Filter
Mousserande Vitt vin
Rosé Vitt
Chardonnay Pinot Meunier Pinot Noir
2006 2005 2004
Nej Ja
Berliner Wein Trophy Decanter Falstaff James Suckling Jancis Robinson
Magnum (1,5 l) standardflaska (0,75 l)
0,75 L 1,5 L
Brut Extra brut Halvtorrt
Champagnekork Naturkork

Champagne Pommery

Champagnehuset Pommerys stora framgångar tog sin början i Reims 1858, när madame Jeanne Alexandrine Louise Pommery tog över företaget efter sin make Alexandre-Louis Pommery. På 1800-talet detta i sig en sensation. Men inte nog med det! Madame Pommery satte därefter standarden för den mansdominerade vinhandeln när hon skapade den vinstil som än idag är standard bland champagner: BRUT. Före Pommery Brut var alla champagner söta, för att kompensera för den sträva syra som ibland förekom i vinerna från de norra områdena. Men i början av 1870-talet gav Madame Pommery sin källarmästare Damas Olivier det komplicerade uppdraget att producera en champagne som var ”så torr som möjligt utan att vara skarp eller stram ... Den måste ha en mjuk, sammetslen och balanserad smak ... fin och diskret ...” För att lösa den här uppgiften krävdes de bästa, friskaste druvorna och ett omsorgsfullt arbete i vinkällaren. Louise Pommery var först med att ta risken att använda fullmogna druvor som ger låg syra och utsökt arom. Produktionen av de här druvorna är mycket krävande, för ju senare det blir på året, desto större är risken att skörden ska gå förlorad på grund av nyckfullt väder. Trots alla risker presenterade Madame Pommery 1874 med ”Pommery nature 1874” champagnehistoriens första Brut – som konkurrenterna på den tiden log nedlåtande åt. Men det var just den här otroligt fina, aromatiska champagnen som var startskottet för huset Pommerys berömdhet och internationella framgångar, och än idag är Brut den internationella standarden för champagne.

 

Pommerys mångfald
Domaine Pommery stannade kvar inom familjen fram till 1979, då Xavier Gardinier förvärvade företaget. Efter ytterligare två försäljningar ägde det sista ägarbytet rum 2002: Champagnemogulen Paul-François Vranken förvärvade den vackra och spektakulära gården och införlivade därefter Pommery i sin koncern Vranken-Pommery Monopole. Pommery är ett av världens fem största champagnemärken och är internationellt sett lika välkänt som uppskattat. De utsökta champagnerna från Reims dricks i 116 länder eftersom champagnehuset erbjuder det perfekta valet för alla tillfällen och alla smaker. I produktpaletten ingår bland annat klassikern Brut Royal, Royal Blue Sky som ska serveras på is, årstidschampagnerna Springtime Brut Rosé, Summertime Blanc de Blanc, Falltime Extra-Dry och Wintertime Blanc de Noirs samt Brut Rosé, Brut Apanage Prestige och Grand Cru Vintage. Den obestridliga drottningen bland Pommerys champagner är dock Cuvée Louise, som enligt huset Pommery ”på ett föredömligt sätt speglar personligheten hos en briljant kvinna”. Den som avses är naturligtvis grundaren Madame Louise Pommery, den avantgardistiska och visionära kvinna som skänkte världen den torra champagnen.  Druvorna till Cuvée Louise skördas från de bästa jordlotterna, förbehållna just den här champagnen: Avize och Cramant för chardonnay och Aÿ för pinot noir. Tre veckor före den planerade skörden plockas druvor från var och en av vinodlingarna. De analyseras för att avgöra vilka av dem som ska användas till årgångschampagnen Cuvée Louise. Resultatet: En mästerchampagne som i enlighet med traditionen från Pommery Nature 1874 har en mycket låg sockerhalt och förkroppsligar Pommery-stilen på det renaste sättet.

 

Årstiderna hos Pommery
Pommery är det första champagnehuset som skapat fyra speciella champagner som passar perfekt till de fyra årstiderna: Våren har hittat en perfekt representant i Pommery Springtime Brut Rosé. En andel på 60 % pinot noir gör nämligen den här champagnen fruktig och blommig. Den avrundas med 25 procent chardonnay och 15 procent pinot meunier. Med en blekrosa mousse och aromer av persika, mirabeller och kanderade citrusfrukter bidrar Springtime Brut Rosé till härliga vårkänslor. Den som en tid senare dricker Pommery Summertime Blanc de Blancs känner genast sommarsolens strålar mot huden. Den här gyllengula champagnen består av 100 % sommar och 100 % chardonnay. Med sina spritsiga citrustoner friskar den upp sinnet under den varma årstiden. En perfekt följeslagare för de gyllene höststunderna är däremot Pommery Falltime Extra Dry med en doft av vita blommor, en mjuk briochearom och en underbar krämighet i gommen. Den här champagnen är gjord på 100 % chardonnaydruvor och är ett utsökt val till både höstens maträtter och mysiga kvällar framför brasan. Champagneåret avslutas med Pommery Wintertime Blanc de Noirs. Med sina kraftfulla aromer av fikon, ananas och stjärnanis harmonierar den perfekt med den kalla årstiden. Wintertime Blanc de Noirs görs på 75 % pinot noir och 25 % pinot meunier.

 

Domaine Pommery – svindlande unik
Domaine Pommery är ett konstverk både arkitektoniskt och funktionellt, och egendomen är en av Champagnes största turistattraktioner. 1868 köpte Louise Pommery den stora egendomen i närheten av Reims där det finns ett stort antal krittunnlar från galloromansk tid. Hon insåg vilken potential tunnlarna hade som lagringsplats för champagne och påbörjade sitt livsverk: Förvandlingen av det medeltida kalkstensbrottet till en vinkällare av gigantiska proportioner. Gruvarbetare förvandlade kalkschakten till ett 18 kilometer långt tunnelsystem – en stor underjordisk stad med gator uppkallade efter kända städer. De pryds av pampiga basreliefer skapade av bildhuggaren Gustave Navet. Sedan det här gigantiska byggnadsprojektet färdigställdes har mer än 20 miljoner champagneflaskor lagrats i valven, 30 meter under markytan. Ner till Pommerys skatter leder en monumental trappa med 116 steg – den enda vägen till denna underjordiska värld som tidvis fungerade som skyddsrum under andra världskriget med både sjukhus och till och med en provisorisk skola. Ovanför vinkällarna lät Madame Pommery uppföra en imponerande byggnad och trädgårdar som än idag fascinerar turister, historiker och arkitekter. På den tiden var det engelska samhället tongivande i världen. Därför beslutade Louise Pommery att hennes arkitektur skulle anpassas efter britternas smak. På så vis kom den elisabetanska neogotiken till Reims: Burspråk, tinnar och torn pryder byggnaderna i rött tegel med blågrå puts. Med det här bygget visade Madame Pommery prov på en imponerande känsla för marknadsföring som går hand i hand med ärlig gästfrihet. Hon ville att britterna, som var hennes bästa kunder, och alla andra som besökte Pommery skulle känna sig välkomna. Detta återspeglas även i arkitekturen: Byggnaderna är placerade så att de inte är vända mot varandra, utan vända utåt. Detta gör det möjligt att på ett enkelt sätt utvidga anläggningen, men står också för den kosmopolitiska Louise Pommerys livsfilosofi att bjuda in hela världen. Idag spänner Domaine Pommery över en yta på 50 hektar och finns sedan 2015 med på listan över UNESCOs världsarv. Hjärtat är den 25 hektar stora Clos Pompadour, en muromgärdad vingård mitt på egendomen. Här växer pinot noir, pinot meunier och chardonnay tillsammans. Vinstockarna levererar bland annat druvorna till den torra champagnen Les Clos Pompadour, en mycket exklusiv specialitet med en upplaga på endast omkring 1 000 magnumflaskor.

 

Champagne, konst och kultur i vinkällaren
Mästerliga champagner och utsökt modern konst – hos champagnehuset Pommery har den här sprudlande symbiosen funnits i över 130 år.

Redan den konstälskande Madame Pommery stöttade med själ och hjärta olika konstnärer, framför allt hemstadens förmågor. 1882 lät hon till exempel Gustave Navlet uppföra fyra stora basreliefter som bildhuggaren till ljuset av stearinljus högg ut direkt ur vinkällarens kalkväggar. Med sitt beslut att testamentera sin lergodssamling till Musée des Beaux-Arts i Reims och den berömda Millet-målningen ”Les glaneuses” till Louvren, uppfann hon mecenatskapet. Till minne av Louise Pommery följer dagens ägare av champagnehuset den här traditionen. Sedan 2003 använder Paul-François Vranken och Pommerys First Lady Nathalie Vranken champagnehusets underjordiska värld för att en gång om året ställa ut samtida konst inom ramen för utställningsserien ”Expérience Pommery”. Internationella konstnärer utvecklar sina projekt i samklang med utrymmet omkring dem. Konsten blir då, liksom champagne, en upplevelse som man delar med andra. För den som besöker Pommery blir utställningarna ytterligare en unik möjlighet att besöka vinkällarna samtidigt som man får njuta av några av den internationella konstnärsscenens bästa verk. Pommerys engagemang i samtida konst stärker såväl bilden av champagnehuset som dess internationella rykte. Konceptet fungerar: Pommery har idag kultstatus. Domänens besökscentrum tar varje år emot över 400 000 besökare.

Så framställs en Pommery-champagne
I den 34 000 hektar stora Champagne-regionen samarbetar huset Pommery med vingårdar vars totala odlingsyta uppgår till cirka 2 000 hektar. De levererar druvor till Pommerys champagner från speciella odlingslägen. Domaine Pommerys egna odlingar omfattar omkring 255 hektar och här tillämpas metoder för hållbar vinodling. Vid framställningen av en Pommery-champagne pressas först druvorna i traditionella vinpressar. Den första alkoholjäsningen sker i tankar där utvald jäst tillsätts druvsatsen. Det vin som detta ger upphov till utgör grunden för champagnetillverkningen. Nu är det dags för den högsta disciplinen: Assemblage. Olika viner gjorda på olika druvsorter från olika odlingslägen och årgångar kombineras för att representera och bevara den unika Pommery-stilen.

Sin karakteristiska mousse får Pommery-champagnen under den andra jäsningen, som traditionsenligt sker i flaskan. I flaskorna tillsätts socker och jäst. Därefter försluts flaskorna och de förvaras vid 10 °C i egendomens vinkällare. Nu inleds den långa mognadsperioden. En av Pommerys grundprinciper är nämligen att kombinationen av olika druvor från utvalda odlingslägen i Champagne får sin karaktär först efter en lång mognadsperiod i kritkällarna. Därför tillbringar varje champagneflaska tre år i källaren – vilket är tillräckligt lång tid för att vinet och dess fina mousse ska hinna utvecklas. Genom att flaskorna regelbundet vrids fastnar jästen i flaskhalsen. När tiden är mogen fryser man ner den här jästproppen så att den skjuts ut när flaskan öppnas. Därefter försluts flaskan omgående med en kork och en metallgrimma. En ny Pommery-champagne har framställts. Innan den får en etikett och kommer ut i handeln får den dock vila i ytterligare några månader.