Filter
Rosévin Rött vin Vitt vin
Languedoc
Rosé Rött Vitt
Chardonnay Grenache Merlot Syrah
2022 2021 2020
Magnum (1,5 l) standardflaska (0,75 l)
0,75 L 1,5 L
Corbières Pays d'Oc
Naturkork Plastkork

Domaine d'Aussières

Corbières kan blicka tillbaka på en cirka två tusen år lång vinodlingshistoria. Här, mellan Narbonne och Carcassone, odlade nämligen redan romarna vin. Redan 1065 förvärvades Domaine d’Aussières, som funnits sedan urminnes tider, av klostret Mont Laures och omnämndes för första gången i skrift. 1211 övergick egendomen i det stora cistercienserklostret Fontfroides ägo. 1790 förstatligades alla kyrkans tillgångar och såldes. Napoleons förvaltare greve Daru övertog egendomen. Han och hans ättlingar byggde ut kontinuerligt, och på 1920-talet förfogade man över 270 statliga hektar och 120 medarbetare, som utvecklade Aussières till en egen by med skola, sjukhus och kyrka. I samband med depressionen utsattes vinsektorn för hård press och gården kunde inte underhållas – förrän den förvärvades och rustades upp av Domaine de Rothschild Lafite.

Innovativa vinodlare från Languedoc: Domaines Barons de Rothschild
Det krävdes ett antal innovationsinriktade och visionära vinodlare för att Languedocs, och framför allt Corbières, stora potential skulle upptäckas igen. Dessa kom in i bilden i början av 1990-talet och visade att vinerna från det här vilda, romantiska landskapet samt dess viktigaste druvsorter hade potential att kliva upp på samma scen som Frankrikes bästa viner. Till att börja med tog man sig an de gamla syrah-, grenache-, mourvèdre-, carignan- och cinsaultvinstockarna och pressade dem till komplexa, kraftfulla viner. Domaines Barons de Rothschild Lafite bestämde sig tidigt för att investera i Languedoc och skapa en ”Grand Cru”. Eric de Rothschild upptäckte den avlägsna domänen och fascinerades av dess skönhet och ortens potential. 1999 förvärvade släkten Rothschild den förfallna domänen samt 550 hektar mark och vingårdar.

”Perfektion i glaset” kräver engagemang och passion
Det här engagemanget blev en ynnest för regionen. Man hade redan upplevt det i Chiles Colchagua Valley, där Rothschilds engagemang i Los Vascos inneburit att hela världen fått upp ögonen för den höga nivån på både regionen och dess viner. Även i Corbières drar vinodlingen i stort nytta av Rothschilds investering. Men för att lyfta den här aktningsvärda domänen till en förebild för hela regionen, krävdes all kraft som den sedan länge etablerade Bordeaux-vindynastin kunde uppbåda. Fram till idag har alla vingårdens byggnader totalrenoverats och restaurerats. De gamla ytterväggarna har bevarats, men innanför dem döljer sig en av Frankrikes modernaste vingårdar. Idag har även de representativa byggnaderna totalrenoverats och under årens lopp har stort fokus lagts på vinodlingarna. Av de 550 hektaren har man valt ut 167 hektar med den bästa terroiren, och här odlas både inhemska sydfranska druvsorter och Bordeaux-druvor.

Investering i en stor framtid
När man befinner sig i Corbières märker man snabbt att Rothschilds investeringar inte handlar om här och nu, utan om framtiden och kommande generationer. De har åstadkommit en imponerande mix av den elegans som Bordeaux står för, ortens historia och landskapets vilda romantik. Just detta återspeglas även i vinerna. De är fina och eleganta samtidigt som Corbières ursprung märks tydligt. Med hjälp av den kunskap som Château Lafites vinmakare besitter kommer vinerna att utvecklas till Languedocs bästa cruviner. Det är just det som är målet för denna vindynasti som strävar efter perfektion i glaset. Om man blickar ut över egendomen med de nyrenoverade byggnaderna, de exemplariskt skötta vinstockarna och det ursprungliga landskapet ända bort till havet som glittrar i fjärran, är det lätt att förstå Eric de Rothschilds beslut att ta sig an den här platsen och lyfta vinerna till en ny nivå.