Filter
Rosévin Vitt vin
Argentina Chile Frankrike Italien Nya Zeeland
Bordeaux Burgenland Central Valley Hawke's Bay Languedoc-Roussillon
Constantia Sancerre
Rosé Vitt
2023 2022 2021 2020 2019
Nej Ja
Berliner Wein Trophy Falstaff Frankfurt International Trophy Gilbert & Gaillard James Suckling
ja
halv flaska (0,375 l) standardflaska (0,75 l)
Ja
Qualitätswein
Alamos Winery Badet Clément Booster Wine Group Bougrier Brightwater Gravels Winery
Bordeaux Burgenland Cape Town Central Ranges Colchagua Costa
Ädelsött Torrt
Naturkork Okänd Plastkork Presskork Skruvkork
0,75 L 0,375 L
Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc

Vita viner från hela världen

Sauvignon Blanc är en av världens mest omtyckta och utbredda vitvinsdruvor.

Särskilt välkända är varianterna från vinregionerna Marlborough i Nya Zeeland, men imponerande – oftast torra – viner av druvsorten framställs även i Loire, Steiermark, Sydafrika och Tyskland. Viner av sauvignon blanc är oftast syrabetonade och bjuder på utpräglade, mångsidiga aromer. Även lagringspotentialen är imponerande.
 

Ett vin med unika aromer

Sauvignon blanc är en sent mognande vitvinsdruva som ger medelstora skördar. Den frostkänsliga druvan kräver varma odlingslägen och bördiga, inte alltför torra jordar. Sortrena sauvignon-viner har oftast unika och kryddiga aromer. Kännare uppfattar ofta nyklippt gräs, grön paprika och sparris, potatis och bönor samt vinbär och krusbär. Även diskreta toner av svavel eller flintasten förekommer. Aromerna varierar dock beroende på odlingsområde och framställningsmetod. Viner från Nya Zeeland beskrivs exempelvis ofta som peppriga. I Frankrike framhävs vinets mineraliska egenskaper av en högre jästemperatur. Utanför Europa föredrar man däremot lägre temperaturer för att framhäva de fruktiga aromerna. Sauvignon blanc har inga likheter i smak med cabernet sauvignon.

En kameleont bland viner

Sauvignon blanc förekommer över nästan hela världen. Förutom att den odlas i de flesta europeiska länder, som Spanien, Italien, Bulgarien och Ungern, förekommer den även i Australien. Här bearbetar vinodlarna året runt ungefär 7 500 ton, ofta i blandningar med sémillon. I Nya Zeeland odlas sauvignon blanc huvudsakligen i Marlborough och på Sydöns nordspets. Druvan förekommer även i Chile, Sydafrika, Kanada samt Napa Valley i Kalifornien.

Den största druvan i Bordeaux

Sedan slutet av 1980-talet är sauvignon blanc den mest odlade vitvinsdruvan i Bordeaux. Av tradition används den i de torra vinerna från appellationerna Entre deux mers och Graves. I blandningar med sémillon och muscadelle bearbetar vinodlare sauvignon blanc även till ädelsöta viner i appellationer som Barsac, Cérons och Loupiac. En raritet är det sortrena Pavillon Blanc du Château Margaux från Médoc. Sauvignon blanc finns även med i det världsberömda Premier Grand Cru Classé Supérieur från Château d’Yquem. Även i vinregionerna Loire och Sud-Ouest är sauvignon blanc en populär druva.

Sauvignon blanc: En specialitet i Nya Zeeland

Nya Zeeland och sauvignon blanc har en nära relation. Druvan har följt med på Nya Zeelands resa till att bli en stor vinnation ända sedan 1980-talet. Med exotiska, gräsiga vita viner lyckades landets vinodlare tillmötesgå den stigande efterfrågan på friska och ungdomliga viner. Än idag är nyzeeländska sauvignon blanc-viner uppskattade tack vare sin ofta exotiska, intensiva frukt och sin friskhet. Men de senaste åren har allt fler vingårdar försökt sig på en ny stil. Vinerna ska vara komplexa och lagringsdugliga. Lagringen sker på ekfat.

Köp sauvignon blanc online

I vår webbutik finns en mängd olika sauvignon blanc-viner till bra priser. Såväl torra som friska, med exotisk frukt eller diskret syra till fisk eller ljust kött. Vi har ett passande vin för alla tillfällen!