Filter
Likörvin Mousserande Pärlvin/secco Rosévin Rött vin
Italien
Abruzzen Apulien Emilia Romagna Friaul Kalabrien
Barbaresco Barolo Bolgheri Chianti Gavi
Okänt Rosé Rött Vitt
Aglianico Arneis Barbera Bianchetta Bombino Nero
2023 2022 2021 2020 2019
Nej Ja
Antonio Galloni Berliner Wein Trophy Concours Mondial de Bruxelles Decanter Falstaff
ja
halv flaska (0,375 l) Magnum (1,5 l) standardflaska (0,75 l)
Ja
Classico Frizzante Riserva Superiore Vino da Tavolo
Alois Lageder Anno Domini Vineyards Azienda Vinicola Falesco s.r.l. Banfi Bertani Domains
Alghero Alto Adige Amarone della Valpolicella Asolo Prosecco Barbaresco
Ädelsött Brut Extra torrt Halvtorrt Sött
Champagnekork Kapsyl Naturkork Okänd Övriga
0,75 L 0,375 L 1,5 L
Vinland Italien

Viner från Italien

Många känner till italienska rödviner. Från Chianti och Montepulciano till Brunello, Barolo och Primitivo. Och med Lugana, Pinot Grigio och Gavi är de vita vinerna från detta populära vinland också imponerande. En riktig höjdare är Prosecco , som är ett måste för alla aperitifer.

 

Italienskt vin

Italien är ett komplext vinland och den stora mångfalden av italienska viner gör det svåröverskådligt för många vinälskare. Här finns de flesta avgränsande vingårdarna, vingårdslägena och druvsorterna. Italienskt vin är inte bara en dryck i Italien utan en viktig del av den berömda italienska livsglädjen.

Ursprunget för Italiens vinodling är Grekland. En italiensk vinkruka (med korklock) från omkring 600 före Kristus vittnar om det tidiga arvet. Grekernas kolonisering började på ön Sicilien och när de förflyttade sig norrut följde vinkulturen med. Livet i det gamla romarriket fram till 200-talet före Kristus hade en stark moralisk prägel vad gäller seder och bruk. Det var till exempel länge förbjudet för kvinnor att dricka vin och en man hade till och med rätt att döda sin fru om hon bröt mot lagen.
Grekerna förde med sig många druvsorter till Italien och döpte landet till ”Oinotria” som betyder just vinland. Under romartiden utvecklades den italienska vinodlingen och vinframställningen till en riktig konst. En specialitet var att tillsätta kåda, honung, kryddor och till och med havsvatten för att göra det italienska vinet mer smakrikt och hållbart. Man framställde även mousserande vin genom att lagra vinkrukorna i kallt källvatten så att jäsningen avbröts. Favoritvinet framför andra var falerner, ”kejsarnas vin”.
Under det första århundradet efter Kristus arbetade man intensivt med att kultivera de italienska druvsorterna och hitta den bästa italienska druvan för varje jordmån
. Romarna anlade vinodlingar i de nya provinserna i Frankrike, Spanien, Portugal, Tyskland och England. De tog dessutom fram lämpliga träfat som gjorde det möjligt att importera och exportera vin. Alla de kända poeterna och filosoferna som Vergil, Horace, Ovid Plinius och Cato skriver om italienskt vin. Romarna hade till och med en egen vingud i Bacchus. När Romarriket bröt samman började de stora folkvandringarna. Den italienska vinkulturen föll i glömska och överlevde bara i klostren. För att väcka liv i den inhemska italienska vinodlingen igen lät Påve Paulus III (1468–1549) förbjuda franska viner och sammanställa detaljerade översikter över italienska viner. En stor uppgång för den italienska vinodlingen kom under renässansen på 1300-talet. Men det var först under förra århundradet som grunden till dagens italienska vinodling lades när man i Toscana slog fast vinzonerna för Chianti.

Köp italienskt vin online

Italienska viner är mer populära än någonsin i Sverige! I vårt webbsortiment finns de italienska vinerna Prosecco, Chianti och många andra italienska viner! Du kan köpa italienska viner från alla vinregioner och av alla viktiga producenter enkelt online! Välj det italienska vin du vill ha och beställ online med ett klick.

De viktigaste röda vinerna från Italien

Redan de gamla grekerna insåg att Italien är det ultimata vinlandet. De kallade Italien för "Oinotria", vilket kan översättas med "vinets land". Med cirka tre årtusenden av erfarenhet av vin kan Italien se tillbaka på sin historia med stolthet. Många vinregioner, vinstilar och druvsorter garanterar en stor mångfald - detta gäller särskilt för röda viner. Följande klassiker är särskilt kända italienska viner och druvsorter:

 • Primitivo: Denna fruktiga druvsort odlas främst i Apulien, i södra delen av landet.
 • Chianti: Toscanas mest kända rödvin görs huvudsakligen på druvan Sangiovese.
 • Barolo: Kultvin som uteslutande görs på Nebbiolodruvan i Piemonte.
 • Brunello: Mycket uppskattat rött vin från kommunen Brunello di Montalcino i Toscana.
 • Montepulciano: Druvsort för Montepulciano d'Abruzzo från Abruzzo (inte att förväxla med Vino Nobile di Montepulciano, som produceras i Toscana).
 • Amarone: Ett kraftfullt och koncentrerat rött vin från den venetianska regionen Valpolicella, som framställs med den metod som gett vinet dess namn.

Många gamla druvsorter ger de italienska rödvinerna deras unika smak. Ett exempel är den röda Aglianico-druvan, en av de äldsta druvsorterna i Italien. Denna druva används för att göra djupröda italienska viner, som blir alltmer sammetslena och differentierade med åldern. Aglianico används ofta i södra Italien, t.ex. i Apulien och på Sardinien.

I Piemonte finns den högkvalitativa röda druvsorten Barbera, som används i många röda viner. Druvsorten Nero d'Avola, även känd som Calabrese, odlas numera nästan uteslutande på Sicilien.

Välkända vinikoner från Italien är Tignanello och I Frati Lugana - båda vinerna hör till de absoluta flaggskeppen i den italienska vinvärlden.

De viktigaste vita vinerna från Italien

När man tänker på italienska viner tänker man oftast på landets berömda röda viner från Toscana eller Sicilien. Men Italien producerar också mycket goda vita viner, särskilt i norra delen av landet. Men det finns också spännande vita viner att upptäcka i södra Italien, till exempel Vermentino di Sardegna på Sardinien eller Grillo-vinerna från vulkaniska jordar på Sicilien.

Särskilt välkända vita viner från Italien är Lugana, Pinot Grigio, Gavi, Gavi di Gavi och Soave. De tillverkas av gamla och traditionella druvsorter som Pinot Grigio, Trebbiano, Verdicchio och Vermentino. Cataratto Bianco är också en typisk sort för landet.

Friuli-Venezia Giulia är förmodligen den mest kända regionen för italienska vita viner. Här möter det alpina klimatet Medelhavskänslan. Vita druvsorter är dominerande i regionen och många vingårdar producerar mer vitt vin än rött vin. Följande vita druvsorter växer särskilt bra i Italien:

 • Chardonnay: Denna vita druvsort odlas främst i norr, till exempel i Sydtyrolen eller Lombardiet.
 • Gewürztraminer: Denna mycket aromatiska och väldoftande druvsort är en riktig specialitet, särskilt i Sydtyrolen.
 • Pinot Bianco: Denna delikat fruktiga druvsort odlas i Italien, både i norra och mellersta Italien. Den används också för att producera mousserande viner av hög kvalitet.
 • Pinot Grigio: En av de mest populära vita vinsorterna i Italien, som främst odlas i Veneto, Lombardiet och Sydtyrolen.
 • Friulano: Denna druvsort från Friuli i norra Italien, tidigare känd som Tocai, ger särskilt blommiga vita viner.
 • Grillo: Denna druvsort används för likörvinet Marsala, men på senare år har den också börjat användas alltmer för torra viner på Sicilien.

Mousserande och pärlande viner från Italien

Gillar du mousserande och aromatiska viner? Då är de mousserande italienska mousserande vinerna helt rätt val. Prosecco är ett av de mest kända mousserande vinerna i världen. Franciacorta är också ett mycket bra exempel på Italiens mousserande vinklass. Båda vinerna är perfekta för firande. Om du letar efter en present till vänner eller familjemedlemmar kan du aldrig gå fel med en Prosecco eller en Franciacorta.

Det finns också andra mousserande viner, främst från norra Italien. Vissa av dem har en delikat, fruktig smak som är särskilt lämplig för speciella tillfällen. Andra är fruktiga och uppfriskande under varma sommardagar, medan ytterligare andra sorter har en syrlig och torr smak. Leta efter termer som "spumante" och "frizzante" för att identifiera mousserande och pärlande viner från Italien.

Italiens bästa vinodlingsregioner

Vin produceras i var och en av Italiens 20 regioner. Veneto, Piemonte, Toscana och Apulien är särskilt välkända. Varje vinregion kännetecknas av regionala specialiteter, klimatförhållanden och druvsorter.

Apulien ligger i den allra sydligaste delen av Italien. Här finns huvudsakligen platåer och lågland. Det varma, torra klimatet och de friska vindarna från Adriatiska havet gynnar odlingen av många syditalienska druvsorter, varav cirka 80 procent är röda. Regionens stjärna är Primitivo. Denna intensivt fruktiga röda druva har under de senaste åren blivit mycket känd och populär utanför Italien, särskilt vinerna Primitivo di Manduria och Doppio Passo. På Salentohalvön växer mycket speciella vinstockar som Aleatico, Malvasia Nera di Brindisi, Montepulciano, Sangiovese och Uva di Troia. Experter ser en stor potential i Salentos viner. Men även de andra specialiteterna från Apulien är imponerande och välsmakande. Totalt produceras det mer vin per år i regionen än i hela Tyskland.

I nordvästra Piemonte produceras utsökt vit tryffel och två av Italiens bästa viner: Barolo och Barbaresco. Progressiva vingårdar har också fört många innovationer till denna vinregion under de senaste åren. Som ett resultat finns det nu många tillgängliga, balanserade och allmänt populära viner från Piemonte. Dolcetto är ett av dem. Vermouth - en dryck som huvudsakligen tillverkas av vin - produceras också traditionellt i denna region.

Veneto (eller Venetien) är den mest varierande italienska vinregionen när det gäller geografi. Det är därför många olika vinstilar kommer från området runt Venedig. Prosecco eller det berömda rödvinet Amarone della Valpolicella kommer också från en region i Veneto och Appassimento-processen har också sitt ursprung här.

Den mycket populära Lambrusco kommer från Emilia-Romanga.

Vid sidan av  Piemonte är Toscana kanske den mest kända vinodlingsregionen i Italien. Sangiovese är den viktigaste druvsorten som odlas här. Denna druvsort är central för det populära Chianti Classico-vinet. De fina Brunello di Montalcino och Rosso di Montalcino kommer också från Toscana och är ett måste för vinälskare. Inte att förglömma är de så kallade Super Tuscans, som är gjorda av de ursprungligen franska druvorna Merlot, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Här produceras viner som Sassicaia, som under många år var ett av världens dyraste bordsviner (Vino da Tavola). Den söta Vin Santo från Toscana är också en riktig specialitet bland sina kamrater.

Kvalitetsnivåerna för italienska viner

Italienska viner är indelade i olika kvalitetsnivåer. Dessa hjälper dig att få en snabb överblick över respektive kvalitet och en prisuppskattning. Enkla bordsviner kallas på italienska för "Vini Generici" eller "Vini Comuni" (tidigare även "Vino da Tavola"). De har ingen ytterligare kategorisering och har endast "bianco" eller "rosso" på etiketten.

Därefter kommer IGT- och IGP-vinerna, som ungefär kan jämföras med tyska Landwein. Förkortningen IGT står för "Indicazione Geografica Tipica". Även om IGT ersattes av IGP (Indicazione Geografica Protetta) som en del av EU:s förordning om vinmarknaden, är båda beteckningarna tillåtna. IGP- och IGT-viner måste ge exakt information om sitt ursprung och sin druvsort. Dessutom finns det ytterligare minimikrav på kvalitet som övervakas noggrant.

DOC-viner från Italien är föremål för ännu strängare kontroller. Dessa viner kategoriseras efter geografiskt ursprung och druvsort. "Denominazione di Origine Controllata" indikerar en tydligt definierad odlingsregion. Italienska viner med DOC-certifikat måste bevisa sin kvalitet under en period på fem år. År 2021 finns det 332 olika DOC-beteckningar för viner från Italien.

Den högsta kvalitetsnivån representeras av viner som är märkta "DOCG" (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Dessa toppviner framställs av exakt definierade druvsorter och vingårdar och tappas på flaska i odlingsområdet. DOCG-klassificeringen motsvarar det tyska Prädikat-vinet. År 2021 kommer totalt 72 odlingsregioner i Italien att få bära denna titel. På etiketten till DOCG-viner anges ofta vilken underzon eller vilket distrikt specialiteten i fråga kommer från. Varför inte prova ett italienskt vin med DOCG-klassificering för att övertyga dig själv om dess toppkvalitet! Om ett vin också är märkt Riserva har det lagrats under en minimiperiod på träfat.