Beställ senast den 6. juni (7.6. Stockholm- och Malmöområdet) så garanterar vi att du får din leverans innan midsommar!

Filter
Rosévin Rött vin Vitt vin
Hawke's Bay Marlborough South Island
Rosé Rött Vitt
Cabernet Franc Chardonnay Pinot Gris Pinot Noir Sauvignon Blanc
2023 2022 2021 2020 2017
Nej Ja
Berliner Wein Trophy Frankfurt International Trophy Mundus Vini
Ja
Booster Wine Group Brightwater Gravels Winery Craggy Range Vineyards Rapaura Springs Sileni Wines
Hawke's Bay Marlborough Martinborough Nelson

Köp vin från Nya Zeeland online

Den som ska prova ett vin från Nya Zeeland för första gången bör välja ett vin på sauvignon blanc. Den ursprungligen franska druvsorten är landets flaggskepp. Marlborough är den mest kända regionen. Området ligger i nordöstra delen på Nya Zeelands södra ö och anses vara ett av världens bästa för sauvignon blanc. Vinerna härifrån är ovanligt aromatiska med en fantastiskt fruktig bouquet. Föredrar man rött vin rekommenderas ett vin på pinot noir. Nyzeeländska pinot noir är fina, eleganta och fruktiga med mjuka tanniner. Välj dina favoriter och handla bekvämt online.

Vin från Nya Zeeland

Nya Zeeland har en ung historia som både boplats och vinland. Först kom maorierna från Polynesien och senare, under 1700-talet, kom de europeiska bosättarna. Precis som i alla andra koloniserade områden var det kyrkans folk som tog med sig de första druvstockarna till landet för att odla vindruvor som de behövde till sitt mässvin. Den första professionella vinodlaren var James Busby, som år 1833 hade med sig druvstockar från sitt föräldrahem i australiensiska Hunter Valley och kultiverade dem. Stora begränsningar för handeln och försäljningen av alkohol satte gränser för vinodlingen. Först 1960 blev det tillåtet att servera vin på restauranger och den fria försäljningen i matbutiker dröjde ända till 1990.

I början av 1970-talet importerades nytt druvmaterial från Europa och därmed gjorde den då populära müller-thurgau sitt intåg bland Nya Zeelands vingårdar. Idag odlas druvan bara marginellt på två hektar. I stället är det chardonnay som är den vanligaste druvsorten följt av sauvignon blanc. Med den här sorten inleddes den inhemska och internationella succén.

I och med den här succén fick hela vinlandet ett uppsving som håller i sig än idag. Runt tusen vinmakare framställer sauvignon blanc, pinot noir och chardonnay i världsklass. På Nya Zeeland produceras enastående pinot gris, riesling och syrah men odlingsområdet Hawke’s Bay, närmare bestämt Gimblett Gravels och Bridge Pa Triangle, är vigt åt produktionen av förstklassiga Bordeaux-cuvéer. Fördelen för den unga vinnationen är att man har kunnat undvika fel som andra har tvingats göra i början. Istället har hållbarhet, biodiversitet och ekologisk odling direkt kunnat få en annan betydelse och utbredning. Idag tillkommer fortfarande nya odlingsområden över hela landet, och druvsorter som pinot gris, riesling och grüner veltliner firar framgångar och utvecklar på öarna en lika unik stil som den hos sauvignon och pinot. Dåliga viner från Nya Zeeland står egentligen inte att finna. Vinkvaliteten är bättre än på de flesta andra platser. Utöver Marlborough, Hawke’s Bay och Central Otago som redan nått världsrykte blir områden som Waipara och Wairarapa, Nelson och Gisbourne samt trakterna runt Auckland allt kändare.