Filter
Rött vin Vitt vin
Lugana Valpolicella
Rött Vitt
Corvina Pinot Grigio Trebbiano di Lugana
2023 2022 2020 2019 2018
Nej Ja
Concours Mondial de Bruxelles
Ja
Amarone della Valpolicella delle Venezie Garda Lugana Valpolicella
Naturkork Presskork

Historien om vinikonen Sartori

Storföretaget Sartori har redan producerat vin i fyra generationer. År 1889 köpte Pietro Sartori den första vingården i Negrar. Hans affärsidé var att leverera bra viner till sin egen trattoria. Konceptet fungerade då regionens röda viner var mycket populära. Pietros söner fick därmed en bra utbildning. Familjen valde också att bosätta sig i Villa Maria som än idag är hjärtat i Sartoris verksamhet. Pietro förvärvade snart fler vinodlingar i Brescia, vid Gardasjöns strand och i sydligaste Trentino. Efter avslutade universitetsstudier tog sonen Regolo över verksamheten. Han var en erkänt kompetent vinkännare som ytterligare befäste Sartoris goda rykte. Efter andra världskriget investerade Regolo outtröttligt i ny teknik och överlämnade ett växande företag till sönerna Pierumberto och Franco.

Under 60-talet satsade familjen Sartori internationellt och tog marknadsandelar i Tyskland, USA och Storbritannien. Sedan dess ligger tyngdpunkten på vinerna Valpolicella, Soave och Amarone. I slutet av 1990-talet inledde Sartori ett nära affärssamarbete med det italienska vinkooperativet Cantina di Colognola ai Colli som förvärvade aktier i företaget. I och med det säkrade man fortsatt tillväxt och en exponentiellt ökad omsättning. Dagens generation hos Sartori heter Andrea Sartori. Han har gjort producenterna från Verona till ett internationellt ledande företag, tack vare kompetenta team av vinmakare och Master Blenders vars produkter ständigt hyllas av vinkritikerna.

Sartoris druvor – det bästa av Veneto

Klassiska Verona-viner som Bardolino, Valpolicella och Soave är centrala för vinproducenten Sartori. Även Marani-serierna av garganega, Regolo Rosso av corvina och inte minst Amarone är starka kort. Man tar helt enkelt de kända druvsorterna från Veneto och låter dem få ett eget uttryck. Med Tenuta Cerulli Spinozzi år 2013 tillkom ytterligare 53 hektar odlingsmark för de inhemska sorterna Trebbiano d’Abruzzo, Montepulciano d’Abruzzo och Colline Teramane DOCG. Sartori beskriver själv sin stil som ”elegant och tidlös”. Drygt 6 400 hektar mark är helt vigda åt de traditionella Veronadruvorna.

Regionen Veneto ligger i ett backigt landskap mellan Gardasjön och Verona och har ett klimat som är perfekt för vinodling. I norr skyddar bergen och från Adriatiska kusten kommer en mjuk vind som svalkar druvorna på flacklandet. Jorden på de branta sluttningarna består till stor del av kalk- och vulkansten. Varje dal i Valpolicella runt floden Negrar är en egen mikroklimatzon. Öster om Verona finns Sartoris skattkammare. Där intill San Pietro di Lavagno odlas druvorna till de förstklassiga vinerna Valpolicella Superiore och Amarone. Jorden är alkalisk och kalkhaltig. Det ger små skördar men en unik kvalitet. Druvsorterna rondinella, molinara och corvina trivs utmärkt i Valpolicellas moränjord och med sin terroir som ger härligt friska och lätt söta viner.

Så säger vinkritikerna om Sartori

De senaste decennierna har vinmakarna runt Andrea Sartori vunnit den ena utmärkelsen efter den andra. Gång på gång toppar de förstklassiga vinerna från Veneto internationella tävlingar. Valpolicella Superiore DOC med en ”blommig doft och eleganta toner av mogna jordgubbar och hallon samt en diskret kryddighet” hyllades högt och fick 91 poäng i Falstaff 2013. De ädla dropparna från Sartori når ofta brons, silver och guld i AWC Reviews, Decanter Asia Wine Awards eller Mundus Vini. Senast Arnea Soave Spumante Brut 2019 och Regolo Rosso Veronese 2015 som tog hem guldmedaljerna till Veneto.

Marani Bianco Veronese IGT 2016 fick i sin tur silver vid International Wine Challenge (IWC). För 2020 har Bibenda redan givit 5 Grappoli till Amarone della Valpolicella Saltari 2012. Toppsommelieren Markus del Monego lyfter fram Venetos ler- och kalkrika jordar som skapar förutsättningar för de fantastiska vinerna: ”Framförallt det senare ger vinerna, oavsett hur täta de är, en unik finess och elegans.” Jacques' Wein-Depot skriver följande om Sartori: ”Framgångarna grundar sig på en filosofi som värnar om den egna regionen och traditionen och inte låter sig påverkas av dussinviner från Verona som säljs billigt i matbutikerna”. De har helt enkelt allt.