Stjärnan bland tyska vinodlare

År 1867 köpte Dr. Robert Weil, förfader till dagens ägare Wilhelm Weil, de första vinodlingarna i Kiedrich i Rheingau. Några år senare förvärvade han även den imponerande egendomen som byggts av den engelske baronen Sutton. Vingården Robert Weil producerade på den tiden de dyraste och bästa rieslingvinerna i världen.

Robert Weils rieslingviner var den vita motsvarigheten till dåtidens stora bordeauxviner och levererades till de europeiska kungahusen. Även de rika borgarna drack viner från Robert Weil. De serverades på Grand Hotel i dåtidens metropoler och ombord på det berömda luftskeppet som gjorde sin jungfrufärd till New York 1928. Mitten och slutet av 1900-talet var en svår tid för de tyska vinodlarna. Men även då stack vingården Robert Weil ut.

Man investerade tid, arbete, kunskap och inte minst pengar. Det var inte länge sedan som Robert Weil invigde en helt ny anläggning för druvmottagning och en ny lagringskällare. Med det gamla godset och den nya vinkällaren förenas tradition och modernitet. De står som en symbol för det som alltid varit vägledande för vinproduktionen på vingården Robert Weil.

Född till vinodlare

Wilhelm Weil visste redan som barn att han skulle bli vinodlare en dag. ”När jag var tio år smög jag åt mig en Gräfenberg Riesling Spätlese 1971 ur vår provningskyl”, berättar Weil som idag är vingårdsägare och vinmakare. Det var en avgörande händelse i hans liv.

Wilhelm Weil är vinodlare till yrket och skiljer sig därmed från sina föregångare. De var jurister i första hand och vinodlare i andra. Wilhelm Weil studerade vinodling på högskolan i Geisenheim och tog 1986 över vingården Robert Weil. Från första stund var kompromisslöst kvalitetstänkande hans kännetecken. Robert Weil är med säkerhet den enda vingården i Tyskland som kunnat skörda alla kvalitetsnivåer sedan 1989, dvs. under 24 år i följd. Genom att odla miljömedvetet och ta ut små skördar säkerställer Rheingauproducenten högsta kvalitet.

Tysk klassiker lever upp igen

Med en odlingsareal på 3 000 hektar är Rheingau ett av de mest tongivande vinområdena i Tyskland. Det breder ut sig på båda sidor om floden Rhen och begränsas i söder av Taunusbergen. Riesling är druvsorten nummer 1.

Den trivs bäst i lite svalare regioner som Rheingau. Här mognar den långsamt och når full mognad i höstsolen. Rieslingdruvan har en fin frukt och syra. Särskilt bra mognar druvorna på de branta sluttningarna längs floddalarna i Rheingau. Här lagras värme effektivt i jorden. Vingården Robert Weil odlar riesling på 90 hektar och framställer huvudsakligen torra viner.

De mineraliska skifferjordarna på sluttningarna vid Kiedrich sätter sin prägel. Rieslingvinerna från Robert Weil är eleganta och fruktbetonade viner med fin komplexitet och täthet.

Vingården Robert Weil är VPD-medlem

Vingården Robert Weil är medlem i Verband Deutscher Prädikatsweingüter (VPD, Förbundet för Tyska Kvalitetsvinegendomar på svenska). Medlemmarna förbinder sig att följa strikta regler och vinerna dels in efter vingårdsläge och ursprung:
Gutswein -> motsvarar den franska klassen Domaine
Ortswein -> motsvarar Village
Erste Lage -> motsvarar Premier Cru
Grosse Lage -> motsvarar Grand Cru

Kiedricher Gräfenberg

Några av de bästa vingårdslägena som tillhör Robert Weil är Kiedricher Gräfenberg, Turmberg och Klosterberg. Vingården Robert Weil är även världsberömd för sina ädelsöta viner. Men det är framförallt de torra rieslingvinerna som prisats. En sak gäller för alla viner från vingården Robert Weil: Oavsett årgång eller vingårdsläge är den ljusblå etiketten på flaskan en kvalitetsstämpel att lita på.