Filter
Mousserande Pärlvin/secco Rosévin Rött vin Vitt vin
Lugana Prosecco Soave Valpolicella
Rosé Rött Vitt
Chardonnay Corvina Corvinone Garganega Glera
2023 2022 2021 2020 2019
Nej Ja
Berliner Wein Trophy Concours Mondial de Bruxelles Decanter Frankfurt International Trophy Mundus Vini
Ja
Frizzante Superiore
Anno Domini Vineyards Bertani Domains Bottega Botter Carlo Brigaldara
Amarone della Valpolicella Asolo Prosecco Bardolino Delle Venezie delle Venezie
Brut Extra torrt Halvtorrt Sött Torrt
Champagnekork Naturkork Okänd Plastkork Presskork
Viner fran Veneto

Viner från Veneto

Fruktbara vingårdar Veneto är en av Italiens viktigaste vinområde. Både traditionella och unga vinodlare över hela Veneto arbetar med att förvandla härliga druvor till en mängd olika kvalitetsviner.
 
Vinområde
Valpolicella

Veneto

Mikroklimatet med närheten till Gardasjön är idealiskt för röda viner och för varianterna Recioto och Amarone som görs på torkade druvor. Blandningen av druvorna corvina veronese (40–70 %), rondinella (20–40 %), molinara (5–25 %) och negrara, rossignola, barbera och sangiovese (upp till 15 %) ger vinets dess karaktär. Producenterna och typerna är många tack vare de olika lägena och den stora bredden av tillåtna druvor. Detta röda vin har en fruktig bouquet av bittermandel. Inte olik Bardolino, men kraftigare och mer utdragen.

Följande typer förekommer (alla DOC):
Valpolicella: Standardvinet har en alkoholhalt på 11 vol.-% Valpolicella Superiore lagras i 18 månader på fat och har en alkoholhalt på 12 vol.-% De bästa vinerna kommer från Classico-området.

Ripasso Valpolicella: Efter jäsningen tillsätts Amarone-mäsk som utlöser en andra jäsning (se under Ripasso). Det ger ett vin som är kraftigare och smakrikare än en vanlig Valpolicella, men har lägre alkoholhalt än en Amarone.

Amarone della Valpolicella (eller bara Amarone): Amarone är ett av Italiens mest förnämsta viner och görs på delvis torkade druvor som får jäsa. Det lagras under tre till fem år på träfat och får en alkoholhalt på minst 14–16 procent. Det torra vinet har en djupröd färg och en fruktig smak med viss beska.

Recioto della Valpolicella: Det söta, röda dessertvinet produceras av delvis torkade duvor som tillför en lätt beska i smaken. Recioton har en hög glycerolhalt och en alkoholhalt på 12 vol.-%. Det finns även ett mousserande vin (Spumante) och ett sött likörvin (Liquoroso) med 16 vol.-% alkohol

I skydd av Alperna

I regionen Veneto odlas vin på slättlandet vid Adriatiska kusten, på Poslätten och i bergen nära Gardasjön. Det är ett stort område som skyddas mot väder och vind av Alperna i norr, men även påverkas av den 150 kilometer långa Adriakusten. I det backiga landskapet är klimatet svalt och här framställs huvudsakligen vita viner. Närmare kusten, där klimatet är varmare, produceras främst röda viner. Jordarna i Veneto är steniga, kalkhaltiga och ofta rödbruna.