Filter
Rött vin Vitt vin
Lugana Valpolicella
Rött Vitt
Trebbiano di Lugana
2021 2018
Amarone della Valpolicella Lugana Valpolicella Ripasso

Cantina Valpolicella Negrar

Kooperativet Cantina Valpolicella Negrar grundades 1933 och är idag en av de viktigaste producenterna i det område som gett kooperativet dess namn, Valpolicella. Faktum är att regionens mest kända vin, Amarone della Valpolicella DOCG, härrör från kooperativet. Att man har ”uppfunnit” amaronevinet är dock inget man drar nytta av för att få vila på lagrarna. Med nytänkande och stor respekt för naturen presenterar kooperativet varje år toppviner från områdena i närheten av Gardasjön. Lugana, Bardolio, Ripasso och alla andra välkända viner från regionen ingår i portföljen – med jämna mellanrum hyllade av stora vinguider som Gambero Rosso och prisbelönta i viktiga vintävlingar som Mundus Vini. Starka tillsammans – Cantina Valpolicella Negrar
Ambitionen att lansera det bästa vinet till ett överkomligt pris var det som ledde fram till att Cantina Valpolicella Negrar grundades i augusti 1933. Sex män träffades i Villa Mosconi, i den pittoreska byn Arbizzano di Negrar. De grundade ett vinkooperativ vars motto och mål var att utvinna det bästa från vinodlingarna.

Kombinationen av nedärvd kunskap och modern teknik har visat sig lönsam ända sedan dess. Bara några år efter grundandet, år 1936, uppkom inte bara en unik smakriktning, utan även ett namn som än idag är utmärkande: Då såg nämligen Amarone dagens ljus och blev symbol för Valpolicella, den välkända regionen sydost om Gardasjön.

Sammanslutningen innebar även ekonomiska fördelar för de enskilda vinodlarfamiljerna. Den allt högre efterfrågan ledde till en omlokalisering och fler vinkällare anslöt sig till det framgångsrika projektet. 1957 hade kooperativet redan 80 medlemmar, alla framstående vinodlare i regionen. Det dröjde inte länge förrän kvalitetssäkring hamnade högst upp på agendan.

Den samlade kraften från kunskap och erfarenhet ledde snart till ytterligare framgångar. Sedan 2004 har vinodlarna upprepade gånger belönats med de eftertraktade ”tre glasen” av Italiens viktigaste vinguide, Gambero Rosso. Nu blickar man framåt och fokuserar på hållbarhet och uppriktig respekt för vinodlingstraditioner och Valpolicella.

Cantina di Negrar – människorna, värderingarna och principerna
Ända sedan grundandet har kooperativet lagt stor vikt vid sina värderingar. Lika viktiga för Cantina Valpolicella Negrars ständiga vidareutveckling är medlemmarna. För produktionen innebär detta att man inte håller kvar vid föråldrade principer utan istället värdesätter traditioner och är öppna för innovationer.

Ända sedan 1933 är det det dagliga engagemanget som utmärker vinodlarkooperativet. Högsta prioritet är noggrannhet och värdeskapande, ända från leveransen av druvorna till lagringen och buteljeringen. Skördarna från över 700 hektar vinodlingar ska inte bara produceras, utan även behandlas på rätt sätt. Förutsättningarna för detta finns när det krävande dagliga arbetet utförs med passion och kärlek trots alla framsteg.

Passion och en genuin samhörighet ingår också i konceptet att kombinera Valpolicellas oenologiska traditioner med föränderliga konsumentbeteenden och moderna teknologier. Detta är omöjligt utan kärleken till marken och dess invånare. Engagemanget i sociala projekt är i det närmaste en självklar följd av de här värderingarna, denna djupt rotade respekt för kooperativets medlemmar, för kunderna och naturligtvis även för naturen, som är förutsättningen för allt detta.

Respekt för naturen – hållbarhet i Valpolicella
Ekonomisk lönsamhet och naturens krav går hand i hand. Därför är hållbarhet mer än bara en trend för Cantina Valpolicella Negrars vinodlare. De har insett att detta är möjligt när man bedriver vinodling av hög kvalitet. Alla vinner på hållbarhet; vinbergen, vinodlarna och konsumenterna.

Kunskapen om professionell vinodling, som tar hänsyn till alla aspekter, är viktig för vinodlarna. Även här är mottot ”starka tillsammans”. I kooperativet finns experter från en rad olika fackområden representerade: Biologer, ekologer och ekonomer, miljöforskare och ekonomiexperter. Vinodlarna har en djup kunskapsbrunn att ösa ur under sina arbetsdagar. Jordmorfologi, odlingsförfarande, biodiversitet, naturgödsel och naturlig skadedjursbekämpning verkar i harmoni.

Samma inställning gäller ogräs. Där man tidigare rensade bort ogräs mellan vinstocksraderna, frodas nu växter som begränsar jordberikare och erosion. Som naturgödsel används baljväxter eftersom de lagrar värdefullt, naturligt kväve i sina rötter. Efter tillväxtperioden plöjs de ner och ger näring åt jorden. Även växtskyddet har optimerats för miljöns och konsumenternas skull. Tack vare integrerade metoder har man kunnat minska mängden.

Cantina Valpolicella Negrar – odlingsområdena
Odlingsområdena i norra Veneto har en sak gemensamt: De är välkända långt utanför landsgränserna. Alla som har njutit av något av de här vinerna vet vilken kvalitet som väntar dem.

Precis som tidigare är det regionens och kooperativets namne, det klassiska odlingsområdet Valpolicella, som dominerar. I Valpolicella Classico hittar vi det historiska och geografiska ursprunget för vinodlingen på den här landremsan. Den typiska landskapsbilden utgörs av böljande kullar som varvas med stengärdsgårdar, gröna skogar och stenbrott. Pittoreska byar där tiden verkar ha stått stilla utgör trivsamma avbrott från Venetos turistområden.

Viner från Soave får sina aromer från den jord som dominerar i regionen. En stor portion vulkanisk tuffsten resulterar i kryddiga viner. Ett flertal kommuner hör till odlingsområdet Soave i östra delen av Verona: Förutom Soave även Caldiero, Lavagno, San Bonifacio och ytterligare några små byar som döljer sig mellan kullarna.

En moränkulle belägen mellan Verona och Gardasjön begränsar det lilla vinområdet Custoza. Minciofloden bildar gräns i sydväst. Förutom vinerna lockar även berömda platser besökare till regionen. Valeggio sul Mincio, Villafranca die Verona och små byar belägna precis vid Gardasjön, bland annat Peschiera del Garda och Lazise, är välkända.

Några av orterna nära sjön tillhör även produktionsområdet Bardolino. Även här förekommer moränkullar som skänker vinerna värme och kryddighet. Till det skyddade ursprungsområdet – DOC – räknas förutom Bardolino områdena kring Garda, Torri del Benaco och Affi i norr samt Bussolengo och Sommacampagna i sydväst.

Vi får inte heller glömma Lugana. Vinerna därifrån har redan vunnit många vinvänners hjärtan. Den bördiga, mineralrika lerjorden återspeglas i vinernas mineralitet. Det milda klimatet innebär att de druvor som frodas här kan mogna fullt ut.

Vägen in i framtiden: Forskning och nytänkande i Valpolicella
Det kan inte sägas eller skrivas för ofta: Om du vill se på positivt på framtiden, får du inte glömma det förflutna. Endast de som respekterar naturen och samtidigt skyddar och bevarar den med hjälp av innovativa metoder tar sitt ansvar som vinodlare.

Även produktionsprocesserna bygger på tradition och nytänkande. Gamla torkningsmetoder som använts sedan romartiden tillämpas alltmer igen. Dessutom lägger Cantina di Negrars vinodlare stor vikt vid att urgamla, inhemska sorter börjar odlas igen och i allt större utsträckning. De söker upp rariteter, som spigamontidruvan, som hittades i en liten by. Den och andra druvsorter som bör bevaras finns nu med i det statliga registret över rödvinsdruvor.

Dessutom har man inlett olika projekt som syftar till att upprätthålla kvalitetsnivån och de höga standarderna. Projektet Verjago syftar till att bevara den ursprungliga fruktens typiska smak. Projektet Amarone Espressioni – vad skulle man annars kalla det – fokuserar på amaronevinernas unika uttryck, tolkningen av dem och den traditionella vinframställningen.