Filter
Mousserande Rött vin Vitt vin
Rött Vitt
Auxerrois Gewürztraminer Pinot Blanc Pinot Gris Pinot Noir
2022 2021 2019
Nej Ja
Decanter Gilbert & Gaillard Mundus Vini
ja
standardflaska (0,75 l)
Ja
Crémant
Bestheim Cattin Frères Cave Vinicole de Hunawihr Hugel & Fils La Cave du Vieil Armand
Alsace Alsace grand cru Hatschbourg Crémant d'Alsace
Brut Halvtorrt Torrt
Champagnekork Naturkork Okänd Plastkork Skruvkork
0,75 L

Riesling med mera

I Alsace är det vitvinsdruvorna som dominerar och de mest kända är riesling, pinot gris och gewürztraminer. Regionens riesling är finessrika viner med fruktiga aromer och blommiga toner. Gewürztraminer från Alsace har fin struktur och mycket intensiva aromer. Även i Alsace ökar den hållbara och biodynamiska vinodlingen allt mer. Man använder moderna framställningsmetoder och gör viner som passar bra till det internationella köket, inte minst till sushi och andra asiatiska rätter med exotiska kryddor.

Minst regn i hela Frankrike

I Alsace mognar druvor till fantastiska viner på runt 15 000 hektar. Vinodlingsområdet sträcker sig från Strasbourg i norr till Mulhouse i söder. Gränsen mot Tyskland i öster utgörs av floden Rhen. Alsace har optimala förutsättningar för vinodling. Vinodlingarna ligger direkt på de första sluttningarna mot bergskedjan Vogeserna. Här har druvorna ett skyddat klimat med värme och lite nederbörd. Alsace sägs vara det regnfattigaste området i Frankrike.
Jordmånen ger alla förutsättningar för fantastiska viner. Gravsänkan skapar olika formationer på jordens yta. Här finns märgel och lössjord, kalk och lera, sand och kisel, granit och skiffer och till och med vulkansten. Var och en av dessa jordmåner påverkar vinets karaktär.

Vitvinsdruvorna dominerar

De dominerande druvsorterna i Alsace är:
Riesling
Gewürztraminer
Pinot Gris (Tokay Pinot Gris)
Pinot Noir
Sylvaner
Muskat

Rieslingdruvorna ger uteslutande torra viner med en balanserad, livlig och finessrik stil och blommiga, fruktiga aromer. Gewürztraminer ger fint strukturerade och mycket aromatiska viner. Av denna druva framställs både torra, halvtorra och söta viner. Pinot Noir är den enda blå druvan i Alsace.

Förstklassig kvalitet från Alsace

Vinkännare uppskattar vita viner från Alsace som för det mesta är torra utan påträngande syra. Regionen kan delas in i två departement. I söder finns Haut-Rhin (Övre Rhen) som anses vara det bättre området och i norr finns Bas-Rhin (Nedre Rhen). Tre appellationsbeteckningar används:

AOC Alsace
AOC Crèmant d’Alsace
AOC Alsace Grand Cru
AOC Alsace motsvarar omkring 75 % av produktionen och ska bara bestå av en druvsort som anges på etiketten. AOC Crémant Alsace står för flaskjästa mousserande viner och motsvarar ca 20 % av produktionen. AOC Alsace Grand Cru omfattar totalt 51 Grand Cru-viner.

Falstaff-provningen ger vinerna från Alsace bra betyg. Det om något visar den höga kvalitetsnivån i regionen. Rieslingviner från alla distrikt kännetecknas av druvtypiska mineraltoner och en frisk karaktär. I Alsace har man alltid producerat något bredare och sötare riesling, men dagens viner är definitivt i klass med de bästa i världen.

Njutbar tur längs Route de la Choucroute

God mat och bra vin är en oslagbar kombination. När hösten kommer bjuder hela Alsace in till fest. En av de mest berömda och utbredda festligheterna är Route de la Choucroute. Beteckningen syftar på en njutbar färd längs ”surkålsstråket” som går från Benfeld till Krautergersheim. Här finns många krogar och restauranger som har surkål i olika former på menyn året runt. När det är dags att skörda på hösten får alla som vill hjälpa till och belönas för sitt arbete med en festmåltid.

Sagolika platser i ett bildskönt landskap

Få andra vinregioner har samma magiska dragningskraft som Alsace i norra Frankrike. Besökarna förtrollas av de vackra landskapet med romantiska platser, blomsterprydda korsvirkeshus, mjukt böljande vinkullar och fantasifullt dekorerade brunnar. Alsace är en plats för livsnjutare. Rangen: Vingården Rangen är ett populärt besöksmål. Det är den sydligast belägna vingården i Alsace och den enda med Grand Cru-status. Rangen-vinernas goda rykte är ett resultat av skickliga vinodlare, förstklassiga druvsorter och vulkanjordar. Man kan besöka vingården på egen hand eller boka en guidad tur i förväg. Tack vare den underbara panoramautsikten är området ett populärt vandrings- och cykelmål. Observera: Det går inte att sig hit med bil. Route des Crêtes:

Route des Crêtes är en bergsväg i Vogeserna från Sainte Marie Aux Mines till Cernay. Den högsta punkten går bara att nå till fots men det är väl värt vandringen upp. Härifrån har man en fantastisk utsikt över Schwarzwald, Liechtenstein, Österrike, Mont Blanc och hela Rhenplatån. Landskapet i Vogeserna är som hämtat ur en sagobok med friska sjöar och små kullar täckta av tall och ek. Rutten leder vidare till Vieil Armand, eller Hartmannswillerkopf, ett före detta slagfält från första världskriget. Idag finner man lugnet här bland mysiga bergsstugor med vänliga och engagerade värdar som sörjer för gästernas välbefinnande.

Lång och brokig väg till dagens kvalitet

Det har producerats vin i Alsace i över 2 000 år. Under medeltiden var floden Rhen en av de viktigaste handelsvägarna i Europa och vinodlingen i Alsace blomstrade. Vinerna skeppades till Nederländerna, Skandinavien och England – överallt där de stod högt i kurs. Fram till 1600-talet var Alsace det största vinlandet i det heliga romerska riket. Sedan kom det trettioåriga kriget och en stor del av alla vinodlingsområden förstördes. Det blev början till längre nedgång för vinodlingen i Alsace. Regionen drabbades också hårt av svampsjukdomar och skadeinsekter, och många vinskördar uteblev helt. Vid mitten av 1800-talet hade vinodlingsarealen åter vuxit till 15 000 hektar. Några framsynta vinodlare lyckades hitta tillbaka till den tidigare kvaliteten.