Beställ senast den 6. juni (7.6. Stockholm- och Malmöområdet) så garanterar vi att du får din leverans innan midsommar!

Vin till Pizza

Vin till Pizza

Vilket vin passar till vilken pizza? Pizza är mångas favoriträtt. Dessutom är den en av de första saker vi tänker på när Italien kommer på tal. Idag finns det många varianter att välja på, men den ursprungliga varianten med tomatsås och ost stammar förmodligen från Neapel. Sedan 2017 finns till och med pizzaolons – så kallas Neapels pizzabagare – konst på UNESCO:s lista över immateriella kulturarv! Lika populärt som pizza och pasta från Italien är naturligtvis det italienska vinet! Men alla viner passar inte till alla pizzor. Vi tipsar dig om lämpliga viner till de populäraste pizzavarianterna!

Vin till salamipizza

När du vill kombinera salamipizza med vin är det framför allt salamin som innebär en utmaning. Den salta, feta korven kräver rätt partner. Här är ett rött vin rätt val! Helst ett medelfylligt, elegant vin som kan hålla jämna steg med korven och harmoniera med den utan att dränka smaken.

Vin till pizza med svamp

En pizza funghi har en tämligen lätt och diskret smak. Även här krävs ett vin som inte överskuggar pizzans smakbild, utan snarare balanserar den. Då är ett lätt och finfruktigt vitt vin som inte lagrats på träfat ett bra val. Vinets delikata frukt och den fina svampsmaken utgör en perfekt kombination!

Vin till pizza med skinka och rucola

Den perfekta partnern till en pizza med skinka måste harmoniera med skinkans fina sälta samtidigt som det möter rucolans nötiga ton. Här rekommenderar vi ett lätt, inte alltför fylligt, och blommigt vitt vin eller ett rosévin med en fin mineralton. Sältan, mineraltonen och nötaromen utgör en träffsäker kombination tillsammans med den rivna osten!

Vin till pizza med tonfisk

Den tonfisk som brukar användas till pizza kommer på burk och ligger i en saltsyrlig lake – en utmaning för vinet. Här krävs ett vitt vin med tydlig frukt och en blommig ton. Det ger ett spännande samspel mellan aromerna utan att vare sig vinet eller pizzan tar överhanden. Ett lätt och fruktigt ungt rödvin från Italien, utan alltför framträdande bärtoner, är ett utmärkt val till tonfisken!

Vin till pizza margherita

Margheritapizzan med tomat, mozzarella och basilika är så att säga den moderna pizzans moder. Här rekommenderas ett lätt eller medelfylligt rött vin med mild syra, gärna också med en lätt fatton. Här kan du inte göra alltför mycket fel i din strävan efter den perfekta matchningen.