Beställ senast den 6. juni (7.6. Stockholm- och Malmöområdet) så garanterar vi att du får din leverans innan midsommar!

Filter

Champagne Barons de Rothschild

Amschel Rothschild och hans barn

 

Champagne Barons de Rothschild

Man måste känna till en handfull viktiga personer för att förstå familjen Rothschilds vinimperium. Dynastin grundades av Amschel Meyer Rotschild från Frankfurt. Amschels barnbarn, Nathanael, var den första i familjen som investerade pengar i vinodlingen. 1853 förvärvade han markegendomar i Pauillac, som senare bytte namn till Château Mouton-Rothschild. Kort tid därefter köpte hans farbror Château Lafite i samma by. Ytterligare några år senare blev James son Edmond ägare till Château Clarke i Listrac. Vinföretaget fick ett uppsving under ledning av Nathanaels barnbarn Philippe. I hans händer blev Château Mouton-Rothschild en av världens bästa vingårdar från 1922. Något liknande skedde på grannvingården Lafite-Rothschild, som Philippes gammelfarbror Elie köpte 1945. Elies brorsbarn Eric de Rothschild hade kort tid dessförinnan lämnat över ansvaret till sin dotter Saskia de Rothschild. 
Idag bär tre tongivande familjeföretag namnet Rothschild. Namnen är delvis förvillande lika:
Baron Philippe de Rothschild SA med husen Château Mouton-Rothschild, Château Clerc-Millon, Château d‘Armailhac, Domaine de Baronarques, Opus One Winery och Viña Almaviva. 
Domaines Barons de Rothschild (Lafite) med husen Château Lafite-Rothschild, Château Duhart-Millon, Château Rieussec, Château l‘Évangile, Domaine d‘Aussières, Viña Los Vascos och Bodegas CARO. 
Och slutligen Château Clarke Baron Edmond de Rothschild, som än idag ägs av Edmonds barnbarnsbarn.


En ovanlig familjeträff
Champagne förenar. Detta gäller även släkten Rothschild. Barons de Rothschild Champagne är nämligen ett gemensamt projekt som drivs av de tre grenar av familjen Rothschild som ägnar sig åt vinodling. Det nya champagnehusets rötter finns i Vertus i Côte de Blancs, där chardonnay är den viktigaste druvsorten. Jordarna där har en hög krithalt, vilket skänker vinet en spritsig syra. Rothschild har även ytterligare vinodlingar i Montagne de Reims. Här dominerar pinot noir och vinerna är mjukare och smidigare. Cuvéen med den här druvan gör Rothschilds champagne unik. Det är just det här särdraget som gett de stora champagnehusen deras rykte. Klassisk champagne har en frisk och fin smak. Barons de Rothschild har förstått detta. Istället för att försöka erbjuda ett otal olika stilar, präglas alla deras viner av chardonnay med en tämligen hög syra och en slank och smidig karaktär. Dosagen hålls låg för att låta terroiren komma fram så mycket som möjligt. Rothschilds vinodlingar är nämligen några av Champagne-regionens bästa. Huset förfogar över odlingslägen i berömda orter som Mesnil-sur-Oger, Oger och Avize. Hos Barons de Rothschild hittar man inga vinskördare. Däremot finner man kilometervis med källarvalv där flaskorna lagras sur lattes, på jästfällningen. Vinerna har jästkontakt i minst 15 månader, vilket ger en extra fin mousse.


Två ikoner från den franska klassicismen
Sedan 2016 står dörrarna till världens kanske mest berömda hotell öppna igen. Hotel Ritz Paris hade då renoverats under flera år. Avskalat, av-kitschat och uppdaterat enligt den nya franska klassicismen. I samband med den här nystarten gav man sig ut på jakt efter en ny hus-champagne. I Barons de Rothschild hittade Ritz en jämbördig kompanjon. Båda har samma syn på lyx. Elegant, unik, högklassig. Parterna har på ett charmigt sätt lyckats bevara det klassiska och samtidigt vara moderna. Barons de Rothschilds champagne serveras på samtliga hotell i Ritz-koncernen. Rosé och blanc de blanc, årgångschampagner och non vintage, stora och små flaskor. För kortare turer till minibaren erbjuds halvflaskor, för mer extravaganta tillfällen finns magnumflaskor. 

Fem champagner i husets stil
Brut och Extra Brut består av 60 % chardonnay och 40 % pinot noir. Båda champagnerna är friska med en komplex och kvardröjande eftersmak. Perfekta att servera tillsammans med franska aperitifer, allt från ostron till gougères. Rosé består av 85 % chardonnay och 15 % pinot noir. Pinot har delvis fått jäsa tillsammans med skalen, vilket för det första påverkat färgen och för det andra bidragit till en extra framträdande frukt. Blanc de Blanc är tillräckligt frisk för att avnjutas som aperitif och tillräckligt fyllig för att serveras till en hel måltid. Dessutom är smaken så komplex och mångfacetterad att man kan njuta av den under en hel kväll framför brasan. Cuvéen består uteslutande av chardonnay och innehåller 40 % Reserve-vin, alltså lagrat vin från tidigare år. Därmed garanteras en kontinuerlig, konsekvent högklassig stil. 

Millesimés produceras av årgångar med extra uttrycksfulla druvor. Hos Barons de Rothschild var 2008 en sådan årgång. Till årgångschampagnerna används endast chardonnay-druvor från Grand Cru-lägena. Resultatet är ett kraftfullt men gracilt mousserande vin med fin syra och diskreta aromer av hasselnöt och brioche. Ett mousserande vin som bara kan upplevas i Champagne och endast hos ett litet antal champagnehus.


Stora ord om stora viner
Fête de bulles – bubbelfest, skriver det franska livsstilsmagasinet HOMME om Barons de Rothschild Champagne. Lumineux et généreux – lysande och generös med glasklara gyllene pärlor är beskrivningen av Millesimé 2006. I princip alla vin- och livsstilsmagasin har de senaste åren lovordat champagnerna. ”Pojken” är i bra form intygar Vigneron beträffande husets ännu unga historia. Rothschilds är ännu inte klara med att utsmycka sin legendariska släkthistoria, fortsätter den franska vintidskriften. Barons de Rothschild omnämns även i internationell press. Tidskrifter som Forbes, WineSpectator och GQ Japan har rapporterat om de förstklassiga champagnerna. Det finns mycket att välja mellan för att föra Rothschilds anda vidare. Vinprovningar, champagnefester och seminarier äger rum på jordens vackraste och mest unika platser. Däribland en galamiddag i Élyséepalatset tillsammans med mästerkocken Yannick Alléno.