Filter
Mousserande Vitt vin
Sancerre Saumur
Rosé Vitt
Cabernet Franc Chardonnay Chenin Blanc Groslot Sauvignon Blanc
2022 2021 2018 2016
Nej Ja
Berliner Wein Trophy Falstaff Frankfurt International Trophy Gilbert & Gaillard Mundus Vini
Ja
Crémant
Bougrier Bouvet Ladubay Caves de la Loire Domaine Henri Bourgeois Saget La Perriere
Crémant de Loire Sancerre Saumur Val de Loire
Brut Torrt
Champagnekork Naturkork Plastkork Skruvkork

Frankrikes längsta flod

Loirefloden är drygt 100 mil lång och Frankrikes längsta flod. Dess källa finns inte långt från Lyon. Härifrån löper den i en stor båge, delvis parallellt med Rhône, längs Centralmassivet och genom det grönskande landskapet med vinodlingar och vinslott som börjar vid Pouilly tills den slutligen mynnar ut i Atlanten. Längs denna flod finns några av Frankrikes bästa appellationer, 61 totalt, där fler än 4 000 vinodlare odlar vin på drygt 70 000 hektar. Några av vinodlingarna har funnits här sedan 800-talet och redan på 1000-talet exporterades vin till England och Nederländerna.

Olika jordmåner

På grund av sin storlek har regionen Loire flera olika klimat, allt från kontinentalt vid Centralmassivet till atlantiskt vid Loireflodens mynning, där mild och fuktig luft letar sig in från havet och långt inåt landet. Loirefloden själv och dess bifloder påverkar också genom vattenytans effekt. Jordmånen utgörs av allt från kalkmärgel, makadam och flinta runt Sancerre, flinta runt Pouilly-sur-Loire och tuff nära Tours. Flintastenen i terroiren är det som fulländar sauvignon blanc-vinerna från Pouilly-Fumé.

Sauvignon blanc-druvans ursprung

Även om vinodlingen vid Loirefloden egentligen började i Côtes Roannaises längre nedströms, där gamay dominerar, så är det de tre intilliggande appellationerna Pouilly-Fumé, Menetou-Salon och Sancerre som står för de viktigaste vinerna. Liksom i Côtes Roannaises odlades främst gamay fram till 1950-talet när vinodlarna insåg att de kunde ta vara på den unika terroiren bättre genom att odla sauvignon blanc och pinot noir. Kalk, kvarts och flinta är de tre element som gjort sauvignon blanc-vinerna från Sancerre och Pouilly-Fumé världsberömda. De friska vinerna i dessa appellationer framställs i tankar av rostfritt stål och kännetecknas av färsk frukt och rökiga mineraltoner. Lagringsviner framställs i träfat och har lika bra lagringskapacitet som bra Bourgogneviner. I Sancerre blir den lilla produktionen av pinot noir allt viktigare. Röda viner och roséviner är ovanliga. Trots att mycket fokus ligger på sauvignon blanc är det vanligt att efterfrågan på vinerna överskrider produktionskapaciteten i den lilla appellationen.

Från Sancerre till Touraine

Runt Orléans och Tours börjar inte bara det världsberömda området med 400 slott som Amboise, Blois, Chenonceau, Chambord och Azay-le-Rideau, utan också Touraine, känt för sina unga sauvignon blanc-viner med tropisk frukt och krusbär. Sauvignon blanc är en gammal fransk druvsort, en traminerdruva och tillsammans med cabernet franc en äldre släkting till cabernet sauvignon.

Chenin blanc och cabernet franc så långt ögat når

Längre nedströms kommer man till Vouvray och Montlouis som är två viktiga appellationer för chenin blanc. Chenin blanc har en fin syrastruktur och mottaglighet för ädelröta. Liksom riesling framställs den både som torra, halvtorra och söta viner, som stilla viner och mousserande viner. Vinerna från Vouvray, till exempel från den biodynamiska vingården Domaine Huet, kan åldras under tiotals år till en enorm komplexitet. Medan dessa två orter har en jordmån av tuff, samma typ av sten som användes för att bygga slotten i regionen, har Saumur en mer kalkrik jord. Här produceras nästan bara mousserande vin. Många vinkännare uppmärksammar ändå den lilla vitvinsproduktionen i Saumur liksom de druvrena cabernet franc-vinerna från Saumur-Champigny, Chinon eller Bourgeuil. Det är ”urfranska” viner med en stil som för tankarna till en gammal, nästan bortglömd frisk och ljus Bordeaux-stil. Runt Angers, i Anjou, finns två av Frankrikes viktigaste appellationer för söta viner: Coteaux-du-Layon och Quarts-de-Chaume. Här odlas främst druvsorten chenin blanc. I grannregionen Savennières finns Frankrikes äldsta jordar och Coulée de Serrant, ett av de äldsta och mest kända vingårdslägena i den stora vinnationen. Anjou producerar framförallt roséviner av cabernet franc och grolleau, cabernet sauvignon, pineau d’aunis, gamay och malbec men mycket litet exporteras.

Ett vin lika friskt som havet

Vid den nedre delen av Loire, i Pays Nantais, börjar det 12 000 hektar stora området för muscadet. Här lät den romerska kejsaren Probus producera vin redan på 200-talet e.Kr. För de friska, saltiga och mycket mineralbetonade vinerna används druvsorten melon de bourgogne. Druvan med ursprung i Bourgogne har anpassats sig perfekt till Atlantklimatet. Vinet dricks ofta ungt, men kan lagras och passar perfekt till medelhavsköket. En flaska Muscadet sur Lie till ett fat med skaldjur är en oslagbar kombination.

Köp Loire vin online

Loire står för storslagna viner och är en av de mest kända ursprungsbeteckningarna för crémant. Om du tycker om mousserande vin och ännu inte upptäckt Loire, bör du definitivt prova ett crémant ur vårt webbsortiment. Vitvinälskaren kan inte gå fel med Sancerre! Sancerre är en självständigt underregion till Loire och producerar några av Frankrikes bästa vita viner. Den dominerande druvsorten i Sancerre är sauvignon blanc som når enastående kvalitet här.