Filter
Rosé Vitt
Cabernet Franc Chardonnay Chenin Blanc Groslot
2021
Nej Ja
Berliner Wein Trophy Falstaff Frankfurt International Trophy Mundus Vini
Crémant

Bouvet Ladubay

Vinhuset Bouvet Ladubay i Saumur är en av Frankrikes mest berömda crémantproducenter. Företaget grundades för mer än hundra år sedan, år 1851, och drivs sedan dess av familjen Monmousseau. Denna kvalitetspionjär i Loire står för de finaste crémantvinerna, efterfrågade över hela världen och flerfaldigt prisbelönta. Bouvet Ladubay – crémantvinernas drottning
Étienne Bouvet gifte sig med Celestine Ladubay 1851 och kort därefter förvärvade han en egendom med en åtta kilometer lång källare som huggits ut ur den tuffsten som är typisk för trakten. Detta innebar startskottet för Maison Bouvet-Ladubay, som inom kort utvecklades till att bli en av Frankrikes mest berömda producenter av mousserande vin. Bouvet-Ladubay är idag Loiredalens ledande producent av högklassiga mousserande viner. 6,2 miljoner flaskor Brut de Loire exporteras till hela världen. Majoriteten av flaskorna hamnar dock i Tyskland – eller korkas upp i hemlandet. 

Mousserande vin under la belle époque
Hur framgångsrik Étienne Bouvets affärsidé blev i mitten av 1800-talet, kan man läsa ut av siffrorna. Redan fem årtionden efter att vinhuset grundats uppnådde produktionen 5 miljoner flaskor. Det rekordet lyckades man inte slå förrän 2013. Under ”la belle epoque” var alla som galna efter mousserande vin från Saumur, och Étienne var en skicklig affärsman som insåg värdet i att utveckla egna varumärken och etiketter åt alla restauranger och återförsäljare. När han dog 1908 efterlämnade han ett slott – ett crémantpalats – som Saumurs främsta byggmästare uppfört åt honom, men även moderna arbetarbostäder för sina 90 anställda, en skola, ett sjukhus, en teater, en hamn och till och med ett elverk. 

Bouvet Ladubays gyllene rosé
Lätt fruktigt och exakt det som man önskar sig av ett ljuvligt mousserande vin. Ett vin som inte lämpar sig för lagring. Den underbara aromkompositionen och den lätt skimrande laxrosa nyansen gör det här mousserande vinet från Bouvet Ladubay till en unik upplevelse. Ett utsökt val som aperitif eller att skåla i vid speciella tillfällen!

Tillbakagång och ägarbyte för Bouvet-Ladubay
Étienne dog när Bouvet-Ladubay stod på toppen. Andra världskrigets slut innebar inte bara slutet för la belle epoque, utan även för vinhusets glansdagar. De utländska marknaderna bröt samman, och inte heller i Frankrike lockade tidsandan, krigets lidande och dess efterverkningar till konsumtion av lyxiga mousserande viner. När depressionen gjorde sitt inträde 1929 styckades det tidigare imperiet upp och såldes på auktion. En stor andel övertogs av Justin-Marcel Monmousseau. Han var vinodlare i Touraine och förvärvade vinhuset först och främst för att hindra en konkurrent från att lägga vantarna på det. Justin-Marcels son Jean fick vinhuset på fötter igen 1946 och utvidgade produktionen. 

Från lådstaplare till framgångsrik företagare
De verkliga framgångarna kom dock med Patrice. På 1950-talet bodde han på en strikt katolsk internatskola, en tillvaro som han flydde ifrån för att istället bli bilmekaniker. Några år senare bad han sin far om att få kliva in i företaget. Hans far sa ja – under förutsättning att han började från botten. Därför började han som lärling med att sopa, stapla lådor och rengöra maskiner, tills han fick lov att börja sälja sina första flaskor och senare vara med och välja assemblage, alltså blandning, för de enskilda vinerna. 1974 såldes verksamheten till champagneproducenten Taittinger. Den unge Patrice Monmousseaus öde gjorde så stort intryck på familjen Taittinger att de lät honom driva företaget. Ett bra beslut, för fram till nästa stora nedgång hade Patrice förvandlat företaget Bouvet-Ladubay till ett toppmärke och tiofaldigat antalet flaskor. Sedan blev man dock osams med Taittinger, och champagnehuset samt hotellgruppen och crémantproducenten såldes till ett kapitalbolag. Bolaget hade i sin tur ingen nytta av mousserande vin, och Patrice såg möjligheten att hitta en ytterligare investerare. Denne hette Vijay Mallya och var en indisk affärsman. 

Familj tillbaka till framtiden
Indierns engagemang varade i exakt tio år. Under den här tiden lät Mallya och Monmousseau bygga en helt ny vinkällare och tog crémantproduktionen till en högre nivå. 2015 erbjöd sig familjen Monmousseau, där dottern Juliette sedan länge suttit med i företagsledningen, att köpa tillbaka företaget. Nu är företaget tillbaka där det hör hemma – i familjen Monmousseaus ägo. Hur mycket Patrice har att göra än idag, märker man när man ser sig omkring i Saumur. Monmousseau har låtit restaurera den teater som företagets grundare uppförde, och här sätts med jämna mellanrum teaterföreställningar upp. Det museum för samtida konst som han grundat är välkänt långt utanför Loires gränser. Ännu mer känd är den årliga litteraturfestival som han grundat, och som lockar tusentals besökare till Saumur. Crémantvinerna på Loires typiska druvsorter, chenin samt små mängder chardonnay och cabernet franc för rosévinerna, är inte bara en del av Loires vardagskultur, utan också ett fast inslag i vårt sortiment av mousserande viner.