mood_title

Les Jamelles

Början av en passion i Sydfrankrike

 

Les Jamelles

Catherine och Laurent Delaunay har lärt sig vinodlingens konst i sitt hemland. I slutet av 1980-talet flyttade de två unga oenologerna till Kalifornien för att lära sig hur viner framställs i ”nya världen”. Därefter återvände de till Frankrike för att se sig omkring i landets södra del, och föll för Languedocs vackra landskap. De anade snart att Pays d’Oc, i Occitanien, skulle bli deras nya hem och den plats där de skulle producera vin.

Rätt samarbetspartners i södra Frankrike
Eftersom Catherine och Laurent vid den här tiden inte förfogade över några egna vinodlingar i Languedoc försökte de hitta vinodlare som delade deras tankar kring vinframställning. 1991 framställde Catherine Delaunay sin första årgång som vinmakare för Les Jamelles. På den tiden var det fortfarande mycket ovanligt med kvinnor i den mansdominerade vinbranschen. Det dröjde dock inte länge förrän hon övertygat kollegor, kritiker och vinälskare med sin stil. Sedan dess har hon haft ansvaret för att utveckla vinerna och bereda cuvéerna.

Mångfalden hos en stor fransk terroir
Pays d’Oc omfattar lantvinerna från de stora regionerna Languedoc och Roussillon, som sträcker sig från Rhônes utlöpare till gränsen till Spanien. Detta världens största sammanhängande vinområde drar inte bara nytta av den effekt som det närliggande Medelhavet har på klimatet, utan även av en stor geografisk mångfald. Bara i Roussillon, som präglas av både Pyrenéerna och andra bergskedjor, samsas på en liten yta över trettio olika jordmåner som skapar perfekta förutsättningar för olika druvsorter. 

Rensortiga viner och cuvéer från södra Frankrike
Delaunays framställer rensortiga viner och cuvéer. De rensortiga vinerna speglar den mångfald som Languedocs druvsorter står för. De här vinerna lagras i tankar av rostfritt stål och är fruktbetonade och friska. Under namnet ”Sélection Spéciale” framställs eleganta cuvéer. De här vinerna präglas av den burgundiska känslan för lagring på träfat samt vinodlarnas trettioåriga erfarenhet. De komplexa vinerna är bevis för den rikedom som det här enastående sydfranska vinlandskapet besitter.