Filter
Mousserande Rosévin Rött vin Vitt vin
Aragonien Castilla - La Mancha Castilla - León Galicien Ibiza
Alavesa Bajo Aragón IGP Calatayud DOP Cariñena DOP Cava DOP
Okänt Rosé Rött Vitt
Airén Cabernet Sauvignon Chardonnay Garnacha Godello
2022 2021 2020 2019 2018
Nej Ja
Asia Wine Trophy Berliner Wein Trophy Decanter Frankfurt International Trophy Gilbert & Gaillard
ja
standardflaska (0,75 l)
Ja
Cava Crianza Gran Reserva Reserva ES
Anecoop - La Viña Barcelona Brands Bodegas Altos "R" Bodegas Faustino Bodegas Fernando Castro
Calatayud Cariñena Cava Conca de Barberà Jumilla
Brut Extra torrt Halvtorrt Torrt
Champagnekork Naturkork Övriga Presskork Skruvkork
0,75 L 3 L
Spanien

Viner från Spanien


Mångbottnad vingigant

I Spanien samsas uråldriga vintraditioner med toppmoderna bodegor och innovativa vinodlare. Resultatet är karaktärsfulla viner av hög kvalitet.

 

Vinland Spanien

Spaniens mångfald

Vinlandet Spanien har många unika sidor och producerar många olika spanska viner tack vare den intensiva solen, de skiftande klimatförutsättningarna med närheten till Atlanten eller Medelhavet, olika jordmåner och över 250 olika druvsorter. 

Spanien är ett av Europas mest bergiga länder, men det är inte bara landskapet utan också mikroklimatet i de olika regionerna som bestämmer
det spanska vinets karaktär. Utöver de spanska vinregionerna på den iberiska halvön har Balearerna och Kanarieöarna sina egna mikroklimat. 

Även kulinariskt är Spanien ett mångsidigt land med delikatesser som chorizo, serrano, jamon iberico och manchego liksom tapas i olika former. Den gemensamma nämnaren för alla rätter är att de serveras till
spanskt vin, oavsett om man äter hemma eller ute på barer och restauranger. Här serveras dadlar i bacon, köttbullar i tomatsås, aioli, tortillas och räkor i vitlöksolja eller pimientos de padrón – de små gröna paprikorna som bakas i ugn med salt och olivolja och trivs utmärkt i sällskap av en spansk
cava.

Kvalitetsnivåerna

Den iberiska halvön har tre olika klimatzoner. Norra Spanien med relativt svala temperaturer, det heta slättlandet (meseta) och den torra kustregionen. I inlandet är det ofta mycket varmt och mycket torrt. 

Spanien har alltid haft en viktig roll i vinvärlden. Det är det största vinlandet till ytan och det tredje största sett till produktionsvolym efter 
Italien och Frankrike. Spaniens goda rykte handlar inte bara om terroiren och de skickliga spanska vinodlarna. En lika viktig faktor är de lokala och internationella spanska druvsorterna som med tiden har anpassats perfekt till miljön. De mest kända spanska rödvinsdruvorna är garnacha, tempranillo, monastrell och bobal medan vitt spanskt vin framställs av airen, verdejo och viura. 

Tydlig information på etiketterna visar de spanska vinernas kvalitet och ursprung. Det finns sex kategorier: ”Vino la Mesa” (spanskt bordsvin) är enklast, följt av ”Vino de la Tierra” (spanskt lantvin) och den nyaste beteckningen ”Indication Geografica Vinedos de Espana”. Här får de spanska
vinerna komma från mer än en vinregion. ”Vino de Calidad con Indication Geografica” (VCIG) är försteget till den traditionella ursprungsbeteckningen DO ”Denominacion de Origen” (DO) som betecknar viner producerade i Spanien. Den högsta kvalitetsnivån ”Denominacion de Origen Calificada” (DOCa) har tydliga riktlinjer för produktionen. Idag är det bara regionen Rioja och Priorat som har denna status.

1x1 spanska vinbeteckningar

Vad betyder Joven - Crianza - Reserva - Gran Reserva - Vino de Pago? Spanska viner kategoriseras inte bara efter sitt ursprung utan också efter lagringstiden och lagringsmetoden. Joven motsvarar ca 40 % av totalproduktionen. Det är ett ungt spanskt vin (vitt, rosé eller rött) som inte mognat på fat, som kommer ut till försäljning inom några månader och bör drickas inom ett år. För Crianza skiljer man mellan vitt, rosé och rött vin.

Röda spanska viner ska mognadslagras minst två år, varav minst 12 månader på fat och resten av tiden i flaska. De spanska rosévinerna och de spanska vita vinerna mognadslagras sex månader på fat. Nästa steg är det spanska vinet Reserva som motsvarar ca 15 % av totalproduktionen. Även här har man olika regler för de spanska vita och de spanska röda vinerna. Röda viner ska mognadslagras minst tre år, varav minst 12 månader på fat och resten av tiden i flaska. Vita viner lagras minst två år, varav minst sex månader på fat. Roséviner framställs inte som Reserva. Det spanska vinet Gran Reserva motsvarar ca 3 % av totalproduktionen och betecknar röda viner som mognadslagrats minst fem år, varav minst två år på fat och tre år i flaska. Spanska vita viner lagras minst sex månader på fat och ytterligare 42 månader i flaska. Den högsta av alla vinbeteckningar är det spanska Vino de Pago som motsvarar ca 1–2 % av totalproduktionen. Den betecknar viner från specifika, ofta berömda vingårdar.

Rioja – Spaniens bästa region

DOCa Rioja är den mest kända vinregionen i Spanien och den första som fick DOCa-status år 1991. Vinodlarna i Rioja tillämpade dock kvalitetskontroller tidigare än så. 1787 grundades ”Real Sociedad Económica de Cosecheros de Rioja”, ett spanskt vinkooperativ som skulle främja odlingen, produktionen och handeln med vin i spanska Rioja.

I mitten av 1800-talet introducerades de första franska druvsorterna i Roja. Vinodlare från Bordeaux kom till Rioja, eftersom regionen var mindre drabbad av vinlusen än hemlandet Frankrike. Med sig hade de klassiska druvsorter från Bordeaux. Runt sekelskiftet återgick man till en mer traditionell odling och ett kungligt dekret gjorde tempranillo till huvudruva i regionen. Den fick endast blandas med inhemska spanska druvsorter som garnacha eller graciano.

1953 grundades ett kontrollorgan för ursprungsbeteckningen Rioja (Consejo Regulador de la Denominación de Origen Rioja) och därmed var grunden lagd för en modernare och effektivare kvalitets- och ursprungskontroll.

Det fanns tydliga regler för vilka spanska druvsorter som fick användas. För rött spanskt vin tilläts tempranillo, garnacha tinta (grenache), mazuelo (carignan), graciano och maturana tinta. Viura (macabeo), malvasia riojana, garnacha blanca, chardonnay, sauvignon blanc, maturana blanca, tempranillo blanco, turruntés.

Spanien är mer än Rioja

Spanien bjuder på en stor mångfald av regioner, spanska druvsorter och spanska vintyper. Utöver Rioja har områdena Ribera del Duero, Navarra, Valencia, La Mancha och Priorat en viktig roll för de spanska vinerna.
Ribera del Duero – insidertips som vunnit mark
Det fick DO-status 1982 och sen gick det snabbt uppåt. Då fanns det knapp nio spanska vingårdar, idag är det över 300. Den viktigaste spanska vindruvan då som nu är tempranillo.

Efter Spaniens inträde i EU har många unga spanska vinodlare lockats till regionen och de har fört med sig ny kunskap och nya idéer. Idag är det små, självständiga bodegor som definierar den spanska vinproduktionen i regionen snarare än de stora kooperativen. Lagring på träfat har alltid haft stor betydelse i Ribera del Duero.

Navarra – toppviner från norra Spanien
DO Navarra gränsar i nordost till DOCa Rioja. På grund av klimatet skördas druvorna tidigt och ger lätta, friska spanska viner. En av de mest berömda orterna är den lilla staden Puente de la Reina på den kända pilgrimsvägen Jakobsleden. 

Valencia – fruktiga jordmåner och fruktbetonade viner
Det finns tre DO-områden i regionen Valencia: DO Valencia i mitten, DO Utiel-Requena i norr och DO Alicante i söder. Valencia är Spaniens näst största vinområde. Uppkallat efter staden och regionen med samma namn, är Valencia ett av Spaniens mest fruktbara och omväxlande vinområden. Landskapet runt staden Valencia i väster och kustplatån i öster är backigt och avgränsas av berg både i norr och söder. De mest utbredda spanska druvsorterna är monastrell, tempranillo, garnacha, bobal, cabernet sauvignon och merlot, samt merseguera, chardonnay och sauvignon blanc.

La Mancha – Spaniens största vinregion
Kastilien-La Mancha är Spaniens största och mest produktiva vinregion. En perfekt terroir skapar optimala förutsättningar för vinodling. Tidigare var regionen mest känd för billiga dussinviner, men idag satsar allt fler spanska vinodlare på kvalitet i stället för kvantitet och odlingsarealer och vingårdar har anpassats till de nya förutsättningarna. 

Den mest odlade spanska druvsorten är airén. Omkring 75 % av odlingsarealen är vigd åt spanska vitvinsdruvor. Bland de tillåtna druvsorterna finns tempranillo, garnacha, moravia, cabernet sauvignon, merlot, syrah, petit verdot, monastrell, bobal, graciano, malbec, pinot noir och mencía. Traditionellt framställs cuvéer, men på senare år går trenden i riktning mot druvrena spanska viner.

Priorat – liten med kraftfull
DOCa Priorat är den andra spanska vinregionen, vid sidan av DOCa Rioja, som får använda titeln ”Denominación de Origen Calificada”. Priorat är mest känt för sina röda spanska viner och totalt 90 procent av odlingsarealen upptas av spanska rödvinsdruvor.

De viktigaste spanska druvsorterna är garnacha tinta, garnacha peluda, cariñena, merlot, syrah, pinot noir och tempranillo, som i Priorat även kallas ”ull de lebre”. De spanska vinerna från Priorat kännetecknas av en djupröd färg, aromer av körsbär och mörka bär samt tydliga mineraltoner från skifferjorden. En annat kännetecken är den höga alkoholhalten på 13–15 volymprocent.

Från antiken till den nya tiden

Redan 3 000 f.Kr. odlades spanskt vin på den iberiska halvön. Omkring 200 f.Kr. nådde handeln med vin en peak och spanska viner exporterades över Medelhavet. Blomstringstiden fick ett abrupt slut när det romerska riket föll. Germaner och barbarer härjade i landet och den spanska vinodlingen stannade av helt. 

När Spanien intogs av araberna på 700-talet förbjöds vinodling av religiösa skäl. Erövrarna tillät dock vissa undantag och de kristna klostermunkarna kunde fortsätta att framställa spanskt vin och odla druvor för konsumtion och juiceproduktion. 

När kristna korsfarare drev ut araberna ur Spanien på 1400-talet fick den spanska vinodlingen en andra renässans. Vinhandeln med England blomstrade och så även den spanska vinodlingen. I slutet av 1800-talet förstördes majoriteten av de spanska vinstockarna av mjöldagg och vinlusangrepp. 

Rioja klarade sig bättre till en början eftersom en stor del av vinstockarna var förädlade och resistenta mot vinlusen. Alla vinregioner i Europa berördes och många vinodlare i det hårt drabbade Frankrike valde att utvandra till Spanien. Med sig hade de sin kunskap och sina barriquefat. Två världskrig och det spanska inbördeskriget medförde nya motgångar för den spanska vinodlingen.

På 1950-talet grundades flera stora vinodlarkooperativ i Spanien som huvudsakligen producerade enkla spanska bordsviner och exporterade fatviner. På grund av massproduktionen sjönk kvaliteten och den spanska vinodlingen fick återigen ett dåligt rykte. På 80- och 90-talet startade en ny generation vinodlare i Spanien en kvalitetsoffensiv. Öppnare gränser och Spaniens inträde i EU blev den slutgiltiga skjutsen som gjorde Spanien till ett av världens mest dynamiska vinländer.

Köp spanska viner online

I vårt webbsortiment finns det spanska viner från alla spanska vinregioner, oavsett vilket område och vilken druva du föredrar. Dricker du gärna rött? Då rekommenderar vi den MEST klassiska spanska rödvinsdruvan tempranillo. Väljer du hellre vitt så föreslår vi verdejo - en spansk vitvinsdruva med mycket komplexa aromer. Rioja har rykte om sig att vara den bästa vinregionen i Spanien med spanska viner som passar såväl vinnoviser som riktiga vinkännare. Här framställs förstklassiga röda spanska och vita viner, men även imponerande spanska roséviner.

.