Filter
Mosel Pfalz Rheinhessen
2022 2021
ja
Großes Gewächs Qba
St. Antony Weingut Weingut Carl Gunderloch Weingut Maximin Grünhaus Weingut Philipp Kuhn Weinhaus Reichsrat von Buhl GmbH
Mosel Pfalz Rheinhessen
Naturkork Skruvkork

Grosse Gewächse (GG)

Viner med stort djup och komplexitet skapas från små, ofta världsberömda parceller. Målet är att på ett autentiskt sätt återspegla den unika karaktären hos deras ursprung. För att uppnå detta är kvalitetsstandarderna extremt höga och kvantiteterna är vanligtvis försumbara. Det lönar sig att vara snabb om du vill njuta av dessa eftertraktade - verkligen fantastiska - viner. Vissa av dessa nysläppta viner kommer att sälja slut på nolltid.

VDP-presentationen 2023

Den 27-29 augusti var det dags igen i Wiesbaden: Föreningen för tyska Prädikatvinhus (VDP) bjöd in gäster till den exklusiva förhandsvisningen av Grosse Gewächse på Kurhaus i Wiesbaden. Som varje år samlades de mest kända vinkritikerna, sommeliererna och många inköpare för att smaka och utvärdera den nya årgången 2022 (och ibland även 2021 eller äldre årgångar).

Vår vinköpare Michaela Daffner var på plats och spelade in sina intryck av de provade vinerna för oss.

Den positiva övergripande sammanfattningen redan från början: den torra, heta 2022-årgången producerade överraskande fräscha, exakta och eleganta viner som var överraskande öppna (vågar vi till och med säga lättdrickade) vid provningen, men för det mesta lovade enorm åldringspotential. Lyckligtvis fanns det få outliers på nedsidan, men vissa - särskilt välkända kandidater - sken desto mer.

Jämfört med 2021, som krävde mycket av många mindre syrabeständiga vindrickare, var frukten mycket uttalad i alla regioner och över alla druvsorter 2022. Endast i ett eller två viner störde en skarp syra, men det var undantag. I allmänhet talar vi dock återigen om en extremt hög standard som VDP-vinodlarna har uppnått med 2022-årgången. För alla fans av högkvalitativt tyskt vin är mottot i år återigen: köp det!

Nedan följer en kort sammanfattning av de viktigaste regionerna: 

Vinodlingsregionen Mosel

Även om den varma årgången också innebar vissa utmaningar för vinodlarna i Moselregionen, presenterades några mycket exakta och kristallklara viner från Mosel-Saar-Ruwer-regionen. En av höjdpunkterna i år var återigen kollektionen från Maximin Grünhaus, tätt följd av Van Volxem. I allmänhet imponerade von Othegraven också med sval elegans och strålande friskhet, även om detta naturligtvis främst berodde på det faktum att von Othegraven bara presenterade den mycket svalare 2021-årgången i år.

Vinodlingsregionen Rheingau

Rheingau, å andra sidan, var återigen konsekvent i år, med jämförelsevis få överraskningar. Vinerna visade i allmänhet relativt frodig frukt och ganska mycket kraft, vilket visserligen inte kommer att tilltala allas smaklökar. Gräfenberg GG från Robert Weil var som alltid lysande, men Jungfer GG från Weingut Prinz var också en av favoriterna.

Vinodlingsregionen Nahe

Årets bästa urval kommer från Nahe i år igen, precis som det gjorde förra året. Det är inte så konstigt, eftersom de lovande vingårdarna i regionen finns här. Schlossgut Diel, Schäfer-Fröhlich, Emrich-Schönleber och naturligtvis Dönnhoff var särskilt imponerande i år. Favoriten i år (liksom förra året) var Dönnhoffs Hermannshöhle GG, medan Diels Goldloch GG och Schäfer-Fröhlichs Felseneck GG också gjorde ett stort intryck.

Vinodlingsregionen Rheinhessen

Standarden i Rheinhessen var återigen mycket hög, särskilt anmärkningsvärt eftersom Rheinhessen är den torraste vinodlingsregionen i Tyskland och också såg rekordlåga vattennivåer under rekordsommaren 2022. Paradoxalt nog var vinerna reduktiva och mineraliska, med gott om tryck och mineralitet. Stjärnan i Rheinhessen detta år var ingen överraskning: Philipp Wittmanns kollektion var elektrifierande! Gunderlochs Hipping och Rothenberg, Wagner-Stempels Heerkretz och Frauenberg från Battenfeld-Spanier var också imponerande.

Vinodlingsregionen Baden

I Bourgogne-regionen Baden var 2021 Pinot Noirs helt klart stjärnorna! Alla som undrar hur de fortfarande kan ha råd med Bourgogne och letar efter lämpliga alternativ som är oöverträffade när det gäller kvalitet kommer att hitta vad de letar efter med 2021-talet i Baden. Som alltid var Salwey återigen enastående i år, inte bara med Pinot Noirs, utan särskilt med Henkenberg Pinot Gris GG, en av TOP-favoriterna under hela provningen. Vilket fantastiskt samspel mellan komplexitet, spänning, fenoler och intensitet! Pinot Noirs från Franz Keller var också imponerande, där man nu tydligt kan se inflytandet från Friedrich Keller, som har gjort vinerna lite mindre trätunga under senare år, men med mer elegans och precision.

VDP Föreningen för Prädikatvinodlingar

VDP är en sammanslutning av vingårdar som specialiserat sig på produktion av autentiska, terroirbaserade viner. Föreningens egendomar arbetar för hand och använder endast druvor som skördats från deras egna vingårdar och producerar viner som tillhör den högsta kvaliteten i Tyskland och ger det största nöjet. Den höga kvaliteten säkerställs genom en krävande stadga som definierar produktionsförhållandena för olika kvalitetsnivåer. Dessutom har VDP katalogiserat de tyska vingårdarna och klassificerat dem efter deras kvalitet.

VDP:s kvalitetspyramid

VDP skiljer mellan fyra kvaliteter som baseras på vinets ursprung. Egendomsvinerna är den sofistikerade instegsklassen. De kommer från vingårdens egna vinodlingar och anses vara vingårdens flaggskepp. De lokala vinerna är den andra nivån i kvalitetspyramiden. De kommer från vingårdar inom ett lokalt område. Regionala druvsorter och begränsad avkastning är de grundläggande kraven för denna typ av vin, som redan tydligt visar lokal färg ("terroir"). VDP.ERSTE LAGE kännetecknar förstklassiga platser med sin egen unika karaktär, där optimala odlingsförhållanden råder och högkvalitativa viner bevisligen har producerats under en lång tidsperiod. VDP.GROSSE LAGE kännetecknar de tyska vingårdarna av högsta kvalitet. Lagen är exakt avgränsade. Här mognar toppviner med uttrycksfull ståndortskaraktär och särskild lagringspotential. De torra vinerna från dessa platser kallas Große Gewächse, men söta Prädikat-viner produceras också.

Köp Große Gewächse nu - höjdpunkten av tysk vinodling på The Wine Company. 

I vårt utsökta urval får du ta del av dessa enastående viner, som växer på de bästa vingårdarna i Tyskland. Upplev perfektionen i tysk vinframställning med fantastiska druvsorter som Riesling och Pinot Noir, från berömda odlingsregioner som Pfalz och Mosel. Varje Grosse Gewächs i vårt sortiment förkroppsligar de högsta standarderna för kvalitet och terroiruttryck. Upptäck mångfalden hos dessa unika viner och låt dig förtrollas av de tyska vinmakarnas mästerliga hantverkskunnande. Beställ din Grosse Gewächse online nu och upplev oförglömliga stunder av njutning med viner som kombinerar historia och terroir i varje flaska.