Filter
Murcia Rioja
Monastrell Tempranillo
2020 2018 2017
Nej Ja
Berliner Wein Trophy Mundus Vini
Ja
Gil Family Estates Hacienda y Viñedos Marqués del Atri Riojanas
Jumilla Rioja
Naturkork
Vin till Tapas

Vin till Tapas

Tapas får oss att tänka på njutning och livsglädje – många olika små läckerheter som avnjuts tillsammans med ett glas gott vin. Och vilket vin passar väl bättre än en blanco, rosado eller tinto från variationsrika Rioja? Vi kombinerar Spaniens mest berömda aptitretare med vinerna från landets mest välkända vinregion.

Baconlindade dadlar

Det går inte att servera tapas utan att ha med söta dadlar inlindade i salt bacon! Receptet är mycket enkelt: Linda baconskivorna runt dadlarna och baka dem i ugnen. Till detta dricker man i princip vad man vill eftersom den sötsalta kombinationen passar lika bra till tino och blanco som rosado. Välj helt enkelt din favoritvinfärg. Ett fylligt rött vin harmonierar med det smakrika baconet medan ett fruktigt och friskt vitt vin eller rosévin passar perfekt till de söta dadlarna. Den som önskar experimentera provar sig igenom alla tre färgerna för att hitta sin favoritkombination.

Piementos de Padrón

De gröna små chilifrukterna steks i olivolja och kryddas med grovt havssalt – sedan är nästa utsökta tapasrätt redo att avnjutas. Till olja och salt passar en krispig och medelfyllig blanco eller rosado. Den diskreta syran och den påtagliga frukten gör att vinet och chilifrukterna bildar en perfekt balanserad smakupplevelse. Den som hellre dricker ett rött vin till sträcker sig istället efter en fruktig och kryddig Joven med en slank kropp. 

Chorizo

Salt, fett och kryddstarkt. Nu blir det mastigt – och gott! Den grovkorniga korven kryddad med paprika och vitlök är en äkta spansk klassiker! Korven skärs helt enkelt upp i små skivor och friteras snabbt i olivolja. Till detta en skiva vitt bröd och nästa omgång tapas är färdig. Hetta, fett och rostade aromer kräver en tinto med tydliga tanniner och fattoner – en perfekt harmoni av komplexa aromer.

Albóndigas

Albóndigas är köttbullar som serveras i tomatsås. Till kryddorna, de rostade tonerna och tomatsåsen rekommenderar vi en kraftfull tinto. Även en Gran Reserva med tydlig fatkaraktär harmonierar fint med syran och sötman hos tomatsåsen. 

Gambas al Ajillo

Räkor stekta i olivolja och vitlök, serverade med aioli – här är en blanco ett säkert kort. Frukt, syra och friskhet harmonierar perfekt med räkorna, oljan och vitlöken. Men som alltid gäller att man väljer det man vill och det man tycker om. Därför har vi också ett tips för dig som föredrar rött: Välj en fruktig och kryddig  tinto.