Filter
Gavi
Chardonnay Cortese
2023 2022 2021 2020 2018
Nej Ja
Mundus Vini
Ja
Gavi Piemont Piemonte

Pionjär i Piemonte

Vingården i närheten av Barbaresco har funnits sedan 1700-talet. Men det har tagit tid att nå dagens resultat. Fyra medlemmar av familjen Sarotto har i princip fått börja om från noll. Grundaren Guiseppe Sarotto var en enkel lantbrukare med några rader vinstockar på sin mark. Hans barn och barnbarn var de som gjorde Sarotto till ett framgångsrikt vinföretag. Vid tiden för första världskrigets utbrott hade den lilla gården vuxit till ett internationell storföretag. På 1930-talet skeppades Sarottos träfat med röda viner ända till London. Kriget slog sönder alla transportvägar i Europa och kastade Sarotto tillbaka i tiden. På 1950-talet kunde Angelo Sarotto inleda det mödosamma arbetet med att återplantera vinstockarna. Till att börja med såldes merparten av druvorna till lokala vinkällare och kooperativ. Det fanns inte mycket som vittnade om Sarottos höga status före krigen. Förändringen kom till slut med Angelos son, Roberto Sarotto. Han tog över vingården på 1980-talet och redan 1991 användes alla druvor åter i egna viner. Roberto har en stark anknytning till Piemonte och har alltid sett sig själv som en föregångare. Han gjorde Barolo till Sarottos flaggskepp och investerade i förstklassiga vingårdslägen. Två av hans bästa viner, Enrico I° och Elena, är döpta efter de egna barnen. När de en dag tar över efter fadern slipper de lyckligtvis börja från noll.

Fylligt och finessrikt från Gavi till Barolo

Piemonte fascinerar gång på gång med sin balans av finess och koncentration. Eller enklare uttryckt: Ingen annanstans ligger friska och fylliga viner så nära varandra. Eleganta spumante är en perfekt introduktion till Sarottos sortiment. Ivy framställs av några burgundersorter och den inhemska druvan cortese och jäses till bubblor. Liksom det lätta Arneis, milda Puro Chardonnay eller fruktigt kärva Dolcetto kan du gärna njuta av ett glas Ivy redan på eftermiddagen. Gavi är det vita vinets motsvarighet till Barolo och en kändis från regionen. Det framställs av druvsorten cortese. En druva som är inhemsk i Piemonte och som trivs bäst där. Sarottos Gavi är ett friskt vin med lite bett och bra längd. Lång jästlagring ger ett imponerande krämigt vin. Sedan millennieskiftet likställs Barolo med förstklassiga Bordeaux och Borgougne. Roberto Sarotto har följt Barolo-boomen sedan början av 90-talet. Det svåra är att tämja druvans enorma kraft och tillföra vinet finess. Det klarar Sarotto som låter jordiga lakritstoner förenas med de klassiska violaromerna. Barbaresco kommer från samma druva som Barolo, med är ett betydligt lättare vin. Lika elegant, men mindre kraftfullt i gommen.

Sarotto – vinerna som alla älskar

Roberto Sarottos viner är inte bara favoriter för vanliga vindrickare. Även vinkritikerna håller dem högt år efter år. En av Italiens främsta vinkritiker Luca Maroni gav tre av Sarottos viner hela 99 poäng både 2017 och 2018. Sarotto är den enda vingården i Italien som fått detta toppbetyg tre gånger. Gambero Rosso värdesätter också Sarottos produktion. Inte mindre än elva viner, däribland alla barolo och gavi, har fått betyget mycket bra. Sarottos goda rykte når dessutom långt utanför Italien. Även internationellt tilldelas vingården i Piemonte ständigt nya priser. Flera viner av olika årgångar har vunnit medaljer på Berliner Wine Trophy. Gavi, Barolo och Barbaresco står regelbundet som guld- och silvermedaljörer. Vid sidan av toppvinerna står sig även Sarottos enklare viner bra i konkurrensen. Barbera d’Alba Briccomacchia från år 2016 vann till och med guld på Mundus Vini. En utmärkelse i Decanter i oktober 2018 fick säkert många champagnekorkar att smälla hos Sarotto. Barbaresco Riserva Rombo 2013 fick hela 97 poäng och blev ”Best of Show”. Därmed är Sarotto en av bara sex vingårdar med den stolta titeln.