Filter
Rött vin Vitt vin
Rött Vitt
Chardonnay Negroamaro Primitivo
2023 2021 2018 2017
Ja
Riserva
di Manduria Primitivo di Manduria Puglia Salento
Halvtorrt Torrt
Naturkork

San Marzano

Röda jordar, blänkande solsken och olivträd som vajar i den varma vinden. Här i det pittoreska Syditalien ligger framgångssagan Cantine San Marzano, det välrenommerade vinodlarkooperativet i Salento. 1 200 vinodlare har beslutat sig för att utnyttja Apuliens samlade potential för att framställa förstklassiga viner. De använder sig enbart av inhemska druvsorter och fokuserar på primitivo. Med viner som ”Sessantanni”, ”Anniversario 62” och ”F” har de redan rönt stora framgångar och höjt regionen Apuliens rykte. I nära samarbete med Hawesko presenterar de nu nästa succévin – Sessantina Primitivo di Manduria. San Marzano – stilbildande i Apulien
1962 gick 19 vinodlare från orten San Marzano di Giuseppe i Salento samman för att gemensamt dra nytta av regionens outnyttjade potential och framställa förstklassiga viner. Apulien var på den tiden en obetydlig region i vinvärlden, och Italiens stora viner kom från andra delar av landet, däribland Toscana. Men vinodlarkooperativet Feudi San Marzano kände till Apuliens perfekta jord- och klimatförutsättningar och potentialen hos inhemska druvsorter som primitivo. Terroiren är som gjord för att framställa intensiva, aromatiska rödviner. I den röda jorden – ”Terra Rossa” – trivs vinstockarna extra bra. Det översta skiktet torkar visserligen ut under heta somrar, men tack vare den höga lerhalten lagrar de undre skikten det värdefulla vattnet optimalt. Primitivodruvorna mognar tidigt fullt ut i hettan och är därför de första – ”primo” – druvorna som skördas. Därför bestämde sig Feudi San Marzano för att enbart använda sig av inhemska druvsorter med fokus på primitivo – och skördade framgångar. Allt fler vinodlare anslöt sig till kooperativet och Apuliens vinindustri tog långsamt fart. Feudi San Marzano förändrade Apuliens vinvärld för gott. 2003 slog de sig ihop med Farnese och resultatet blev de stora succévinerna ”Sessantanni”, ”Anniversario 62” och Negoramaro ”F”. Apuliens ekonomi blomstrade och allt fler primitivo-vinstockar planterades. Senare gick Farnese och Feudi San Marzano skilda vägar igen. De sistnämnda fortsatte sin framgångssaga under namnet Cantine San Marzano och skaffade sig ett mycket gott rykte som en garant för toppkvalitet.   
San Marzano som ambassadör för Apulien
Cantine San Marzano har genom sitt engagemang och sin strikta förkärlek för kvalitet hjälpt Apulien att höja kvaliteten. De ser sig som ambassadörer för den här unika regionen, vilket återspeglar sig i deras viner. För detta har de fått stor internationell uppmärksamhet, vilket priser och medaljer från bl.a. Mundus Vini, Berliner Wein Trophy, Asia Wine Trophy och International Wine & Spirit Competition intygar. I sin ambassadörsroll begränsar de sig dock inte till endast vin, som hyllas av kritiker och belönas med priser, utan engagerar sig även i Apuliens konst och kultur. Med #NoMenu har de till exempel initierat ett projekt där ett stort antal kreativa kockar från hela världen deltagit. Feudi San Marzano uppmuntrar kockarna att experimentera med ingredienser och produkter från Italien och tolka traditionella maträtter på nya sätt. I samarbete med Pescaria – en välkänd snabbmatsrestaurang med fisk och skaldjur i Mailand – har man spelat in videor där de unika skaldjursrätterna presenteras tillsammans med viner från San Marzano. Dessutom engagerar sig kooperativet som sponsor för ”Valle d’Itria Festival” och stöttar musiker och konstnärer från hela världen som vill fira den italienska operatraditionen i Martina Franca.  
San Marzano och Apuliens utveckling
I mitten av 1900-talet var de viner som producerades i Apulien enkla och kunde inte hävda sig i internationella tävlingar. Det beror först och främst på att många viner framställs utan att man reflekterar över kvaliteten. Medan många andra italienska regioner redan genomgått en kvalitetsrevolution, har Apulien hamnat på efterkälken. När vinodlarna från San Marzano slog sig ihop för att blåsa nytt liv i Apuliens vinodling och dra nytta av regionens potential, inledde Apulien sin egen kvalitetsrevolution. I och med att man fokuserade på de inhemska druvsorterna, framför allt primitivo, och började dra nytta av den speciella terroiren ”Terra Rossa”, lämnade man ett unikt avtryck i vinerna från Apulien som skänkte dem identitet och själ. Cantine San Marzano låter allt fler kännetecken från Apuliens terroir och den vanligaste druvsorten primitivo komma till uttryck i vinerna, och har därmed fått uppmärksamhet internationellt. Plötsligt är Apulien åter igen intressant för vinindustrin. Allt fler vinodlare ansluter sig och hjälper därmed Apuliens ekonomi att lägga i en ny växel. Således är det mycket tack vare kooperativet San Marzano som Apulien har fått upp tempot och är på väg att köra om klungan. 

San Marzanos mångfald från Syditalien
Cantine San Marzano är sinnebilden för Apuliens mångfacetterade kultur och traditioner, som de uttrycker i sina viner. Här spelar den varierande terroiren och de inhemska druvsorterna en viktig roll. 1 200 vinodlare i Apulien med vinodlingar i olika delar av regionen levererar druvor som återspeglar hela spektrat av det här syditalienska landområdet. 60 år gamla vinstockar levererar druvorna till Sessantanni-vinerna (60-åringarna), som är kooperativets flaggskepp. Ett utmärkt val för den mindre plånboken är Il Montelino, som doftar av fikon, russin och plommon, uppvisar kryddiga toner och utvecklar en för prisklassen sällan upplevd volym i gommen. Men även de enklaste vinerna som Notte Rossa, en rensortig primitivo, eller vitvinscuvéen Domodo Bianco på chardonnay och fiano, samt den röda varianten på vardera en tredjedel malvasia, aglianico och sangiovese, är väl värda ett köp. San Marzano står för bra kvalitet till förhållandevis låga priser och en stor variation av högklassiga viner med Apuliens själ.
Människorna bakom San Marzano
Det som en gång i tiden började med 19 personer omfattar idag 1 200 medlemmar som alla satsar på att framställa viner av hög kvalitet. Apuliens kultur och traditioner ligger dem så varmt om hjärtat att de vill sprida dem till resten av världen som regionens ambassadörer. Och de lyckas med råge att göra det med varje enskilt vin. I spetsen för det här kooperativet av hembygdsvurmande vinodlare står vd Mauro di Maggio och ordförande Francesco Cavallo. Efter sin fars plötsliga död måste den unge Francesco redan i unga år lära sig att leda familjeföretaget tillsammans med sin mor. Med hjälp av denna erfarenhet har han lyckats skapa en känsla av samhörighet och delaktighet bland de många vinodlare som anslutit sig till Cantine San Marzano. Tillsammans har de utvecklat en tydlig och unik identitet för sina viner som återspeglar Apuliens själ, mycket tack vare att de koncentrerar sig på de inhemska druvsorterna som exempelvis primitivo. 2003 lyckades han tillsammans med källarmästare Mario Ercolino skapa Cantine San Marzanos kanske mest betydelsefulla verk: Sessantanni Primitivo di Manduria DOP. Det här vinet är gjort på primitivodruvor från 60 år gamla vinstockar och har blivit något av en legend. Sedan 2013 är det vinmakare Davide Regusa som ansvarar för hela produktportföljen. 
Köpa viner från San Marzano online
Sessantanni Primitivo är utan tvekan Cantine San Marzanos mest kända vin, och dessutom det som fått flest omdömen av kända vinkritiker och vinguider. Ändå lönar det sig att prova även övriga viner. Botanisera i vårt online-sortiment för att hämta inspiration och beställa dina favoritviner. Det behövs bara några klick för att beställa online, och vi levererar till den adress du önskar.