Filter
Rosévin Rött vin Vitt vin
Barbaresco Barolo Gavi
Rosé Rött Vitt
Arneis Barbera Chardonnay Cortese Dolcetto
2023 2022 2021 2020 2019
Nej Ja
Berliner Wein Trophy James Suckling Mundus Vini
ja
standardflaska (0,75 l)
Ja
Riserva
Cavallotto Tenuta Bricco Boschis Fontanafredda S.r.l. Marchesi di Barolo Michele Chiarlo Pio Cesare
Barbaresco Barbera d'Alba Barbera d’Alba Peiragal Barbera d'Asti Barbera d’Asti
Naturkork Okänd Plastkork
0,75 L
Piemonte

Viner från Piemonte

Nebbiolodruvans hemtrakter

Från Piemonte kommer idag ett flertal enastående viner. Allra mest imponerar de torra nebbiolovinerna Barolo och Barbaresco. Här finns också kryddiga barberaviner, intensivt doftande dolcettoviner, Gaviviner samt från Astiregionen även mousserande vitt vin framställt på den aromatiska moscatodruvan.
 

Piemonte

Piemonte betyder ”vid foten av berget” och faktum är att merparten av de 71 000 hektaren odlingsmark i den norditalienska regionen ligger just vid foten av Alperna och Apenninerna. Odlingsmarken finns på båda sidor av den breda övre Poslätten. De viktigaste vindistrikten är Asti, Carema, Canavese, Caluso, Vercelli- och Novarabergen samt kullarna Monferrato och Langhe vid Alba som står för den högsta kvaliteten. Varje år produceras närmare fem miljoner hektoliter vin. Vid sidan av Toscana är det Piemonte som toppar listan över Italiens bästa viner. Regionen har en ledande roll i Italien på flera sätt. Här finns flest DOC/DOCG-zoner (37 stycken) vilka står för en fjärdedel av vinproduktionen, flest DOCG-klassificerade viner (7 stycken) och störst produktion av mousserande vin. Piemonte är dessutom det viktigaste vermouthlandet i världen och det var här man uppfann starkvinet som vi känner det idag. Över 80 % av vinproduktionen är vigd åt rött vin. De vanligaste rödvinsdruvorna är barbera (som motsvarar ca 50 % av odlingsarealen) följt av nebbiolo, bonarda, cortese, dolcetto, freisa och grignolino. Av den gröna druvan moscato bianco och de blå druvorna brachetto och freisa framställs mousserande vin. Piemontes rykte handlar framförallt om de sju DOCG-vinerna. De tre mousserande vinerna Asti Spumante, Brachetto d´Acqui och Moscato d´Asti samt de röda vinerna Barbaresco, Barolo, Gattinara och Ghemme. Även DOC-vinerna Gavi (vitt), Carema (rött) och de sju röda DOC-vinerna av druvsorten dolcetto är värda att nämnas.

Svalt för att vara Italien

Hjärtat i vinproduktionen är det berömda backiga landskapet Langhe som breder ut sig norr och söder om staden Alba. Här är klimatet relativt svalt för Italien med mycket regn på våren, dimma och fukt på hösten och en lång, kall vinter. På Poslätten är klimatet varmare och mer kontinentalt. I Piemonte växer druvorna i många olika jordmåner. Barbaresco är fylligt och kraftfullt med en tydlig tanninstruktur tack vare att druvorna odlas på relativt hög höjd. Barbaresco framställs längre ned och får en mer sammetslen karaktär.