Filter
Mousserande Rosévin Vitt vin
Rosé Vitt
Grauburgunder Rivaner Spätburgunder
2023 2022 2021 2019
Nej Ja
Frankfurt International Trophy
Deutscher Sekt b.A. Qba
Brut Torrt
Champagnekork Skruvkork

WG Königschaffhausen

I Baden, mellan Freiburg och Rhen, höjer sig det mellanhöga bergsmassivet Kaiserstuhl med sitt kulturlandskap som är som gjort för vinodling. Här – i närheten av Endingen – finns vinodlarkooperativet Königschaffhausen-Kiechlinsbergen, vars medlemmar odlar vin i trakten kring de två byarna med samma namn. I Tysklands varmaste region produceras utsökta viner. 70 procent av produktionen utgörs av burgundiska druvor. Sedan 1933 har kooperativet långsamt utvecklats till dagens storlek med 650 medlemmar. Kaiserstuhls vulkansten och de många soltimmarna ger upphov till fina, fylliga viner. Tack vare den noggranna kvalitetskontrollen av alla vinodlingar utnyttjar Königschaffhausen potentialen hos sina enastående odlingslägen fullt ut. Vinodlarkooperativet Königschaffhausens historia
Endingens vinodling nämns för första gången i skrift år 873 före vår tideräkning. Ett dokument från 1363 bevisar att burgundiska viner var populära redan då: Någon sålde ett ”fint vin från Küngscafhusen [hist. Namn: Künges Schafhusen – idag Königschaffhausen]”. Vinodlarkooperativet Königschaffhausens historia tar sin början 1933. Det unika kulturlandskapet på Kaiserstuhl gav många vinodlare arbetstillfällen. Från sina byar Kiechlingsberg och Königschaffhausen satte de sin egen prägel på Badens viner. För att kunna hävda sig mot konkurrensen bestämde de sig för att gå samman i ett kooperativ.

Idag levererar 650 vinodlare druvor till Königschaffhausens vinkällare. Teamet kring vd:n Günter Zimmermann, källarmästaren Reiner Rosswog och försäljningschefen Harald Henninger styr företaget. Individualitet och särskilda kvalitetskontroller av druvorna i varje enskild vinodling har präglat vinodlarkooperativets framgångar. Företaget vet hur man ska gå till väga för att utnyttja Kaiserstuhls förstklassiga odlingslägen fullt ut.

Königschaffhausens odlingslägen och vinstockar
Förutom de burgundiska druvorna odlar Königschaffhausens vinodlare idag först och främst müller-thurgau, muskateller, scheurebe, gewürztraminer och internationella druvsorter som merlot och chardonnay. Kaiserstuhls jordar säkerställer att vinstockarna får tillräckligt med vatten. Odlingsläget ”Vulkanfelsen” är därför ett överordnat certifikat för Königschaffhausens Einzellagen.

Till dessa Einzellagen räknas dessutom Steingrüble, där förstklassiga spätburgunder-druvor skördas. Vinstockarnas rötter står här i lössjord, som har en förmåga att lagra värme. Kooperativets berömda weiss- och grauburgunder skördas huvudsakligen från Hasenberg, där lössjorden låter rötterna gräva sig ännu djupare. På Ölbergs sydvända sluttningar har kooperativet det perfekta läget för spätburgunder och högre upp hittar grauburgunder den rätta svalkan. Slutligen erbjuder Teufelsburg perfekta odlingsförhållanden för weissburgunder.

Königschaffhausen och deras viner
Som en hyllning till jorden har Königschaffhausen tagit fram en egen Vulkanfelsen-linje som är extra okomplicerad och aromatisk. Spätburgunder från 2018 har exempelvis en uttrycksfull bouquet och en sammetslen struktur. Den som är ute efter något mer exklusivt kan istället välja en ”Kaiserstraße Grauburgunder Alte Reben”. Det torra och fruktiga vita vinet har en diskret syra och är ett av Tysklands bästa viner på burgundiska druvor.

Även Endingens andra by producerar överlägen kvalitet: ”Kiechlinsberger Ölberg Spätburgunder” är ett bra exempel på ett kryddigt vin med mjuka tanniner. Smaken bjuder på choklad, kall rök och saftiga körsbär. Från Teufelsburg kommer en Kaiserstraße Weißburgunder som redan vunnit otaliga priser. Det här uttrycksfulla vinet imponerar med en underbar smörighet och en doft av citrus och äpple.