Filter
Rosévin Rött vin Vitt vin
Neusiedlersee
Rosé Rött Vitt
Blaufränkisch Cabernet Sauvignon Sauvignon Blanc Zweigelt
2022 2021 2020 2019
Qualitätswein
Erich Scheiblhofer Esterházy
Burgenland Neusiedlersee
Skruvkork

Burgenland: Hem för Blaufränkisch, Zweigelt & Co.

Även om vinodlarna i Burgenland producerar fantastiska vita viner är det österrikiska förbundslandet i grunden Österrikes rödvinsland. Den viktigaste druvsorten är blaufränkisch. Denna druva, som är inhemsk för Österrike, är huvuddruva i Burgenland och ledande druvsort även i Mittelburgenland. Druvsorten nämns första gången på 1700-talet och förekommer i Tyskland under namnet lemberger och i Ungern som kékfrankos. De blåsvarta druvorna som mognar sent utvecklar i vinet sin typiska bouquet av skogsbär och körsbär. Som ungt är det ofta stumt men utvecklar med tiden en underbart sammetslen karaktär tack vare en fin syra och tanninhalt. Blaufränkisch kallas även "österns pinot noir”. Utan denna gamla druvsort skulle vi inte ha Österrikes mest framgångsrika rödvinssdruva: zweigelt. 1922 korsade botanikern Friedrich Zweigelt (1888–1964) på den tyska Vinskolan Klosterneuburg (Niederösterreich) blaufränkisch med sankt laurent, en känslig druva ur burgundersläktet. Men genombrottet kom först med vinpionjären Lorenz Moser III (1905–1978) som högkultiverade druvan och gav den mer omfattande spridning. Zweigelt-druvan ger violetta till lätt klarröda, fruktiga röda viner med mjuka tanniner och hög lagringspotential. En idealisk utgångspunkt för fina cuvéer. Den kontrollerade ursprungsbeteckningen Neusiedlersee DAC gäller zweigelt som specifik druvsort. Självklart odlas även andra rödvinsdruvor som blauburgunder (pinot noir), cabernet cauvignon, syrah och merlot i de unika förutsättningarna i Burgenland.

En vinresa genom Burgenland

I norra delen av Burgenland sträcker sig regionen som är UNESCO-världsarv runt den 36 km långa Neusiedlersjön. Sjön är bara 1,5 meter djup och med en bred vassbädd präglar den landskapet och klimatet. Den leder genom backiga vingårdar där blaufränkisch, sankt laurent och inte minst zweigelt växer, till Gols som är en av viktigaste vinorterna i Österrike. Sedan vidare genom platta hedar till Illmitz i Seewinkel. Tack vare mikroklimatet och salthaltiga småsjöar, s.k. Salzlacken, mognar ädelrötsvampen botrytis fantastiskt och ger söta viner med världsrykte. På motsvarande sätt når vitvinsdruvorna chardonnay, scheurebe, traminer och inte minst welschriesling en hög kvalitet. Väster om sjön ger bergskedjan Leithagebirge komplexa vita viner med en betonad mineralitet. I kalk och skiffer dominerar weißburgunder och chardonnay, samt grüner veltliner och blå blaufränkisch. En specialitet är Trockenbeerenauslesen ”Ruster Ausbruch”. Inte långt härifrån ligger förbundslandets huvudstad (Eisenstadt), säte för vindynastin Esterházy och porten till Blaufränkischlandet. Norr om Rosalienbergen och i de tunga lerjordarna runt Horitschon, Neckenmarkt och Lutzmannsburg i Mittelburgenland produceras röda viner med allt mer fruktdjup och längd. Klimatet i det skogsrika Südburgenland skiljer sig mycket. Blaufränkische från DAC-området Eisenberg runt vinkommunen Rechnitz har en helt egen karaktär.

DAC Burgenland – vad betyder det

Två felaktigheter om DAC-beteckningen kan snabbt redas ut. Följande är fakta: 1.) Beteckningen ”DAC Burgenland” finns inte! Och 2.) Det finns många förstklassiga viner från Burgenland som inte har en DAC-beteckning! Vad betyder då förkortningen ”DAC”? Den latinska formeln ”Districtus Austriae Controllatus”, som låter som en uråldrig klassificering, infördes först 2002. Den betecknar österrikiska kvalitetsviner som är typiska för respektive ursprungsområde. Profilindelningen motsvarar den romanska vinrätten där inte druvsorten utan regionen står i fokus – i likhet med Rioja, Barolo eller Chablis. Det avgörande kriteriet för DAC-kvalitet är även områdestypiskt. Kommittén av vinproducenter, vinhandlare och statliga företrädare valde att dela ut ett regionalt DAC-prädikat. Den fastslår att druvans ursprung är mer stilpräglande än druvsorten eller sockerhalten. I Burgenland finns det 2017 fyra specifika vinområden med DAC-status. Det är Mittelburgenland DAC med rödvinsdruvan blaufränkisch, leithaberg DAC med grüner veltliner , weißburgunder, chardonnay och/eller neuburger och den blå druvan blaufränkisch, Eisenberg DAC med blaufränkisch och sedan 2012 Neusiedlersee DAC med det röda vinet zweigelt. Om vinet inte bara har de bästa egenskaperna med avseende på druva och ursprung utan också har mognadslagrats en tid får det tillägget ”DAC Reserve”.