Filter
Mousserande Rosévin Rött vin Vitt vin
Constantia Paarl Robertson Stellenbosch Swartland
Rosé Rött Vitt
Cabernet Sauvignon Chardonnay Chenin Blanc Cinsault Grenache
2023 2022 2021 2020
Nej Ja
Berliner Wein Trophy Wine & Spirits Magazin
standardflaska (0,75 l)
Ja
Boekenhoutskloof Boutinot Boutinot, Zorgvliet Farm Buitenverwachting Farm Trust Cape Point Vineyards
Cape Town Constantia Paarl Robertson South Africa
Brut Torrt
Kapsyl Naturkork Okänd Skruvkork
0,75 L 3 L
Sydafrika

Viner från Sydafrika

En udde med fina viner

Sydafrika är för ressugna och vinvänner en plats där drömmar
blir verklighet.
 
Vinregion
Western Cape

Här odlas vin under en het sol.

Faktum är att Sydafrika egentligen är för varmt för vinodling. Men i området runt Kapstadt där Atlanten möter Indiska oceanen ger de arktiska havsströmmarna och den ständiga vinden ett mer moderat medelhavsklimat som gör det möjligt att odla vin på sluttningarna mot bergskedjan Great Escarpment.
I Sydafrika bedrivs vinodling mellan den 27:e och 34:e breddgraden. Här är klimatet mest idealiskt för kultiveringen av vinstockarna. Ett medelhavsklimat råder i Sydafrikas viktigaste odlingsregion, Western Cape. Förutsättningarna för vinodling i Sydafrika skiljer sig kraftigt åt beroende på närheten till havet, höjdläge och lutning. Därför skiljer sig också vinstilen åt mellan olika regioner.

Typiskt för Sydafrika

Idag odlas alla de mest kända internationella druvsorterna i Sydafrika. Cabernet sauvignon, merlot, shiraz, chardonnay, sauvignon blanc eller comlombard är vanliga druvor med stor utbredning. På Kaphalvön odlas även den österrikiska druvsorten grüner veltliner. Andra druvsorter som är ”typiska” för Sydafrika är den blå druvan pinotage och den gröna chenin blanc. Båda två kommer från Frankrike.
Sydafrikanska chenin blanc är normalt tropiskt fruktiga viner med en frisk syra. Några vingårdar gör även pärlande och mousserande vin av den mångsidiga druvan. Som matvin passar chenin blanc till skaldjur, fisk, sushi, ljust kött och sallad.
Klassiska pinotage från Kaphalvön har aromer av kaffe, mörk choklad och bär. Många vingårdar framställer pinotage på träfat. Pinotage passar perfekt till olika kötträtter, framförallt lite kraftigare kött som lamm eller vilt.
Vitvinsdruvor odlas något mer än rödvinsdruvor med 55 % respektive 45 % av odlingsarealen.

Western Cape – Sydafrikas viktigaste vinregion

Western Cape är den största och viktigaste vinregionen i Sydafrika och kan delas in i underregionerna Stellenbosch, Paarl, Constantia och Cederberg. Till största delen har regionen ett medelhavsklimat med heta somrar och fuktiga, svala vintrar. En svalkande havsbris och svala nätter skyddar druvorna mot värmestress under sommarmånaderna, vilket har en positiv inverkan på vinodlingen. Jordarna med kalk, lera och sandsten skapar goda förutsättningar för vinstockarna.

Chenin Blanc Primeur – det första vinet av en ny årgång

Sydafrika ligger på södra halvklotet och har omvända årstider, dvs. här skördar man medan vi fortfarande är mitt i vintern. I maj när vinodlingarna i Europa står i full blom är de första vinerna från Sydafrika redan klara. Det första vinet av en ny årgång som vi hittar i vinhyllorna är därför ofta ett sydafrikanskt chenin blanc.