parker gav 91 poäng till årgång 2001. Idag är vingården Barón de Ley ett börsnoterat aktiebolag och producerar vin på 140 hektar av utmärkt odlingsmark. Tempranillo och cabernet sauvignon är de vanligaste druvorna tillsammans med garnacha tinta och vitvinsdruvan viura. Som en av få producenter i Rioja får Barón de Ley tillsätta en liten andel cabernet sauvignon i sina DOC-viner av tempranillo. Även det bidrar till att vinerna från Barón de Ley är så unika.

Lagring på ekfat

Totalt 12 000 barriquefat ryms i källarna hos Baron de Ley. De flesta består av amerikansk ek. För viner som ska lagras under flera år använder Baron de Ley alltid nya barriquefat. Det ger förstklassiga vita samt rosé- och rödviner som tydligt skiljer sig från den klassiska riojastilen. Reserva lagras 20 månader i träfat och ytterligare 24 månader i flaskan. Så får de sin fylliga och balanserade, lätt kryddiga karaktär. Gran reserva lagras totalt 24 månader i träfat av amerikansk och fransk ek och ytterligare tre år i flaska. Under denna tid utvecklar de sin individuella struktur och fina längd. Vid sidan av klassiska viner erbjuder Baron del Ley även en stort sortiment av druvrena viner och fantastiska cuvéer.

Gonzalo Rodriguez är kvalitetsansvarig för vinerna

Oenologen Gonzalo Rodriguez leder vingården hos Barón de Ley. Hans mål är att ständigt förbättra kvaliteten på vinerna. Vinerna från Barón de Ley framställs bara av de bästa druvorna. Alla druvor skördas för hand. Genom att införa moderna odlingsmetoder och begränsa skördarna har Gonzalo Rodriguez ökat kvaliteten ytterligare. Han övervakar noga varje steg från odlingen till skörden och fatlagringen. Vinexperterna känner igen hans hantverk och de nya fantastiska viner som han skapar år efter år. Respekten för naturen och en hållbar hantering av vinstockarna är viktigast för Barón del Ley. Modern teknik och tradition tillsammans utgör grunden i den filosofi som styr produktionen.

Köp vin från vingården Barón de Ley online

Reserva, gran reserva eller unga viner – Hitta dina favoriter från Barón de Ley i vår webbutik, klicka på köp och njut av dina viner hemma hos dig bara några dagar senare. Gran reserva kan även beställas som magnumflaska i en elegant trälåda! Just Gran Reservan vinner ständigt nya priser i internationella vintävlingar som Mundus Vini och hyllas enhälligt av vinkritiker som James Suckling och facktidskrifter som Wine Enthusiast Magazin.