mood_title

Schlossweingut Esterhazy

Furstligt vin som imponerade även på historiska celebriteter

 

 

Esterházy


Esterházys fascinerande historia är mycket lång och går tillbaka ända till 1200-talet. Kejsar Leopold I grundade den här furstliga linjen år 1687. Barockslottet Esterházy i Eisenstadt, familjens släktsäte, ritades av den italienske arkitekten Carlone 1683.

Familjen Esterházy var välutbildad och mycket kunnig i konst, musik och vetenskap. De upprättade ett sagolikt kungarike som till och med inspirerade författaren Johann Wolfgang von Goethe. Marie Antoinettes mor, kejsarinnan Maria Theresa, älskade de viner som producerades här i det milda kustklimatet och förädlades i Esterházys vinkällare. Kompositören Joseph Haydn tog till och med emot en del av sin lön i form av vinflaskor.

Modernitet och tradition förenade för prisbelönt vinproduktion
Den nuvarande vingården Esterházy hyllar dagens krav på vinproduktionen utan att glömma bort sin traditionsrika historia. Efter att de olika vinerna under många år framställts i slottets källare, invigde Esterházy 2006 en toppmodern vinkällare i Eisenstadt som inte bara anpassats till alla moderna standarder utan dessutom banar väg för en framgångsrik framtid.

I Trausdorf, med utsikt över Esterházy-slottet, förverkligar man moderna vinodlingsidéer – från semikarbonisk maceration och kallmaceration till fukt- och temperaturstyrning. Produktionen består med knapp majoritet av rödvinsdruvor som blaufränkisch, pinot noir och zweigelt, men även vita druvsorter som grüner veltliner, weissburgunder och sauvignon förekommer.

Den höga kvalitetsnivån bevisas inte bara av Esterházys viner, utan även av ett stort antal österrikiska och internationella utmärkelser. Den som är ute efter en autentisk produkt från en av Österrikes bästa vinregioner kommer garanterat att få sitt lystmäte här!

Variationsrika vinodlingar ger upphov till smakrika vinsorter
I Ruster Hügelland, på sydostsluttningarna i närheten av Neusiedlersjön, ligger vingårdarna Vogelsand, Kulm och Hunderpfunder. Här utgör den sandhaltiga jorden grunden för viner med hög mineralhalt. På vingårdarna Hartmisch och Lama, belägna på en något högre platå, råder ett friskt klimat.

Vid foten av bergskedjan Leithagebirge i St. Georgien skänker kalkhaltiga jordar och en sval skogsluft intensivt aromatiska viner med frisk syra. Från lerjordarna i Großhöflein stammar däremot kryddiga viner, medan Ried Tatschlers leithakalkjordar ger upphov till eleganta vita viner. De steniga lagren och de leriga jordarna med hög humushalt i Oslip ger optimala förutsättningar för slanka, fruktbetonade viner.     

Burgenlands söta viner är mycket eftertraktade. När förhållandena tillåter producerar vingården Esterházy även Eiswein. De chardonnaydruvor som används till det här sällsynta vinet måste vara helt frysta när de skördas. Resultatet är ett intensivt aromatiskt vin med en spännande kontrast mellan sötma och syra.