Beställ senast den 6. juni (7.6. Stockholm- och Malmöområdet) så garanterar vi att du får din leverans innan midsommar!

Filter
Cabernet Sauvignon Merlot Shiraz
2021 2019 2018
Boutinot Yalumba Vignerons
Coonawarra South Australia
Australien

Viner från Australien

Down Under – ett energiskt vinland

Australien är ett stort land och vinindustrin är därför också mångfacetterad. De tre viktigaste druvorna är shiraz, chardonnay och cabernet sauvignon.
 

Köp australiska viner online

Australiens viner ses inte längre som bara ”exotiska” utan uppskattas av vindrickare och vinkritiker i hela världen. Om du vill prova ett typiskt vitt vin från Australien, så rekommenderar vi ett chardonnay. Om vinet ska vara rött är shiraz ett bra val. Beställ ditt australiska vin enkelt online och låt oss leverera det hem till dig.

Vin från Australien

I januari 1788 anlöpte ett brittisk fartyg med 300 straffångar och deras vakter till hamnen i Sydney på Australiens ostkust. Befälhavaren kapten Arthur Phillip blev även den första guvernören. Han vidhöll i skrift att ”I ett så gynnsamt klimat kan vinodling bedrivas med varje önskvärd grad av perfektion”. Man började genast plantera medhavda vinstockar på den plats där Farm Cove ligger idag. Men det skulle ta två sekel innan vinodlingen var ordentligt etablerad. Till en början drack man mest rom i sådana mängder att lägret fick öknamnet ”Rum-Corps”. Skotten James Busby brukar kallas ”fadern av den australiska vinodlingen”. Busby hade studerat vin i Frankrike och utvandrade till Australien. 1825 grundade han en vingård i Hunter River Valley i norr om Sidney och valde av en tillfällighet det bästa vinområdet i landet. 1830 reste han tillbaka till Europa och återkom 1833 med 570 ädla vinstockar från Spanien och Frankrike. Han publicerade en bok om vin och vinodling.

Under hundra år producerade de australiska vinodlarna huvudsakligen söta viner som marknadsfördes som ”australiskt portvin”. Från 1960 började handeln med friska vita viner. Senare följde utmärkta rödviner av framförallt cabernet sauvignon, merlot, pinot noir och shiraz, som framställdes druvrena eller i cuvéer. Australien är det land i nya världen där vinodlingen utvecklades mest och på bara en generation var man en riktig vindrickarnation. Kvaliteten på vinerna är fantastisk och australiska vinmakare är eftertraktade i hela världen.

Fördelningen mellan torra vita och röda viner är ungefär 40 % respektive 60 % av den totala produktionen. De flesta viner säljs efter druvan och som ursprungsbeteckning anges ofta bara Sydaustralien eller Australien. Om ett odlingsområde ska anges måste 85 % av druvorna komma därifrån. Topplistan över druvsorter och deras odlingsareal (status 2010):
Shiraz (Hermitage) på 42 675 ha
Chardonnay på 27 773 ha
Cabernet Sauvignon på 25 967 ha
Merlot på 10 028 ha
Sauvignon Blanc på 6 467 ha
Sémillon på 6 112 ha
Pinot Noir (Red Burgundy) på 4 690 ha
Riesling på 4 114 ha
Pinot Gris på 3 296 ha
Colombard på 2 205 ha

På 162 000 hektar odlingsareal produceras runt 12,3 miljoner hektoliter australiskt vin varje år. Klimatet är hett och torrt, och frostrisken är obefintlig. Runt tre fjärdedelar av odlingsarealen finns i det svalare Sydaustralien. När det blir för torrt använder man ofta konstbevattning. I Australien finns spridda vinodlingar från Brisbane till Perth, en sträcka på ungefär 4 000 km. Vinområdena är Canberra, New South Wales (med Hunter Valley), Queensland, South Australia (med det berömda området Coonawarra), Tasmanien, Victoria och Western Australia.