Filter
Rosé Vitt
Nej Ja
Falstaff James Suckling Jancis Robinson The Wine Enthusiast The Wine Spectator
Dubbel Magnum (3 l) standardflaska (0,75 l)
0,75 L 3 L
Moet & chandon Champagne

Moët & Chandon champagne

Moët & Chandon champagne, symbolen för lyx och elegans. Upptäck mångfalden hos detta berömda champagnemärke, från den ikoniska Moet & Chandon Impérial till förföriska varianter som Moet Rosé och den delikata Moet Nectar Impérial. Fördjupa dig i Moet & Chandons årgångsvärld och upplev förstklassig champagne.
 

Champagne Moet & Chandon

Strålande frukt, en förföriskt krämig smörighet i gommen, perfekt lagring som skänker stor finess – champagnehuset Moët & Chandons stil är oefterhärmlig. Den ansvarige vinmakaren heter Benoît Gouez. Hans motto: ”Att framhäva och förädla de speciella egenskaperna hos druvorna som växer i Champagne.” Under Gouez’ ledning trollar vinodlare, källarmästare, oenologer och andra experter varje år på nytt fram ”champagnens magi” från Moët & Chandon.

Ett annat uttryck för denna mycket speciella magi har alltid varit den mycket speciella hanteringen av champagnen. Champagne är inget som man bara dricker – inom Moët & Chandon är man djupt övertygad om att champagnens njutning ska hyllas. Sabreringen, det vill säga att man hugger av champagneflaskans hals med en sabel, förknippas lika mycket med huset som den berömda flaskan mousserande vin som krossas mot skrovet när man döper en båt.

Även den traditionella champagneduschen, som idag väntar alla vinnare i biltävlingar över hela världen, och den skummande kaskaden i en champagnepyramid har sitt ursprung hos Moët & Chandon. I Épernay råder det ingen tvekan: Moët-champagne är den perfekta drycken för alla livets speciella tillfällen. 

Moëts champagnekollektion
Huset Moët & Chandon är imponerande stort: Man har tillgång till omkring 200 av Champagnes 323 cru-klassade lägen, 32 av de 44 premier cru-klassade lägena och samtliga 17 grand cru-klassade lägen. Denna imponerande mångfald – eller som Moët & Chandon kallar det, det ”lyxiga urvalet” – utgör även grunden till det breda champagnesortiment som produceras i Épernay.

Gemensamt för alla kollektioner är Moët & Chandons mycket speciella savoir-faire – samtidigt som alla har sin egen mycket individuella karaktär. Brut Impérial är sedan 1869 flaggskeppet för Moëts champagnesortiment, omisskännlig i sin kombination av magnifik frukt, förförisk gomkänsla och elegant mognad. Vid dess sida står Rosé Impérial med en något högre andel pinot noir, varav 10 % stilla rött vin. Ice Impérial Demi-sec är speciellt framtagen för att avnjutas med is och är därför tänkt att serveras sommartid på terrassen. Även här finns en rosa motsvarighet, Ice Rosé Imperial.

Upptill avrundas portföljen av årgångschampagnerna Grand Vintage och Grand Vintage Rosé. Båda produceras endast under särskilt enastående år. En specialitet är slutligen Demi-Sec Nectar Impérial. Fram till slutet av 1800-talet var det inom de flesta champagnehus vanligt att man tillsatte en betydligt högre dosage i toppchampagnerna, så att de blev märkbart sötare. Nectar Impérial med sin generösa exotiska frukt och sin fylliga, krämiga gomkänsla återupptar den här gamla traditionen.

Essensen hos Moët & Chandon
Låt oss börja med namnet och en liten detalj som finns på varje enskild flaska Moët & Chandon: Företagsnamnets trema, de två små prickarna över e:et. De skapar alltid osäkerhet kring det korrekta uttalet av ”Moët & Chandon”. Men det är inte så komplicerat: Ett trema anger att e:et ska uttalas separat och kort, och även det avslutande t:et ska uttalas. Den efterföljande ligaturen ”&” uttalas precis som franskans ord för ”och”. Och ”Chandon” uttalas som franskans ”chanson”, men med ett d istället för s. Tillsammans blir det alltså ”Mo-ett e Schandon”.

Det andra namnet tillkom 1833, när Jean-Rémy Moët överlät företaget i lika andelar till sonen Victor och svärsonen Pierre-Gabriel Chandon de Briailles. Den smakmässiga grunden till husets omisskännliga stil kommer sig av den skickliga blandningen av tre olika druvsorter. En Moët & Chandon består av pinot noir, pinot meunier och chardonnay. Pinot noir skänker champagnen fyllighet och en krämig textur. Pinot meunier bidrar med frukt och en mjuk balans. Och chardonnay står slutligen med sin syra för friskhet, elegans och finess. Kvaliteten på alla tre komponenterna kommer sig av den mycket speciella terroir som Champagne, med sina fyra underregioner och sina kalkhaltiga jordar, erbjuder de vinstockar som växer där.

De enkla stegen till en perfekt serverad Moët & Chandon
Den perfekta serveringstemperaturen för en Brut Impérial är 8–9 °C. Men även om du inte alltid har en flaska på kylning kan du snabbt åstadkomma ett perfekt tempererat glas njutningsfull champagne. 

Steg ett: Fyll en champagnehink till cirka en tredjedel med is och vatten och ställ ner champagneflaskan. Redan efter cirka 15 till 20 minuter har flaskan uppnått rätt temperatur. Torka då av flaskan, avlägsna det svarta bandet runt halsen och guldfolien över korken. Samtidigt som du tar tag runt flaskhalsen och håller fast korken med tummen lossar du med andra handen försiktigt grimman, det vill säga den lilla korgen av metalltråd. Greppa därefter försiktigt runt flaskans botten medan du med andra handen håller fast korken och den lossade grimman och samtidigt försiktigt vrider flaskan – inte korken. Försök undvika ett högt poppande ljud.

Det blir dessutom enklare om man håller flaskan snett, i 45 graders vinkel. På så vis blir champagneytan som möter luften större, och risken för att den skummar över minskar. Fyll glasen till två tredjedelar och sedan är det bara att njuta av champagnens magi.

En annan öppningsmetod är direkt förknippad med huset Moët & Chandon: Sabrering, att halshugga flaskan med en sabel. Detta går tillbaka till den mest berömda av alla Moët & Chandons vänner, för enligt legenden var det Napoleon Bonaparte som efter att ha vunnit ett slag under det ryska fälttåget 1812 för första gången öppnade en flaska med sin sabel. Även om den här metoden med lite övning och rätt redskap (det finns speciella sablar avsedda för sabrering) är mycket enklare än vad det ser ut vid första anblicken, kan vi på grund av skaderisken inte rekommendera den.

Moët party day, glamour och livsstil
Moët & Chandon har alltid sett sig som den perfekta följeslagaren vid livets stora ögonblick. Men du måste inte vänta tills du vinner en biltävling, ska döpa ett båt eller – som varumärkets ambassadör Roger Federer – vinner en grand slam-turnering, för att få öppna en flaska Moët & Chandon. ”Livet är fullt av stora ögonblick – men det är alla de små ögonblicken som gör oss lyckliga dag efter dag.”


Eller med andra ord: Om det alltid står en flaska Moët & Chandon i kylskåpet och väntar på det där speciella ögonblicket då det finns något att fira, är ibland just den väntande flaskan en tillräckligt stor anledning att öppna den och fira livet. Under hashtaggarna #moetmoments och #moetpartyday finns det på Instagram otaliga exempel från Moët & Chandon-vänner runtom i världen som firar ”Moët-ögonblicken” och helt enkelt njuter av stunden. Ett exempel är den 17 juni 2017, då Moët-Party-Day firades runtom i världen, från Frankrike till Nya Zeeland, från Italien till Hongkong: En världsomspännande fest för livsglädje, glamour och – inte minst – champagnens magi.