Filter
Mousserande Vitt vin
Bourgogne Champagne
Chardonnay
2021
Nej Ja
Berliner Wein Trophy
La Compagnie de Burgondie Maxim´s
Bourgogne Champagne
Brut Torrt
Champagnekork Naturkork
Vin till Lax

Vin till Lax

För fiskälskare är lax alltid en höjdpunkt – såväl grillad tillsammans med en fräsch sallad på sommaren som gravad eller rökt på julbordet. Med sitt fina rosa kött är laxen, som stammar från Atlanten och Stilla havet, en av landets populäraste matfiskar. Dessutom har den ett högt innehåll av vitaminer och omega-3-fettsyror.
Vi ger dig råd kring hur du ska tänka när du serverar vin till laxen – vilket inte är så enkelt eftersom smaken varierar beroende på tillagningsmetoden. Rätt kombinerade harmonierar vin och lax med varandra på ett utsökt sätt!

Lax – grillad eller stekt

Vid sommarens grillmiddagar utgör laxen en välkommen omväxling till korvarna och köttet. Framför allt laxkotletter och -filéer lämpar sig väl för tillagning på grillen eftersom den milda fisken då får en rökig ton.

Gör så här: Pensla laxen med olja eller marinad innan du lägger den på grillen. Tillagningstiden varierar beroende på temperatur och tjocklek. Börja med att placera laxen med skinnsidan nedåt.

Vänta tills fiskfilén lossnar lätt från grillgallret och vänd den sedan försiktigt. När skinnet lossnar lätt från köttet är laxen perfekt tillagad. Tips: Använd ett halster så kan du tillaga laxen tillsammans med citronskivor och örter. Detta skänker fisken en särskild arom.

En annan populär tillagningsmetod är att steka laxen på spisen. Hetta upp olja eller skirat smör i en stekpanna. Salta och peppra laxfilén och stek den i cirka fyra minuter med skinnsidan nedåt.

Vänd sedan fisken och stek den ytterligare tre minuter, tills den är färdig. Servera med smör, citron och örter. Tips: Laxfilén är färdig när köttet är vitrosa.

Men vilket vin passar då bäst till grillad lax? 

Vilka tillbehör ska du servera till grillad eller stekt lax?

Den grillade laxen är ett lättare alternativ till tunga kötträtter och en grönsallad smakar utsökt till. Även ugnsbakade medelhavsgrönsaker med paprika, morötter och zucchini är ett utmärkt val till en grillad laxfilé. Tillsammans med vildris eller rosmarinpotatis och en lätt honungs- och senapssås blir den stekta laxen en riktig fest för smaklökarna.

Vilket vin passar till laxfilén?

Till laxfilé från grillen, inbakad i smördeg eller från stekpannan passar både lätta och kraftfulla viner. En elegant weißburgunder harmonierar utsökt med den grillade fiskens rökiga arom. Den fina syran i en riesling eller en aromatisk sauvignon blanc från Nya Zeeland är ett klockrent val till den stekta fisken.

Lax – rökt och gravad

Rökt och gravad lax är för många fiskälskare riktig festmat. Den smakrika och nyttiga fisken blir allt populärare på julbordet, där den konkurrerar med klassiker som skinka och fårfiol.

Så här tillagar du laxen i en rökugn: Rensa fisken och skölj den noggrant. Gnid in den hela eller delade fisken med salt och socker och krydda med peppar och dill. Marinera i ungefär tio timmar innan du sköljer bort kryddorna och låter laxen torka i två timmar på ett galler. Hetta upp rökugnen till 80 grader och tillaga fisken i en halvtimme. Sänk därefter temperaturen till 50 grader och tillaga fisken i ytterligare en timme. Ta ut den färdigrökta laxen ur rökugnen och njut.

En gravad lax imponerar med sin kryddiga smak. Börja med att rensa fisken och gnid sedan in fiskfiléerna med salt, peppar och socker. Lägg den ena fiskfilén i en fryspåse och strö över finhackad dill. Strö dill över den andra laxfilén och placera den med skinnsidan uppåt i fryspåsen. Trä på ytterligare en fryspåse och förslut dem lufttätt. Låt fisken vila under en tyngd – exempelvis en träskärbräda – i kylen i två dygn och vänd den flera gånger under tiden. Detta låter laxen dra åt sig smaken från kryddblandningen. Efter två dygn är den gravade laxen färdig och kan serveras i tunna skivor.

Vilka tillbehör passar till rökt – eller gravad – lax?

Rökt lax med tagliatelle och en lätt vitvinssås får smaklökarna att dansa. Ett annat alternativ är att servera den rökta fisken med en citronskiva, färska grönsaker och ett ljust bröd. Till gravad lax är gurksallad ett fräscht tillbehör.

Vilket vin passar till lax?

En riktig höjdare till den rökta laxen är en sprudlande champagne. Även en livlig weißburgunder harmonierar utmärkt med sin eleganta smak. Till den gravade laxen rekommenderar vi viner med en fin syra, exempelvis sauvignon blanc eller riesling.

Rå lax

Lax kan gärna också serveras rå, antingen som carpaccio eller som sushi. Vid tillredningen av rå fisk är det viktigt att den håller hög kvalitet och är färsk. Även om inte tanke på rå lax tilltalar alla, är det väl värt att prova.

Så tillreder du rå lax: Avlägsna först den färska filén från skinnet och skär den i lövtunna skivor. Smaksätt därefter den råa laxen med salt och citron och avnjut den som carpaccio. Du kan också servera den som läcker sushi tillsammans med sojasås, ris och grönsaker. Då behöver du förutom den råa laxen en sushimatta, noriblad samt kokt, kallt ris. I en handvändning kan du tillreda utsökta makirullar med sojasås, wasabi, gurka eller avocado.

Vilket vin passar till rå lax?

En klassisk weißburgunder är tack vare sin eleganta och livliga smak den perfekta kompanjonen till rätter med grillad, rökt eller rå lax. Kraftfullare viner med hög syra som riesling eller nyzeeländsk sauvignon blanc fungerar särskilt bra till rå lax i form av carpaccio eller sushi.

Vin till lax – stor njutning för fiskälskare

Lax kan tillredas på olika sätt som alla lockar fram olika smaker. Oavsett om du väljer grillad fiskfilé med rökarom, ugnsbakad gravlax eller en rå variant skänker ett passande vin fiskrätten det där lilla extra. Ett noggrant utvalt vin till lax bäddar för stor njutning för såväl finsmakare som fiskälskare.