Filter
Mousserande Rött vin
Kataloninen Rioja
Cava DOP
Rött Vitt
Tempranillo
2017
Nej Ja
James Suckling
Ja
Cava
Cava Rioja
Extra torrt Torrt
Champagnekork Naturkork
mood_title

Bodegas Faustino

Förstklassiga riojaviner

 

Bodegas Faustino

Sedan 1861 hittar man Bodegas Faustino i den spanska kommunen Oyón. Företaget har med åren utvecklats till en av den berömda Rioja-regionens största vinodlare och är känt för sina exklusiva toppviner. Framgångshistorier om bland annat Tinto Crianza och Gran Reserva Faustino I har spridit sig över hela världen. Familjeföretaget började slå sig in den internationella vinscenen på 60-talet. På omkring 650 hektar odlingsyta odlar familjen Martínez, som idag driver gården i fjärde generationen, druvor som pressas till riktigt exklusiva viner. Vingården vinner regelbundet utmärkelser vid vinprovningar arrangerade av tongivande namn som Gault Millau, Decanter och Mundus Vini. Faustino-vinernas åldringsprocess
Vinerna från Faustino bär alla ursprungsbeteckningen DOCa Rioja. Detta är i sig en äkta kvalitetsstämpel, men dessutom bidrar vingårdens åldringsprocess till äkta toppviner – som Faustino I Gran Reserva: Efter skörden får druvorna först jäsa i 30 grader Celsius. Därefter låter Faustinos källarmästare musten jäsa tillsammans med skalen i 27 dagar.

Sin fulländning uppnå denna Riserva genom att lagras på fat av fransk eller amerikansk ek. Denna åldringsprocess tar cirka 24 till 28 månader. Varje år reser Faustinos oenologer till USA för att köpa in nya fat till det här viktiga arbetsmomentet. Även andra viner från vingården, som Faustino V Reserva och Crianza, lagras på ekfat. De erhåller alla en djup struktur och åldringsprocessen har en imponerande effekt på frukten.

Bodegas Faustinos terroir
Familjeföretaget Faustino förfogar idag över 650 hektar odlingsyta i DOCa Rioja. Det innebär att de är en av vinregionens största markägare. Jordlotterna är belägna på mellan 360 och 560 meter över havet. De här skörderika jordarna, som består av vit kalksten och lera, är en av orsakerna till Faustinos framgångar. På den iberiska halvön produceras torra och fylliga rödviner, och familjen Martínez företag är en av de viktigaste företrädarna för DOCa Rioja.

Dessutom är mikroklimatet i Rioja Alavesa perfekt för vinodling. Här är nederbörden sparsam, vilket innebär att druvorna får många soltimmar. Från den närliggande Atlanten blåser svalkande vindar. De här förutsättningarna uppskattas framför allt av Faustinos huvuddruvor: Tempranillo, graciano, mazuelo och viura. Företaget behandlar vinbergen med respekt och uppskattar de unika, naturliga förutsättningarna.

Faustinos vinodlingstekniker
Hållbar odling får allt större betydelse även för Faustino. Alla druvor plockas av utbildade vinskördare. De äldsta vinstockarna, som är över 40 år gamla, får specialbehandling och skördas enbart för hand. Dessutom bedriver företaget precisionsvinodling för att kunna utnyttja de enskilda jordlotterna optimalt.

Vingården undviker kemiska bekämpningsmedel och har de senaste åren medvetet minskat sitt koldioxidavtryck. Nyligen hållbarhetscertifierades de av den spanska standardiseringsorganisationen AENOR, som finansieras av den baskiska regeringen. Certifieringen grundar sig på druvornas hela livscykel från skörd till försäljning. Faustino satsar medvetet på moderna odlingsmetoder för att minska vatten- och energiförbrukningen, exempelvis genom selektivt utnyttjande av spillvatten.

Varumärket Faustino
Bodegas Faustino är ett av världens mest framgångsrika vinmärken. Stora vintidskrifter och tävlingsarrangörer belönar allt som oftast familjeföretaget med utmärkelser. Exempelvis erhöll toppvinet Faustino I Gran Reserva 95 poäng och en guldmedalj av Decanter. Faustino V belönades med en silvermedalj av Mundus Vini 2018. Flaskorna med en bild på Faustinos grundare har ett högt igenkänningsvärde. De har präglat varumärkesbilden ända sedan den första tappningen av Faustino I 1964.

När verksamheten slog sig in på den internationella marknaden på 60-talet erövrade deras Gran Reserva-viner världen. På vingården lagras idag över 9,5 miljoner vinflaskor som väntar på att avnjutas. Över 70 procent av omsättningen gäller export. Varumärket Faustino är välkänt och uppskattat i över 70 länder, däribland Kina, Australien, Indonesien, USA, Ryssland och Baltikum.

Förstklassiga viner från Faustino
Faustinos draghäst är DOCa Rioja Gran Reserva, som under namnet Faustino I utgör cirka 40 procent av företagets totala marknadsandelar. Det sammetslena rödvinet har mycket god lagringspotential och smaken är underbart fyllig. Doften av röda och svarta bär tillsammans med diskreta rostade aromer skänker vinet det där lilla extra. Lagringen på ekfat har bidragit med en fin tanninhalt och en intensivt röd färg. Flaskornas vackra vintagestil är omisskännlig.

Producentens mest populära unga rödvin är Faustino VII med dess fylliga eftersmak och sammetslena smak. Vinet lagras sex månader på träfat. Ett annat toppvin är Crianza, vars elegans och fina struktur har bidragit till tempranillodruvans popularitet runtom i världen. Men även vita viner som exempelvis det Faustino V Rioja med aromer av citrus, päron och äpple imponerar. I Faustinos sortiment ingår även några utsökta mousserande viner, däribland ”Cava Faustino Semi Seco”.