Filter
Likörvin Rosévin Rött vin Vitt vin
Rosé Rött Vitt
Chardonnay Grecanico Grillo Nerello Mascalese Nero d'Avola
2023 2022 2021 2020 2019
Nej Ja
Berliner Wein Trophy James Suckling
ja
halv flaska (0,375 l) standardflaska (0,75 l)
Ja
Cantine Ermes Caviro Conte Tasca d'Almerita Donnafugata Feudo Arancio
DOC Passito Sicilia Terre Siciliane
Ädelsött Halvtorrt Torrt
Naturkork Plastkork
0,75 L 0,375 L

Sicilien och dess vulkanjordar

Sommaren på Sicilien är het och torr med stora temperaturskillnader mellan dag och natt. Landskapet är omväxlande och det gäller även mikroklimatet. När Etna på den nordöstra delen av ön är täckt av snö har man ett subtropiskt klimat i den södra delen. Svala fallvindar från vulkanen bidrar till den unika profil som kännetecknar Etna-vinerna. Jordmånen är naturligtvis till största delen vulkanisk. Gamla vinstockar av nero d’avola är djupt rotade i vulkanjorden och ger små, koncentrerade druvor som utvecklar en enorm kraft och kryddighet.

Medelhavets hjärta

Att bege sig från fastlandet till Sicilien är som att resa till en ny kontinent. På ön som utgör Medelhavets hjärta finns en unik livskänsla. Sicilianarnas stil är omväxlande, temperamentsfull och färgstark. I de små byarna och städerna mitt i det vackra landskapet och längs den underbara kustremsan har man nära till kultur och en stor dos av livsglädje.

Viktig vinregion i Italien.

Ön Sicilien var redan under antiken känd som Italiens kornkammare där man odlade säd, frukt och inte minst vin. Idag är Sicilien en av Italiens viktigaste vinregioner och en av de mest nyskapande. En mångfald av terroirer skapar förutsättningar för unika viner med stor bredd. Delar av jordmånen har präglats av Etna, vulkanen vid Catania. Här finns vulkanstenen och den heta, torra ökenvinden scirocco som skapar unika förutsättningar. På andra delar av ön finns den röda, järnhaltiga jorden ”terra rossa” som är vanlig i södra Italien.

Sicilien

Under antiken var staden Syrakusa ett blomstrande kultur- och handelscentrum. Efter de puniska krigen år 212 före Kristus blev ön en romersk provins, men användes under flera århundraden främst som kornkammare av de nya härskarna. Från 600-talet till 800-talet var Sicilien en del av det Osmanska riket. På grund av vinförbudet under denna tid producerades nästan bara russin av druvorna. Jorden har till största delen vulkaniskt ursprung. Över två tredjedelar av vinodlingsarealen består av vitvinsdruvor och de vanligaste sorterna är catarratto (40 %), grillo, inzolia och trebbiano. De vanligaste rödvinsdruvorna är nero d’avola, calabrese och nerello. Varje år produceras över tio miljoner hektoliter vin. Till största delen handlar det om enklare röda-, vita- och roséviner. Bara fem procent av vinerna är DOC-klassificerade. Sicilien är mest känt för söta viner som det berömda starkvinet Marsala samt Malvasia delle Lipari och Moscato di Pantalleria. Cerasuolo di Vittoria är ett rött vin med DOC-status. Under namnet Corvo marknadsförs några av Siciliens mest kända torra vita och röda viner samt söta och mousserande viner.

Köp vin från Sicilien online

Upptäck Italiens skatter och fantastiska sicilianska viner online hos The Wine Company. Catarrotto, Grillo, Nero d’Avola, Trebbiano eller Malvasia – i vår webbutik finns ett stort urval av viner från Sicilien. Köp ditt sicilianska favoritvin enkelt hemifrån.