Beställ senast den 6. juni (7.6. Stockholm- och Malmöområdet) så garanterar vi att du får din leverans innan midsommar!

Filter
Rosévin Rött vin
Rhone
södra Rhône
Rosé Rött
2022 2020 2019
Magnum (1,5 l) standardflaska (0,75 l)
Ja
Châteauneuf-du-Pape Luberon
Naturkork Skruvkork
0,75 L 1,5 L
Famille Perrin

Famille Perrin

Viner i världsklass från Rhône

Familjen Perrin satsar på traditionellt hantverk, naturnära odling, terroirens autentiska karaktär – och familjens kraft.
 

Perrin & Fils

Château de Beaucastel har en historia som går många hundra år tillbaka i tiden, men för familjen Perrin började allt år 1909 när Pierre Tramier tog över godset. Därmed lade han grundstenen till det vinimperium som än idag dag utgår från Beaucastel. I Courthézon nära Orange i södra Rhônedalen ligger slottet som egentligen är en stor och vacker lantgård. Idag är bröderna Jean-Pierre och Francois den femte generationen som leder arbetet på vingården i Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) Châteauneuf-du-Pape. Även deras sju barn Marc, Thomas, Matthieu, César, Cécile, Charles och Pierre är involverade i arbetet på och runt gården. Och eftersom Perrins inte bara förvaltar druvsorterna till enastående Châteauneuf-du-Papes utan också besitter många kompletterande talanger är vinfamiljen sedan länge en av de starkast lysande stjärnorna i Rhônedalen. Alla medlemmar av familjen Perrin följer samma principer: total respekt för jorden och terroiren och biodynamisk odling som livsfilosofi.

Familjen Perrin och deras vinimperium

Allt började 1909 med förvärvet av Château de Beaucastel och med Jacques Perrin. Redan på 1950-talet gjorde han all odling ekologisk och senare även biodynamisk. I sann pionjärsanda och med känsla för traditionellt hantverk, respekt för naturen och kunskapsöverföring från generation till generation utvecklades släkten Perrin till en stor vindynasti. Deras Châteauneuf-du-Pape är skickligt framställd av de godkända druvsorterna och har nått världsrykte. Den store vinkritikern Robert Parker hyllar ofta familjen och kallar deras produkter för "referensviner för hela Rhônedalen.” I takt med att familjen växer och frambringar nya vintalanger behöver också företaget växa. Utöver huvudegendomen Beaucastel har man efterhand lagt till ytterligare gods, domäner och viner.

Tre grundprinciper hos familjen Perrin

Familjen Perrins framgångar visar en sak: det lönar sig att hålla på sina principer. Särskilt när det handlar om kloka principer och Jacques Perrin slog tidigt fast dem. Redan på 1950-talet beslutade han att hela vinodlingen skulle organiseras ekologiskt utan konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel och ogräsmedel. I stället användes naturgödsel och insekter i vinodlingarna. På det sättet utvecklar terroiren och vinstockarna sin sanna karaktär. Av samma skäl uteslöts merparten av lagringen på ekfat. Familjen Perrin ville inte att vinernas autenticitet skulle påverkas av lagringen. I stället lade man fokus på kraften i assemblage. Perrins är en av få vingårdar som fortfarande odlar alla 13 druvsorterna till Châteauneuf-du-Pape. De viktigaste druvorna är grenache, syrah och mourvèdre. Grenache är druvan nummer 1 i Rhônedalen och används alltid i Châteauneuf-du-Pape. Farfar Jacques satsade dock lika mycket på mourvèdre som också är traditionell för regionen och lika viktig i Châteauneuf eftersom den tillför aromer av läder, tobak och kryddor.

Familjen Perrin – Les Crus

Under namnet ”Les Crus” samlar familjen Perrin viner av druvor från andra egna eller kompletterande vingårdlägen i södra Rhône: från Châteauneuf-du-Pape och Cairanne via Vinsobres, Rasteau, Muscat och Vacqueyras till Côtes du Rhône. Även här arbetar familjen ekologiskt och biodynamiskt för att mejsla fram karaktären, autenticiteten från terroiren från en harmoniskt sammansatt assemblage. Les Crus-klassikerna är de vita, röda och roséfärgade Côtes du Rhône Réserve. Det fruktiga, fylliga och friska röda vinet är en cuvée av grénache, syrah och mourvèdre. Druvorna kommer från vinodlingar vid Préboisbergen i Orange (lerig kalkjord täckt med småsten) och från den nordliga vingården Vinsobres med kvarts- och kalkmärgelrika terrasser. Det blommiga, friska vita vinet är en cuvée av grénache blanc, marsanne, roussane och viognier. Dessa vinstockar växer i friska, lätta jordar i Cairanne och Jonquières mellan floderna Ouvèze och Aigues.

Utmärkelser och press

Familjen Perrin och deras viner hyllas av vinkritiker långt utanför Rhônedalen. 2014 blev familjeföretaget ”Decanter Man of the Year” och det vara första gången en hel familj tilldelades den ärorika utmärkelsen. Robert Parker kallar Perrins viner för ”Referensviner för hela Rhônedalen”. Årgång 2010 av Châteauneuf-du-Pape AOC Hommage à Jacques Perrin ger han full pott: 100 av 100 poäng. Även Falstaff-vinkritikerna ger detta vin 98 poäng och sällar sig till hyllningskören: ”Surkörsbär, men även aromer av amarena och kärnor, komplext med flera mognadsgrader ton-i-ton, stramt och återhållsamt som anstår dess ålder. Liten utveckling i glaset. En antydan till trä. Lång mjuk upptakt, en kraftig spänningsstegring, medelhöga till höga extrakt, knapphändig syra, fin och saftig avslutning, tydliga mineraltoner. Balanserat, potentialrikt, helt fritt från påverkan. Det mest mineralbetonade vinet i konkurrensen.” På topplistan hos Wine Spectator hamnar Château de Beaucastel 2005 på plats åtta av 100.