Vin till Pasta

Vilket vin passar till vilken pasta?

Spaghetti, makaroner, tortellini, spirelli ... bolognese, carbonara, napoli ... Det finns en uppsjö italienska pastasorter som kan serveras med olika typer av såser, pestoröror och oljor. Och när du dessutom ska hitta rätt vin till kompositionen kan utmaningen bli övermäktig. För att du inte ska förlora matglädjen hjälper vi dig med rätt vin till de mest populära tillagningsmetoderna. Med våra tips kan du enkelt njuta av en god middag med både pasta och vin!

Passar till bolognese

En av det italienska kökets stora klassiker! Köttfärs, tomater och kryddor harmonierar fint med ett glas torrt rött. Vinet bör vara påtagligt fruktigt med en lätt kryddig ton för att passa perfekt till bolognesesåsen. En lätt fatton skadar inte, men är inget måste. Visste du förresten att italienarna inte serverar spaghetti till sin bolognese utan bredare pasta som tagliatelle, som fångar upp såsen mycket bättre än den tunna spaghettin.

Vin till pasta med vitlök och olja

Finhackad färsk vitlök, fruktig olivolja och spaghetti – så enkelt och så gott! Drömpartnern i glaset är ett vitt vin med bra syra och kanske till och med en liten fatton. Pasta basta!

Pasta till napolitana

Spaghetti napolitana – en fruktig tomatsås med färska örter – är en snabb klassiker ur det italienska köket. Till den rekommenderar vi ett rättframt, finfruktigt och medelfylligt vin. Alltför mycket frukt gör att vinet krockar med tomaterna. För lite frukt gör istället att vinet drunknar, vilket innebär att balansen är viktig. Det klassiska valet är ett rött vin, men om du föredrar vitt går det också bra.

Vin till pasta med pesto rosso

Soltorkade tomater, ost, örter och rikligt med olivolja bäddar för en stor smakupplevelse. För att matcha tomaternas sötsyrliga ton rekommenderar vi ett rött vin. Det bör vara medelfylligt med rättfram smak och stor elegans för att hålla jämna steg med peston.

Pasta till carbonara

Skinka, parmesan, ägg och olivolja – det ställer höga krav på vinet! Med tanke på att såsen är både fyllig och komplex rekommenderar vi ett diskret vitt vin med fin syra och mineralitet. De båda sistnämnda egenskaperna krävs för en lyckad kombination – utan dem kommer vinet ofrånkomligen att upplevas som platt.