Beställ senast den 6. juni (7.6. Stockholm- och Malmöområdet) så garanterar vi att du får din leverans innan midsommar!

Filter
Pärlvin/secco Rosévin Rött vin
Australien Frankrike Italien Österrike Spanien
Abruzzen Bordeaux Kalifornien Kataloninen Languedoc-Roussillon
högra stranden Sonoma Valley vänstra stranden
Rosé Rött
Cabernet Franc Cabernet Sauvignon Merlot Zweigelt
2022 2021 2020 2019 2018
Nej Ja
70 Millions des Dégustateurs Berliner Wein Trophy Decanter Frankfurt International Trophy James Suckling
ja
Dubbel Magnum (3 l) standardflaska (0,75 l)
Ja
Classico Qba Vino da Tavolo
Alois Lageder Anno Domini Vineyards Azienda Vinicola Falesco s.r.l. Banfi Cantina Sociale di Tollo
Bordeaux Bordeaux Côtes de Francs Bordeaux Supérieur Costa Toscana Côtes de Castillon
Halvtorrt Torrt
Naturkork Okänd Plastkork Presskork Skruvkork
0,75 L 3 L
Merlot

Merlot Vin

Kameleont från Bordeaux

Ett torrt merlotvin är ett utsökt rödvin för nybörjaren. Det bjuder på en mängd olika aromer utan att kräva för mycket av den som håller i glaset.

Den röda druvan merlot är Frankrikes vanligaste druva och den odlas framför allt i Bordeaux och Languedoc-Roussillon. Merlot är även mycket populär i resten av världen. Den är uppkallad efter koltrasten (merle på franska), en fågel som gärna landar på vinrankan för att kalasa på de söta druvorna när de har mognat. Merlotviner är fruktiga och fylliga med mjuka tanniner. Därför kombinerar man också gärna druvan med cabernet sauvignon och cabernet franc för att locka fram mer frukt och dämpa tanninerna.
 

Mångsidigt rödvin av merlot – populärt överallt

Nu för tiden känner sig merlotdruvan som hemma i hela världen. Från sitt hemland Frankrike, där den alltid haft stor betydelse i Pays d’Oc, har den spridit sig till näst intill samtliga vinproducerande länder. Den odlas i såväl italienska Veneto som i chilenska Valle Central och i sydafrikanska Stellenbosch. I många regioner används den även till roséviner. De flesta merlotviner är torra, men det finns också odlare som pressar druvan till halvtorra eller halvsöta viner.

Merlotvin uppskattas av både vinkännare och nybörjare

Merlot är för många vinkännare synonymt med rödvin av hög kvalitet. Druvans huvudsakliga odlingsområde är Frankrike, i synnerhet Bordeaux.

Merlot med mångsidiga aromer

Merlot vill inte ha mineralhaltiga jordar. Den rubinröda färgen är i det här fallet inte ett tecken på mineraltoner utan en antydan om fruktaromerna. Ett rött merlotvin bjuder på toner av plommon, svarta vinbär och körsbär samt björnbär och hallon. Dessutom kittlas näsan av en lätt chokladdoft. Ju längre ett merlotvin lagras, desto svagare blir frukttonerna. Istället framträder en doft av örter och kryddor, framför allt tobak och nejlika, men även vanilj och kokosnöt.

Ett merlotvin smeker gommen med sin lågmälda garvsyra och sina mycket mjuka tanniner som gör det här rödvinet fylligt, sinnligt och sammetslent. Röda merlotviner har en låg syrahalt och därför en hög alkoholhalt. De här egenskaperna gör merlotdruvan perfekt för cuvéer i kombination med cabernet sauvignon, där den bidrar med fyllighet och karaktär. Cuvéer med merlot exploderar i ett fyrverkeri av aromer i munnen.

Merlot avslöjar sina hemligheter

Merlot är ett bra nybörjarvin för den som är nyfiken på rödvin. Unga, rensortiga viner och cuvéer döljer inga hemligheter utan är lättdruckna och lättillgängliga. Eftersom merlotviner har en låg halt av tanniner fungerar de väl som sällskapsviner, utan att man behöver en bit mat till. Generellt gäller ju kraftfullare maträtt, desto kraftfullare merlotvin.

Vinkännare uppskattar framför allt de rensortiga merlotvinerna från Bordeaux i Frankrike. Därifrån kommer några av världens bästa rödviner, som på grund av den stora efterfrågan bland vinvänner och samlare säljs till mycket höga priser.
Namnet merlot kommer för övrigt från det franska ordet ”merle”, som betyder koltrast. Koltrasten älskar att äta de tidigt mognande merlotdruvorna och sägs välja dem även när andra druvsorter har hunnit mogna. Skörden av merlot börjar någon gång mellan första och sista september, beroende på väderförhållandena.

Merlot, visste du att…

  • Merlot är en av världens mest populära röda viner.
  • Merlot är för närvarande den mest planterade druvsorten i Frankrike och den femte mest planterade i Italien. Det är en druvsort som lämpar sig väl och anpassar sig till olika klimat.
  • Merlotdruvan är en är kombination av druvorna Cabernet Franc och Magdeleine Noire des Charentes.
  • Chateau Petrus, som är ett Bordeauxvin av absolut högsta klass, är till sitt innehåll mestadels framställd på Merlotdruvan.

Köp merlot online

För den som vill lära känna merlot rekommenderar vi ett torrt vin från soldränkta Pays d’Oc eller Veneto i norra Italien. Båda regionerna står för en okomplicerad och lättillgänglig merlotstil. Den som föredrar fruktigare och spritsigare viner kan istället välja en merlot rosé. Även här erbjuder de franska och italienska vinodlarna på ett bra sortiment att välja mellan.