Filter
Rött vin Vitt vin
Entre Deux Mers högra stranden Sauternes vänstra stranden
Rött Vitt
Cabernet Franc Cabernet Sauvignon Merlot Sauvignon Blanc Semillón
2023 2022 2021 2020 2019
Nej Ja
70 Millions des Dégustateurs Antonio Galloni Concours International des Vins de Lyon Decanter Frankfurt International Trophy
Dubbel Magnum (3 l) halv flaska (0,375 l) Magnum (1,5 l) standardflaska (0,75 l)
Ja
Château Beauséjour HDL Château Belgrave Château Canon La Gaffelière Château d'Aiguilhe Château Doisy Daëne
Bordaux Bordeaux Bordeaux Côtes de Francs Bordeaux Supérieur Côtes de Castillon
Ädelsött Torrt
Naturkork Okänd Presskork
0,75 L 0,375 L 1,5 L 3 L
Bordeaux

Viner från Bordeaux

Unika viner med storhet och finess

Området runt den vackra regionhuvudstaden Bordeaux
är Frankrikes kanske mest berömda vinområde.
 

Bordeaux – Frankrikes bästa röda viner

Från Bordeaux kommer några av världens bästa viner. Regionen producerar främst torra röda viner som kan lagras länge. I Médoc är vinerna fruktigare, medan vinerna från Saint-Émilion och Pomerol har en mjukare och fylligare karaktär.
Det är sällsynt att ett Bordeauxvin består av bara en druvsort. Ofta är det en klassisk cuvée där olika sorter blandas. Kärnan i Bordeaux-vinerna är druvsorten cabernet sauvignon som odlas på den vänstra sida av Girondefloden tillsammans med merlot och en mindre del cabernet franc och petit verdot. Ibland förekommer även malbec och carmenère. Dessa sorter var tidigare vanliga med drabbades hårt när vinlusen drog fram i Europa. Därefter krävdes omfattande nyplantering, vilket fick många att välja bort druvsorten helt. På den högra stranden av Girondefloden dominerar merlot som ofta används i cuvéer tillsammans med cabernet franc. Vita viner utgör bara 20 % av vinproduktionen i Bordeaux. De mest framträdande druvsorterna är sauvignon blanc och sémillon, och i mindre omfattning muscadelle. Av dessa sorter framställs både torra viner och söta, ädelrötade viner (i Sauternes och Barsac).

Förstklassiga viner och vingårdar i Bordeaux

Bordeaux är världens till ytan största sammanhängande område för kvalitetsvin. Mer än 3 000 vingårdar, s.k. Château, producerar vin på drygt 120 000 hektar. Kvalificeringssystemet kan sammanfattas på följande sätt: ju mindre en appellation är, desto högre är kvalitetsnivån eftersom vingården måste följa fler kvalitetskriterier.

Av de topprankade vingårdarna skiljer man mellan vingårdar på vänster respektive högra sidan om Gironde. Det finns skillnader i jordmånen och i vinstilen. Dessutom blev den vänstra sidan känd mycket tidigare och vingårdar här har bedömts och klassificerats mycket längre än de i Pomerol och Saint-Émilion. Klassificeringen från 1855, som kom till kvällen innan världsutställningen i Paris, blev den första officiella översikten över de bästa vingårdarna i Bordeaux och den gäller än idag med en förändring. Den dåvarande klassificeringen baserades inte på kritikerbedömningar, vilket kan vara fallet idag, utan utgick från ett genomsnitt av försäljningsintäkterna för vinerna under decennierna före klassificeringen.

Man utgick helt enkelt från att de dyraste vinerna också var de bästa. Inte mycket har förändrats i toppen sedan dess. Den enda vingård som i efterhand har släppts in i den innersta kretsen av premier cru är Château-Mouton Rothschild. Det är en exklusiv klubb med bara fem vingårdar: Mouton och Lafite-Rothschild samt Latour, Haut-Brion och Margaux. Ytterligare ett dussintal vingårdar finns i kategorierna Deuxième Cru till Cinquième Cru. Under detta system fanns sammanslutningen Cru Bourgeois des Médoc, en grupp av borgerliga vingårdar (château) som inte höll grand cru-klass, men låg långt över genomsnittet. Detta system har förändrats flera gånger. Det har en del brister och har därför fått dåligt rykte. Många av de bästa vingårdarna, som för länge sedan förtjänat en grand cru-status, är inte längre med i klassificeringen.

Utöver detta finns det tusentals producenter av enklare viner som lever i en helt annan verklighet. Många av dem producerar viner av mycket hög kvalitet. Bordeaux-stilen är en blandning av cabernet och merlot, av mineraltoner och en fin, karakteristisk sälta, av djup och komplexitet. Den är tilltalande och olik alla andra vinstilar.

Vattnets inverkan

Atlanten med Golfströmmen och vattenytan på floderna påverkar klimatet. Sommaren är inte för torr eller het, hösten är solig och vintern är mild. En unik aspekt är det fuktiga mikroklimatet i appellationerna Sauternes och Barsac, som främjar bortrytis och framställningen av ädelrötade, söta viner. Jordmånen är omväxlande. På västra sidan av floden i Médoc domineras jorden av småsten, märgel och kalk. En idealisk jordmån för cabernet sauvignon som föredrar väldränerad jord. Druvan mognar dock sent. Därför kompletteras den ofta med den tidiga, aromatiska druvsorten merlot som kan tämja de kraftfulla tanninerna.

Köp Bordeaux-vin online

Föredrar du vin från vänstra eller högra sidan av floden? Finns det ett Château med viner som du älskar mer än andra? I vårt webbsortiment hittar du viner från Bordeaux för alla smaker! Klicka hem dina favoriter enkelt online.