Filter
Rött vin Vitt vin
Hawke's Bay Marlborough
Rött Vitt
Cabernet Franc Chardonnay Pinot Gris Pinot Noir Sauvignon Blanc
2023 2022 2021
Ja
Hawke's Bay Marlborough

Sileni Wines

I den grekiska mytologin ingår silenerna, till hälften hästar och till hälften människor, i Dionysos följe. Den nyzeeländska vinproducenten har valt det här eleganta djuret som sin symbol. Vinerna från de två regionerna Hawkes Bay och Marlborough räknas till de senaste årens stjärnskott. Ända sedan företaget grundades 1998 har man haft rykte om sig att framställa förstklassiga viner till överkomliga priser. Stränga kvalitetskontroller och ett hållbart koncept bidrar till framgångarna. Sauvignon blanc-vinerna från Sileni har länge varit eftertraktade och påminner mer om viner från Bordeaux, Kalifornien, Alsace eller Bourgogne än från Nya Zeeland. Silenis unga framgångshistoria
Den soldränkta bukten Hawke’s Bay utgör centrum för Sileni. Här grundades vingården 1998. Företagaren Graeme Avery och vinodlingschefen Grant Edmonds utgör teamets hjärta. Edmonds har 20 års erfarenhet som vinmakare över hela världen. Han arbetade bland annat i Kalifornien, Frankrike och Chile innan han grundade Sileni. Idag hör ett stort antal välutbildade vinexperter till företaget, däribland Cairn Coghill. Sileni bestämde sig för att producera högkvalitativa viner till överkomliga priser. Man använder sig av moderna, hållbara odlingsmetoder och traditionella tekniker.

 

På bara två decennier har Sileni skaffat sig ett världsomspännande rykte, framför allt tack vare sina sauvignon blanc-skapelser. Hugh Johnson har exempelvis skrivit följande om företaget: ”Imponerande vinodlingskomplex vid Hawke’s Bay” och hyllar de ”fylliga, mjuka Marlborough sauvignon blanc-vinerna” från den nyzeeländska kusten. ”Sileni Cellar Selection” – både det vita Marlborough-vinet och rosévarianten från Hawkes Bay – har vunnit ett flertal internationella utmärkelser, däribland Berliner Wein Trophy 2019 och guldmedalj i Mundus Vini 2018. Men även övriga produkter från Sileni väcker uppmärksamhet, t.ex. pinot noir-vinet, som belönades med 88 poäng av Falstaff och som flertalet gånger stått på prispallen i olika vintävlingar.

Exklusiva viner från Hawke’s Bay och från Marlborough-regionen
Hawkes Bay ligger på den nyzeeländska Nordöns östkust. Regionen lever på närheten till Stilla havet och är känd för sin låga befolkningstäthet och det vackra landskapet omgivet av bergskedjor. Silenis huvudsäte ligger i Bridge Pa-triangeln, som förenar flera stora vinproducenter i det soliga Hawke’s Bay. Terroiren här är som gjord för vinstockar – såväl i högplatåernas varma odlingslägen som i de högre belägna vinodlingar och direkt vid havet. Jordarna är varierade och här finns allt från sand till kiesel och kalksten. Tack vare den knappa nederbörden trivs framför allt merlot, syrah och semillon på slätterna medan de svalare regionerna i Hawke’s Bay lämpar sig utmärkt för chardonnay, pinot noir, pinot gris och naturligtvis sauvignon blanc. Här uppnår Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc Blush med sina uttrycksfulla, fruktiga toner en underbar friskhet och lätthet.

 

Den nyzeeländska regionen Marlborough i södra delen av den stora ön ingår också i Silenis odlingsområde. Här samarbetar företaget med lokala vinodlare. Sauvignon blanc dominerar på vingårdarna, som sträcker sig från Stilla havet och ända till floddalarna. Ett stort spektrum av jordförhållanden möjliggör en mängd olika smaker. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc överraskar ofta tack vare sin exotiska arom och ger en mycket rund känsla i gommen. Även de torra, fruktiga sauvignon blanc-vinerna i Hipi-kollektionen väcker uppseende. Här förenas passionsfrukt och guave med en krispig syra och skänker den nyzeeländska klassikern nytt liv.

Hållbar vinodling hos Sileni
Silenis grundare har ända sedan starten satsat på hållbarhet. De såg till att bli ISO14001-certifierade för att kunna skriva in vissa standarder i sitt program. Det är viktigt för företaget att ta hänsyn till miljön och man arbetar ständigt på att hitta nya förbättringar inom vinodlingen och vinproduktionen. Detta gäller alla områden som är viktiga för vinframställningen: Energiproduktionen är ett viktigt tema för ett företag vars produktion ständigt ökar. Sileni har helt gått över till alternativa energikällor och genom att modernisera ett stort antal anläggningar har de minskat sin energiförbrukning med 19 %.

En annan central punkt vad gäller hållbarhet, nämligen förpackningarna, står nu på Silenis agenda. För att minska bränsleförbrukningen har tillverkaren drastiskt minskat vikten på sina flaskor. Detta blev möjligt genom att man bytte till lättglas, och idag väger varje container från Sileni ett ton mindre än tidigare. Dessutom strävar företaget efter att minska användningen av kartonger och plast, och försök görs med att erbjuda påfyllning av flaskor där deras viner säljs. På vingårdarna komposteras avfallet från vinstockarna och för att bli av med ogräs låter man får beta mellan raderna. Dessutom använder Sileni hållbara metoder i vinkällaren, t.ex. Crossflow Filter, och man har inga konventionella kylanläggningar. Vinmakarna betonar att omställningsprocessen är långt ifrån klar. Den här kvalitetsmedvetenheten känner vinvänner av i varje glas från Sileni.