Filter
Rosévin Vitt vin
Rosé Vitt
Cinsault Grenache
2023 2022 2021 2019
Nej Ja
Decanter James Suckling Jancis Robinson Mundus Vini
Ja
Estandon Cooperative en Provence Les Caves du Château d'Esclans Mirabeau
Côteaux du Pont du Gard Côteaux Varois en Provence Côtes de Provence Pays des Bouches-du-Rhône
Naturkork Plastkork Skruvkork

Medelhavsklimat och skiftande terroir

Vinregionen Provence har ett medelhavsklimat med milda vintrar och heta somrar utan mycket regn. Mer än 3 000 soltimmar om året gör att druvorna mognar snabbt. Året runt blåser den starka mistralvinden som tillför svalka i hettan och torkar upp vinstockarna efter regn, men även orsakar skador på plantorna ibland. De bästa vinerna från Provence kommer från sydsluttningar som vetter mot havet. Där finner man dock sällan tidiga druvsorter. De växer snarare på nordsluttningarna. Jordmånen i Provence är heterogen. Nära kusten innehåller jorden mer skiffer och kvarts, i inlandet mer lera och sandsten.

Både röda och vita viner i Provence

Den vanligaste druvsorten i Provence för roséviner och röda viner är den blå druvan mourvèdre, som ofta blandas med grenache och cinsault. Även syrah (shiraz) och tibouren är vanliga. Andra druvor som odlas i mindre utsträckning är barbaroux, braquet noir, cabernet sauvignon, calitor (pécoui-touar), carignan och fuella (Folle noire). De vanligaste vitvinsdruvorna är bourboulenc, clairette, chardonnay, grenache blanc, marsanne, rolle (vermentino), sauvignon blanc, semillon, ugni blanc och viognier. Den inhemska druvsorten pascal blanc var tidigare mycket utbredd, men är känslig för sjukdomar och har nästan helt försvunnit från Provence. Huvuddruvan får utgöra högst 90 procent i vinerna från Provence. I röda viner och roséviner tillåter man högst 10 procent gröna druvsorter.

Vin för varje regionalrätt

Provencalska viner speglar ofta de regiontypiska aromerna och dofterna av lavendel, rosmarin och timjan. Rosévinerna är vanligen torra till halvtorra och mycket livliga. Röda och vita viner är fylliga med en intensiv bouquet. Alla viner kan kombineras med det traditionella köket i regionen. Rosé dricks i första hand till rätter med vitlök och till fisk eller skaldjur. Rött vin passar bra till lite kraftigare kötträtter som ugnsbakad lammlägg eller köttgryta. Vitt vin passar till den provencalska pizzan ”pissaladière” med lök, sardeller och svarta oliver.

Côtes de Provence

De mest regiontypiska vinerna kommer från området Côtes de Provence i öster. Ursprungsbeteckningen ”Appellation d’Origine Contrôlée” (AOC) som tilldelades först gången 1977 omfattar 85 kommuner. På andra plats följer ”Coteaux d’Aix-en-Provence” som omfattar 49 kommuner och 3 800 hektar. Lär känna vinerna från de mest berömda områdena i Provence! Beställ rosévin, rött och vitt vin från Provence bekvämt hemifrån.