Filter
Rosévin Rött vin
Italien USA
Apulien Kalifornien
Rosé Rött
Primitivo Sangiovese Zinfandel
2023 2022 2021 2020 2019
Nej Ja
Berliner Wein Trophy Frankfurt International Trophy James Suckling Mundus Vini The Wine Enthusiast
ja
Ja
Riserva
Boutinot Wines Cantolio Manduria Delicato Family Vineyards Duckhorn Vineyards Farnese Vini
California di Manduria Manduria Primitivo di Manduria Puglia
Halvtorrt Torrt
Naturkork Plastkork Presskork Skruvkork
Primitivo / Zinfandel

Primitivo / Zinfandel Vin


Solkyssta viner från Apulien

Den italienska druvan primitivo står för mörkröda, kryddiga viner
med hög alkoholhalt.

I Italien odlar man primitivo framför allt i Apulien, där druvan är tillåten i DOC-vinerna Fallerno di Massico, Gioia del Colle och Primitivo di Manduria. Lite rolig vinkuriosa för alla som vill känna till historien bakom sina viner: Rent genetiskt är primitivo så lik den kroatiska druvan tribidrag, den montenegrinska kratošija och den kaliforniska zinfandel, som länge ansågs vara ”uramerikansk”, att man har kommit fram till att de fyra är en och samma druvsort.
 

Karakteristisk smak av kryddor och bär

Den här robusta druvan ställer inte till med mycket problem under själva odlingen. Utmaningen för vinodlarna ligger i att druvklasarna mognar ojämnt. Man måste ofta skörda för hand eftersom det kan sitta både omogna och mogna druvor på samma klase. De solkyssta primitivodruvorna från Apulien ger fylliga, mörka viner med en hög alkoholhalt på mellan 13 och 15, i undantagsfall upp till 17 volymprocent.

Doft och smak karakteriseras av kryddaromer, däribland kanel, mynta, svartpeppar och nejlika. Även aromer av mörka bär och choklad är framträdande. Primitivo har en fyllig kropp och är sammetslen, rund och tät samt ger ett smidigt vin. Detta är ett bra nybörjarvin för den som är ovan vid rött vin. Primitivo passar utmärkt till grillat kött och fisk samt till fondue och raclette.

Primitivo = Zinfandel: Det spännande sökandet efter ursprungslandet

Primitivo har en mycket intressant historia med ett ursprung som är höljt i dunkel. Idag vet man att druvan är identisk med den kaliforniska druvan zinfandel, som rönt framgångar i hela världen. Detta bevisade oenologen professor Carole Meredith vid universitetet Davis genom DNA-analys 1999. Efterforskningar visade dessutom att zinfandeldruvan kom till Kalifornien i mitten av 1800-talet.

Primitivo har odlats i Apulien i cirka 150–250 år. Vilket är då de här båda druvsorternas gemensamma ursprung? Genom intensiva efterforskningar hittade man 2001 ett hett spår i Kroatien. Den kroatiska druvan crljenak visade sig vara genetiskt identisk med primitivo = zinfandel och har odlats mycket länge i regionen. Men inte heller Kroatien var primitivodruvans ursprungsland; druvan kom från ett land ännu längre österut. Om detta land är Grekland, Albanien, Ungern eller Dalmatien är ännu oklart.

Eftersom zinfandelvinerna är kända över hela världen säljer en del italienska producenter sina primitivoviner som zinfandel.

Rödvinsstjärna från Apulien – primitivo

Den italienska druvan har en hög alkoholhalt, en djupröd färg och gott om internationella förbindelser: bland annat till Kroatien, där man känner den under namnet tribidrag, eller Montenegro där dem kallas kratošija, vidare över den europeiska kontinenten och änd till Kalifornien där den kallas för zinfandel.

Primitivo kan dock inte jämställas med zinfandel. Zinfandel uppvisar en tydlig kryddig ton, medan den italienska primitivo är mycket mer fruktbetonad. Namnet kommer för övrigt från det latinska ordet primitivus, som man kan översätta till ”tidigt mognande”. Faktum är att de här små, mörka druvorna ofta är de första som skördas, inte sällan redan i augusti.

Primitivo förekommer mest i södra Apulien, det vill säga på den italienska stövelns klack. Här omnämndes den redan 1799. I Apulien finns det flera DOC-regioner: Gioia del Colle, Falerno del Massico och den enda som bär druvsortens namn, Primitivo di Manduria.

Druvan står för mörka viner med hög alkoholhalt och komplexa aromer av choklad, peppar, kanel, nejlika, mynta, mörka bär och svarta körsbär. 2010 omfattade primitivoodlingarna i Apulien över 12 000 hektar. Den fungerar bra i cuvéer och kombineras gärna med apuliska negroamaro eller merlot.

Druvans höga sockerhalt innebär å ena sidan en hög alkoholhalt, ofta 13,5 % eller mer. Å andra sidan innebär detta att man även kan framställa halvtorra viner av primitivo.

Primitivo di Manduria – Apuliens flaggskepp

Apuliens främsta adress för en fin primitivo är regionen Manduria på halvön Salento. Anmärkningsvärt är framför allt den stora variationen - från enkla till förstklassiga rödviner - och att primitivovinerna från Manduria är mycket prisvärda.

Primitivo kan gärna avnjutas på egen hand till vardags, men passar även utmärkt till kraftfulla rätter som exempelvis en nötstek. Vinet är fylligt, kraftfullt och intensivt med aromer av surkörsbär och björnbär. Samtidigt är det inte för alltför tungt, utan snarare mycket uttrycksfullt och livligt.

Även i cuvéer tillsammans med merlot framträder den kraftfulla frukten i kombination med den franska druvans malttoner. Primitivo vinner alltid på att lagras på ekfat. Resultatet är ett vin med stor utstrålning, mjukt och samtidigt torrt. Samtidigt står regionen Maduria i Salento för en komplex och mångfacetterad lagrad primitivo av högsta kvalitet.

Primitivo från Salento, det perfekta vinet för en italiensk kväll i goda vänners lag

Det bästa med primitivo är dess mångsidighet. Från eleganta toppviner till enkla, men kraftfulla röda viner och lätta roséviner – det finns praktiskt taget alltid ett passande primitivovin till alla maträtter. Därför passar det utmärkt till det mångfacetterade italienska köket. Fruktiga och fylliga primitivoviner med en diskret söt karaktär gör druvan till en perfekt kompanjon till rätter med nötkött, viltkött eller mörka, kraftfulla såser.

Eleganta primitivoviner med en komplex struktur av aromer serverar man däremot hellre till lättare kötträtter. De framhäver de finare nyanserna hos rätter med kalvkött. Även lättstekt kött – som till exempel fläsknoisette och lövbiff – kombineras gärna med en primitivo av vinkännare och gourmeter, som snarare försöker anpassa maten till vinet än vinet till maten.

En speciell primitivovariant är rosévinet. Druvans djupröda färg och det normalt så mörka vinet gör att detta låter motsägelsefullt. Men det finns. Dessutom är det ett utmärkt val till en italiensk kväll i goda vänners lag och passar perfekt för ljumma sommarkvällar. Lätta pastarätter, antipasti och sallader fungerar särskilt bra tillsammans med ett rosévin av primitivo. Ett vin som klippt och skuret för att serveras på terrassen.

Avslutningsvis är det här rosévinet alltid en liten överraskning: en primitivo rosato som inte är djupröd och fyllig utan frisk, elegant och balanserad. I Kalifornien hittar man White Zinfandel – ett behagligt lätt rosévin.

Köp primitivo online

I vårt onlinesortiment finns ett stort utbud primitivo och zinfandel – även i trälådor. Upptäck och beställ din nya favoritprimitivo nu.