Filter
Rött vin Vitt vin
Rött Vitt
Chardonnay
2021 2020

Beringer Vineyards

Vingården Beringer är den äldsta av sitt slag i amerikanska Napa Valley. Familjeföretaget grundades 1975 av bröderna Jacob och Friedrich, som utvandrat till USA från tyska Mainz. Sju generationer senare ägs vingården av barnbarnsbarnet Mark Beringer. De ursprungliga 87 hektaren odlingsmark har idag utökats till omkring 1 200 hektar. Till de viktigaste druvsorterna räknas zinfandel, chardonnay, cabernet sauvignon och merlot. Rhinehouse, Beringers centrum som uppförts i samma stil som Rheingaus korsvirkeshus, är en riktig turistattraktion. Beringers viner – från det plånboksvänliga Classic-sortimentet till de flerfaldigt prisbelönta Private Reserve-vinerna – är en ren fest för vinälskare och vinkännare. Vingården Beringers historia
1875 lämnade bröderna Jacob och Friedrich Beringer sin hemstad Mainz för att emigrera till fjärran Napa Valley. För att inte glömma bort sitt ursprung uppförde de nio år senare det så kallade Rhinehouse, ett ståtligt hus i samma stil som korsvirkeshusen hemma i Rheingau. De började med 87 hektar odlingsyta och ett bra sinne för affärer. Därför kunde bröderna fortsätta producera vin även 1918, under den amerikanska förbudstiden – även om det endast användes under gudstjänster. I motsats till många andra vingårdar i Napa Valley klarade sig Beringer igenom de svåra åren tack vare den här speciella omständigheten.

Framgången följdes upp av flera generationer engagerade vinmakare, och Beringer har under alla år förblivit ett familjeföretag. Idag är det barnbarnsbarnbarnet Mark Beringer som leder företaget och sköter de idag 1 200 hektaren vinodlingar. Rhinehouse är en populär turistattraktion. 1876 anställdes vinmakaren Ed Sbragia, vilket innebar ytterligare en milstolpe: Han bidrog med Beringers mest framgångsrika vinserie, Private Reserve. Sedan dess har tidskriften Wine Spectator två gånger om belönat Beringer med utmärkelsen ”Årets vin”. En egen forskningsavdelning bevisar idag återigen hur väl traditionsmedvetenhet och nytänkande passar ihop. Källarmästarna Bob Steinhauer och Laurie Hook har genom sin expertis bidragit till Beringers framgångar. Tack vare Hook står familjeföretaget än idag för högsta precision på vinberget, variationsrikedom i glaset och en passion för ädla droppar.

Beringers vinstockar
Vingården Beringer ligger i kaliforniska Napa Valley. Förutom de traditionsrika odlingsytorna har företaget under de gångna decennierna förvärvat alltfler vinodlingar, belägna i mycket varierande appellationer. Beroende på förutsättningarna i de olika lägena odlar man där huvudsakligen de fyra viktigaste druvsorterna: Cabernet sauvignon, som fick stor betydelse under Mark Beringers ledning, den regionstypiska zinfandel, Laurie Cooks favoritdruva chardonnay samt några hektar kalifornisk merlot. Som bekant lämpar sig Kaliforniens klimat utmärkt för rödvinsdruvor. Det är Beringers förtjänst att vinerna från de här vinstockarna håller så hög kvalitet.

Familjevingården förfogar över sammanlagt nio olika odlingslägen. De viktigaste ligger i Knights Valley i nordöstra delen av Sonoma County. Där trivs cabernet sauvignon och sauvignon blanc extra bra. Därefter följer appellationen St. Helena med sina vattengenomsläppliga jordar i Bale Lane Vinyard, St. Helena Home Vineyard och Chabot Vineyard. Härifrån kommer de berömda Private Reserve Cabernet Sauvignon-vinerna. En annan viktig vinregion är Howell Mountain. På mellan 1600 och 1800 meters höjd råder unika förhållanden för rödvinsdruvor. Alla dessa exklusiva odlingslägen utgör stommen för smaken på de fina Beringer-vinerna.

Beringers viner
Kaliforniens vinsortiment är mycket variationsrikt och spänner från plånboksvänliga rensortiga viner till exklusiva toppviner. Med Founders’ Estate har Beringer till exempel skapat en exklusiv serie vardagsviner av hög kvalitet: Det torra Beringer Merlot Founders’ Estate är ett mycket livligt vin samtidigt som det uppvisar en imponerande färgintensitet och täthet. Det fint aromatiska Cabernet Sauvignon Founders’ Estate doftar av vanilj, cederträ och tobak. Ett mycket vitalt vin med hög tanninhalt, bäriga toner och en elegant struktur. Bland seriens vita viner har chardonnayvinet höjt sig över mängden de senaste åren. Aromerna sträcker sig från honung till smör och vanilj, och bildar tillsammans en frisk, slank karaktär. I smaken märks bland annat päron, ananas och citrus.

Även Classic-serien har rönt stora framgångar. Här är framför allt det fruktiga chardonnayvinet värt att nämnas. Men även Beringer Classic-seriens fina zinfandelvin utklassar med lätthet konkurrensen. Nyanserade tanniner och en behaglig friskhet utmärker det här röda vinet. Aromerna spänner från tobak och kanel till apelsinskal. Beringers verkliga toppviner hittar man dock i Private Reserve-kollektionen. Endast de bästa druvorna får mogna på franska ekfat för att resultera i t.ex. Beringer Private Reserve Napa Valley Cabernet Sauvignon från 2016. Här finns lovande kvaliteter i form av ett unikt djup och en fyllig kropp. Vinet har redan vunnit flera utmärkelser tack vare sin smakrikedom som rymmer mörka körsbär, katrinplommon och choklad samt en imponerande komplexitet.

Beringers utmärkelser
James Suckling skrev följande om Private Reserve Cabernet Sauvignon från 2016: ”Tanninerna utvecklas på ett underbart sätt och skickar vågor av smaksensationer genom gommen.” För Beringers viner tillhör det dock vardagen att väcka sådan entusiasm hos kritiker. Private Reserve-kollektionens chardonnayvin belönades med 97 poäng av James Suckling och har redan vunnit utmärkelsen ”Wine of the year” två gånger. Wine Advocate skrev följande om 2018 års kollektion: ”Under alla de år som jag har besökt världens bästa vinproducenter, kan jag inte minnas att jag lämnat vinkällaren med en huvudskakning, så imponerad blev jag av den här höga kvaliteten.”

För övrigt är Beringer den enda vingård som någonsin tilldelats utmärkelsen ”Wine of the year” för både ett rött och ett vitt vin. Men den höga kvaliteten är inte förbehållen samlarviner som Beringer Private Estate från 2014. Den kaliforniska vingården är unik genom att omdömet från James Suckling beträffande ett lagringsvin som Beringer Knights Valley Cabernet Sauvignon avslutas med ett enkelt ”Drink now”.