Vi kommer att stänga vår butik den 30 september 2024 [Mer information]. Möjligt att beställa fram till den 30 augusti!
Filter
2020 2019
Nej Ja
Falstaff
Ja
Qualitätswein
Naturkork Okänd

Domäne Wachau

Wachau, beläget nordväst om Wien, är utan tvekan ett av världens vackraste och mest spektakulära vinkulturlandskap. De branta vinbergsterrasserna längs Donaus strand tornar upp sig till svindlande höjder och vid deras fötter ligger pittoreska små vinorter som exempelvis Dürnstein, där Domaine Wachau är belägen.

För att odla vin här krävs att man är både entusiast och idealist. Alla arbetsuppgifter på de branta, uppmurade vinterrasserna måste nämligen utföras manuellt. Ingen söndagspromenad med andra ord! Dessutom händer det emellanåt att terrasserna kollapsar efter oväder. Å andra sidan utgör terrassernas urstensjordar den perfekta terroiren för framför allt grüner veltliner och riesling, men även för weissburgunder och neuburger, som odlas i liten omfattning. De karga stenjordarna tvingar vinstockarnas rötter att tränga djupt ned i marken för att hitta näring och vatten. Druvorna blir därför ett perfekt avtryck av den unika terroiren.

Grüner Veltliner och riesling är hörnpelarna för Domäne Wachau.   Här framställs alla kvalitetskategorier från Steinfeder till Smaragd. Domäne Wachau förfogar över ett stort antal förstklassiga odlingslägen, varav en del har ett legendariskt rykte bland kännare, däribland Kellerberg, Loibenberg och Ried Achleiten. Singerriedel eller det berömda 1 000 meter höga Eimerberget i Spitz.

Just dessa Smaragd-viner på grüner veltliner och riesling vinner ofta jämförelseprovningar och har bidragit avsevärt till Domäne Wachaus goda rykte. Men även de, åtminstone på papperet, mindre kända odlingslägena som Kirnberg och Pichlpoint är definitivt värda en chans. De flesta av vinerna är naturligtvis torra, men lämpliga år framställs även ytterst anmärkningsvärda Beerenauslese och Trockenbeerenauslese. 

Terroiren i Wachau
Terroiren i Wachau är unik med Österrikes troligen äldsta bergart. Trots att Wachau är relativt litet till ytan visar denna bergart en imponerande mångfald. För flera tusen år sedan fanns det en bergskedja här som Donau har ”fräst” en väg genom.

Bergarten består av Gföhler gnjes och paragnejs. Wachau har dessutom ett unikt klimat som dels påverkas av värmen från det ungerska slättlandet, dels av kalla luftströmmar från det så kallade böhmiska massivet i norr. Detta växelspel ger mineralbetonade och uttrycksfulla viner.

Varje vingårdsläge i Domäne Wachau har sin egen karakteristik. Loibenberg, som tronar 420 meter över havet, består av vittringsjordar av gnejs med ett fint lager lössjord och lera. Kellerberg däremot, som lyfter sig majestätiskt bakom Domäne Wachaus Kellerschlössl, består av ljus gnejs med små andelar kvarts och har samtidigt ett svalare mikroklimat.

Det berömda 1 000 meter höga Eimerberget i Spitz består i sin tur av kristallina bergarter med vittringsjord och paragnejs. Här i den övre änden av Wachau gör sig den varma luften mindre märkbar och det är svalare än längre ned vid Dürnstein.

Ett av Österrikes populäraste viner är ”Katzensprung” från Domäne Wachau. Druvorna till detta vin odlas i branta terrassodlingar runt Dürnstein med urstensjordar och ett svalt mikroklimat. Det är ett lätt, friskt och fruktigt Grüner Veltliner med kvalitetsnivån Steinfeder. Det här vinet blev berömt redan för 60 år sedan eftersom det serverades i samband med att man skrev under det Österrikiska statsfördraget. Idag är det ett klassiskt vin i Domäne Wachau.  

Domäne Wachau – Wachaus pärla
Domäne Wachaus ursprung sträcker sig tillbaka till medeltiden, då vingårdarna ägdes av kyrkan. På 1600-talet byggdes den historiska vinkällare där Smaragd-vinerna än idag lagras. Även det vackra Kellerschlössl, Domäne Wachaus landmärke, är från den här tiden. Fram till 1930 ägdes vinodlingarna och vinkällaren av furstarna Starhemberg, men de blev tvungna att göra sig av med egendomen under depressionen. Då grundades kooperativet ”Freie Weingärtner Wachau” (De fria vinodlarna i Wachau) och de tog över skötseln av de enastående odlingslägena.

Kooperativet är idag ett av världens bästa. Det är ingen tillfällighet att tidskriften Wine & Spirits utsåg dem till ”International Winemaker of the Year” 1999. Sedan Master of Wine Roman Horvath och källarmästare Heinz Frischengruber kom in i bilden har kooperativet tagit ytterligare ett kliv uppåt på kvalitetsstegen.

Beslutet om ett namnbyte från ”Freie Weingärtner Wachau” till ”Domäne Wachau” är därför logiskt eftersom vinerna håller en kvalitetsnivå som många av de privata vinproducenterna inte lyckas uppnå. Det är inte för inte som vinerna bland annat serveras på operabalen i Wien.

Idag har domänen 250 medlemmar som odlar vin på totalt cirka 650 hektar. Det engagerade teamet kring Roman Horvath och Heinz Frischengruber har utarbetat ett noggrant kvalitetsprogram och står till tjänst med goda råd till vinodlarna. Därmed kan vinodlarna leverera druvor av högsta kvalitet till domänen, för utan dem skulle det inte finnas några enastående viner. I en av Europas modernaste anläggningar sorteras druvorna efter kvalitet innan de fortsätter till tankar och fat för jäsning.

Druvorna från de bästa odlingslägena hanteras naturligtvis separat så att vinerna avspeglar ursprungets terroir. Men här håller man hårt på traditionerna, för förstklassigt vin framställs inte i vinkällaren utan är endast resultatet av ett noggrant arbete ute på vingårdarna. Och för denna tradition står Domäne Wachaus landmärke på etiketten, det historiska slottet Kellerschlössl.

Steinfeder – Federspiel – Smaragd
1983, flera år före den stora österrikiska kvalitetsoffensiven, grundade ett antal vinproducenter föreningen Vinea Wachau. Till att börja med var det 24 vinproducenter, men efterhand tillkom fler och idag har Vinea Wachau hela 250 medlemmar.

Medlemmarna förbinder sig att följa kompromisslösa kvalitetskriterier. Det handlar bland annat om att låta naturen ha sin gång, förbud mot berikning (chaptalisierung) eller helt manuell framställning. Samtidigt utvecklade vinproducenterna ett kvalitetssystem för sina viner, särskilt för Riesling och Grüner Veltliner, men även för mindre utbredda sorter som Weißburgunder och Neuburger.

Kvalitetssystemet från Vinea Wachau delar in vin i tre kategorier som skiljer sig en hel del från det vanliga DAC-systemet i Österrike. Följande beteckningar används: Steinfeder, Federspiel och Smaragd. Steinfeder, uppkallad efter gräset som växer på de branta stenarna, är den lättaste vinstilen och innehåller enligt riktlinjerna endast 11,5 % alkohol. Det är ett fruktigt och friskt vin.

Federspiel, en medelfyllig vinstil som uppkallats efter falkjaktens bytesattrapp. Även detta vin är fruktbetonat med en alkoholhalt på minst 11,5 %.

Smaragdödlan, som bor i de branta vinodlingarna, har lånat ut sitt namn till den bästa och mest imponerande vinstilen. Det är en kraftfull vinstil med stor mognads- och lagringspotential. Alkoholhalten är minst 12,5 %, men ofta ännu högre.  

Domänens team – människorna bakom vinerna
Trots att man ständigt måste betona att stora viner skapas på vinodlingen, fungerar det ändå inte utan ett förstklassigt team. Domäne Wachau har lyckats samla de bästa vin- och oenologi-experterna i sina led. Vingårdschefen Roman Horvath har varit i tjänst sedan 2005. Han har sedan tidigare stor erfarenhet av vinhandel och har dessutom arbetat på vingårdar i Chile och Frankrike. 2009 var han den andra österrikaren någonsin som erhöll den högt ansedda titeln ”Master of Wine” av brittiska Institut of Masters och Wine. Han förmedlar också gärna sina kunskaper, exempelvis genom att leda kurser vid Österrikes vinakademi. Hans favoritviner är täta och komplexa grüner veltliner från Kellerberg samt vita burgunder.

En annan viktig person är oenologen och källarmästaren Heinz Frischengruber, född och uppvuxen i Wachau. Han känner Wachaus terroir bättre än sina egna byxfickor. Han har studerat vin vid Klosterneuburg och Geisenheim samt arbetat på vingårdar i Tyskland, Kalifornien och Sydafrika. Idag är han en av Österrikes bästa oenologer.

Ansvarig för marknadsföringen är ställföreträdande Martina Pöll, vars stora kärlek till vin började med något som inte alls har med Österrike att göra. Det var en flaska Chateau Petrus som väckte hennes passion för vin och fick henne att vilja tillbringa sitt yrkesliv i vinvärlden. Som utbildad hotellchef var hon under några år ansvarig för det vackra hotellet ”Rathaus Wein & Design”. Innan hon hamnade på Domäne Wachau arbetade hon också i Schweiz, Salzburg och Bourgogne.  

Traditionellt och modernt
En av de saker som fascinerar mest med Domäne Wachau är den harmoniska balansen mellan det traditionella och det moderna. Det vackra slottet Kellerschlössl stammar till exempel från 1600-talet och underhålls kärleksfullt. Delar av den vinkällare som än idag används stammar också från 1600-talet. Här finner framför allt Riesling och Veltliner Smaragd sina bästa mognadsförhållanden. Dessutom ligger Domäne Wachau alltid i framkant med tekniken.

Källaranläggningarna och druvsorteringsmaskinerna installerades först i slutet av 90-talet och är toppmoderna. Naturligtvis finns här även en butik där intresserade besökare kan prova vingårdens förstklassiga viner och köpa med sig flaskor hem.

Trots sin stora kärlek till traditioner är domänens personal öppen för innovationer och experiment. ”Pink is in” tänkte man till exempel och skapade ett utsökt rosévin på pinot noir- och zweigelt-druvor som skördats mycket sent. Det blev årets bästa vin.

Serien har fått namnet Backstage, ”bakom kulisserna”, och här ingår även ett spektakulärt vin på müller-thurgau. Vinet framställs på mycket begränsade skördar och buteljeras ofiltrerat och utan svavel. Resultatet är ett tydligt bevis på att den här druvsorten, tvärt emot den allmänna uppfattningen, kan ge upphov till mycket fina viner. På etiketten står det Müller-Thurgau Extrem, och visst är det ett extremt vin – extremt bra!

Utmärkelser – omdömen – nyheter
Domäne Wachaus historia kantas av otaliga utmärkelser, medaljer och lovord. Ytterligare ett bevis för att Domäne Wachau verkligen är ett av världens bästa vinkooperativ, vars kvalitetsnivå endast ett fåtal enskilda vinproducenter kan uppnå. Exempelvis belönade den välrenommerade vintidskriften Falstaff en Trockenbeerenauslese på riesling från 2015 ofattbara 100 poäng, ett extremt sällsynt omdöme. Smaragdviner på grüner veltliner och riesling från 2016 belönades med ett stort antal silvermedaljer i den renommerade tidskriften Decanters World Wine Awards. Även det ett bevis för domänens kunnande.

Även Gault Millau har provat och belönade Riesling Smaragd Kellerberg från 2015 med 19 poäng, vilket är imponerande för en torr riesling. Och Riesling Smaragd Achleiten och Grüner Veltliner Smaragd Axpoing, båda från 2015, fick hela 18 poäng. Falstaff utnämnde dessutom Grüner Veltliner Federspiel 2015 till segrare i Veltliner Grand Prix. I Falstaffs vinguide fick många viner långt över 90 poäng och summan blev otroliga 3 378 poäng – rena världsrekordet.

Alla dessa medaljer och omdömen är bevis för domänens outtröttliga kvalitetssträvan och visar att företaget är en av Österrikes bästa vingårdar.