Filter
Mousserande Rosévin Rött vin Vitt vin
Rosé Rött Vitt
Grauburgunder Spätburgunder
2023 2022 2021 2019
Nej Ja
Frankfurt International Trophy
ja
Deutscher Sekt b.A. Qba
Friedrich Kiefer Winzergenossenschaft Königschaffhausen
Baden
Brut Sött Torrt
Champagnekork Skruvkork

Baden

Med en odlingsareal på omkring 16 000 hektar är Baden det tredje största vinområdet i Tyskland. Regionen sträcker sig 400 kilometer i nord-sydlig riktning från Tauberfranken till Bodensjön och har många olika mikroklimat, jordmåner och druvsorter. Med många soltimmar liknar Baden grannregionen Alsace och tillhör EU-vinregion B. Enligt denna ska vinerna ha en högre Öchslegrad (enhet för mustvikt). Mer än tre fjärdedelar av den totala odlingsytan brukas av vinodlare som tillhör kooperativ.

Områden, druvsorter och jordmåner

Regionen Baden kan delas in i nio områden: Badische Bergstraße, Bodensee, Breisgau, Kaiserstuhl, Kraichgau, Markgräflerland, Ortenau, Tauberfranken och Tuniberg.

Badische Bergstraße

Det minsta området Badische Bergstraße upptar 400 hektar och kallas ofta för Sydtysklands riviera. Området omger Heidelberg och har lössjordar med brokig sandsten eller musselkalk. Här odlas framför allt riesling, rivaner/müller-thurgau och schwarzriesling.

Kraichgau

Fram till 1996 var Kraichgau och Badischen Bergstraße ett område. Idag har det 1 200 hektar stora området mellan Heidelberg och Heilbronn en egen beteckning. I terrassodlingar på kalkhaltig lössjord odlas framför allt riesling, men även en del spätburgunder, müller-thurgau och grauburgunder.

Ortenau

Området Ortenau omfattar 2 700 hektar från Baden-Baden i norr till Bemersbach i söder, och finns därmed mitt i den stora vinregionen Baden. Geologiskt dominerar granit och porfyr med inslag av löss- och lerjord. Den mest odlade druvan är sspätburgunder, följt av riesling (även kallad klingenberger) och müller-thurgau. I Durbach finns det flera kända Einzellagen som Plauelrain, Kapellenberg eller Schlossberg.

Breisgau

Området Breisgau sträcker sig längs med Schwarzwald från Lahr till södra Freiburg. Det består av 1 600 hektar av gnejs, musselkalk och lössjord. Spätburgunder är den mest odlade druvan och vingårdar som Hecklinger Schlossberg och Malterdinger Bienenberg producerar några av Tysklands bästa röda viner.

Kaiserstuhl

Kaiserstuhl borde egentligen heta Kaiserstühle i plural, eftersom området består av flera slocknade vulkantoppar om totalt 4 000 hektar. Jordmånen är omväxlande men framförallt präglad av vittrad vulkansten och lössjord. Kaiserstuhl är det varmaste området i Tyskland och därför särskilt lämpligt för odling av burgunderdruvor. Det enda området klassificerat som Großlage är Vulkanfelsen. Några av de mest kända vingårdslägena är Achkarrener Schlossberg, Ihringer Schlossberg och Winklerberg, Oberbergener Bassgeige eller Oberrotweiler Henkenberg.

Tuniberg

Tuniberg är ett eget vinområde sedan 1996. Tidigare var det en del av Kaiserstuhl, trots de stora geologiska skillnaderna. Jorden består av mestadels kalksten som passar druvsorterna burgunder och müller-thurgau.

Markgräflerland

Mellan Freiburg och Basel i Dreiländereck (hörnet där Tyskland möter Frankrike och Schweiz) finns 3 000 hektar vinland med lera, lössjord och kalkmärgel. I Markgräflerland odlas gutedel, en gammal druvsort som i Schweiz går under namnet chasselas. Dessutom odlas spätburgunder, müller-thurgau och de vita burgunderdruvorna.

Bodensee

Drygt 600 hektar odlingsareal runt Bodensjön tillhör regionen Baden. Tysklands sydligaste vinområde är också ett av de äldre. Det sägs att Karl III, en äldre släkting till Karl den store, förde hit de första vinstockarna av pinot noir redan på 800-talet. Den mest odlade druvan är müller-thurgau. Här finns även Tysklands högst belägna vingård Olgaberg som ligger på 686 meters höjd på vulkanen Hohentwiel i Hegau. Andra kända vingårdslägen är Meersburger Bengel och Meersburger Rieschen. Vid sidan burgunderdruvorna och müller-thurgau odlas en hel del riesling.

Baden är burgunderdruvans förlovade land

De typiska burgundersorterna trivs särskilt bra i Baden! Regionen har inte bara de bästa odlingarna av spätburgunder, utan också en stor andel grauburgunder och weißburgunder. Utöver burgunderdruvorna odlas även kända druvsorter som riesling, müller-thurgau, silvaner och traminer. Sedan 2016 är det även tillåtet att odla chenin blanc, muscaris, souvignier gris, frühburgunder, lagrein, tempranillo och zweigelt i Baden. Baden är den tredje största och sydligast belägna vinregionen i Tyskland. Vitvinsdruvorna som odlas i regionen rangordnade efter utbredning:
1. Müller-Thurgau
2. Grauburgunder
3. Weißburgunder
4. Riesling Bland de röda vinerna dominerar spätburgunder med en andel på över 30 % av den totala odlingsarealen.

Köp viner från Baden online

Välj din favorit i det stora sortimentet av spännande viner från Baden och handla bekvämt hemifrån. En mångfaldig vinregion och kvalitetsmedvetna vinproducenter garanterar många fantastiska upptäckter!