Våra rekommendationer när det gäller att kombinera vin och mat
Att kombinera vin och mat är en knepig uppgift. Linjen mellan harmoni och dissonans är ofta mycket tunn. Vi har sammanställt våra vinrekommendationer och erfarenheter när det gäller ett stort antal maträtter, så att du och dina gäster kan njuta av riktiga drömkombinationer mellan glas och tallrik. Här presenterar vi den perfekta partnern till lamm, lax, biff och andra klassiska rätter.

Vilket vin passar till vilken mat? Här kommer våra rekommendationer

Att kombinera vin och mat så att båda komponenterna framträder är egentligen inte så svårt. Om du följer ett par enkla tumregler är du en bra bit på väg:

• Rött vin passar till mörkt kött, som oxfilé, gås, anka och vilt.

• Vitt vin passar till ljust kött, som kycklingbröst, gris, kalkon och fisk.

• Ju kraftfullare en ost är, desto fylligare bör vinet vara för att passa till.

• Vilket vin som passar till pastan beror inte bara på pastasorten utan även på såsen eller pestoröran.

Tänk dessutom på följande:

• Om du har använt vin vid tillagningen, till exempel i såsen, bör du också servera samma vin till maten.

• Kom ihåg att korka upp lagrade viner i god tid innan måltiden så att vinet hinner luftas.

• Låt ingen annan bestämma vilka viner du ska dricka till olika maträtter! Lyssna på dina egna smaklökar om du tycker att en annan kombination av vin och mat smakar bättre än våra rekommendationer.