Filter
Mousserande Pärlvin/secco
Venetien
Prosecco
Rosé Vitt
Glera
2022
Prosecco
Brut Extra torrt Torrt
Champagnekork Naturkork Presskork

Mionetto

Vineriet producerar eleganta proseccoviner och exporterar dem till över 70 länder runtom i världen. Vingårdarna breder ut sig över de mjuka kullarna i trakten kring Valdobbiadene. Sedan 1887 har familjeföretaget ett nära samarbete med lokala vinodlare för att få tag på de bästa druvorna till sina proseccoviner. Resultatet är legendariska skapelser som Mionetto Prosecco DOC Treviso Brut, som tilltalar alla sinnen. Företagets mångåriga tradition kombineras med toppmoderna produktionsmetoder och kompletteras av en unik flaskdesign. Mionetto står för höga kvalitetsanspråk och äkta italiensk njutning helt enligt ”la dolce vita”. 
Historien om vineriet Mionetto
Mästervinmakare Francesco Mionetto bestämde sig år 1887 för att kombinera kärleken till vinodling med kärleken till regionen Veneto och grundade sitt eget vineri. Landskapet kring den lilla orten Valdobbiadene är mjukt böljande och förutsättningarna för vinodling är därmed de bästa tänkbara. Sedan flera generationer tillbaka samarbetar Mionetto med de lokala vinodlarna.
Källarmästarens höga kvalitetsanspråk säkerställer att de druvor som används till vineriets fina mousserande viner håller högsta kvalitet. Mionettos mousserande viner framställs sedan 1982 enligt charmatmetoden, där två jäsomgångar skänker en särskild intensitet till proseccovinernas smak och arom. Friskhet och fruktighet, lätthet, modernitet och italiensk livslust – det är vad Mionetto Prosecco står för.

Proseccons historia
Beredningsmetoden för Italiens mousserande vin går ända tillbaka till romartiden. Prosecco utmärker sig genom sina karakteristiska druvsorter (85 procent gleradruvor) och sin lätthet. Därmed kombineras den typiska italienska livslusten – la dolce vita – med moderna kvalitetsanspråk. Människor förknippar uppkorkningen av flaskan med festliga tillfällen som förtjänar att firas i sällskap med ädla droppar. Men prosecco har även avnjutits som aperitif i århundraden.

I nordöstra Italien har romarnas tradition med prosecco fortsatt: Här i Veneto ligger idag det berömda odlingsområdet Prosecco med DOC- och DOCG-status. Mionetto är en av regionens viktigaste företrädare. Förutom att vineriet ständigt levererar förstklassiga viner, bidrar man även till att Prosecco-regionens rykte blir allt bättre internationellt sätt.

Mionettos odlingsområde: DOC och DOCG
I Venetos mjukt böljande landskap samsas många vinodlare. Mionetto är ett av 375 vinierier i regionen, som även omfattar Friuli Venezia Giulia. Huvuddruvan glera trivs extra bra i nordöstra Italien och passar utmärkt till prosecco-produktionen. För att kunna garantera ett noggrant urval av druvor samarbetar Mionetto endast med de allra bästa av de drygt 13 000 lokala vinodlarna.

En liten del av odlingsområdet bär idag den skyddade ursprungsbeteckningen DOCG: På den 107 hektar stora Superiore di Cartizze mognar druvor som pressas till mycket begränsade upplagor. Korta vintrar och torra, inte alltför heta, somrar innebär att gleradruvan frodas. Men även andra regionala sorter som perera, bianchetta, gerla lunga och verdiso samt internationella sorter som chardonnay och pinot noir trivs här. 2009 utnämndes Veneto dessutom till DOC-område. De mousserande viner som produceras här präglas av en underbar blommig ton. Till DOC-området räknas provinserna Venedig, Vicenza, Padua, Treviso och Belluno.

Framställningen av Spumante och Frizzante
Produkterna från Mionetto delas in i två huvudkategorier – Spumante och Frizzante.

Prosecco Spumante från Mionetto framställs sedan 1982 enligt charmatmetoden. Efter den mjuka pressningen av druvorna och en första jäsomgång vid kontrollerad temperatur följer en andra jäsomgång i jästankar. Eftersom trycket i flaskan uppgår till mellan tre och fem bar utmärker sig den här produkten genom en varaktig, intensiv mousse. Känslan i gommen är fyllig och komplex.

Mionetto Frizzanti har på grund av sin låga kolsyrehalt en återhållen mousse. Vid framställningen tillsätts kolsyran till det stilla vinet genom tryck och kylning. Flaskorna förses ofta med spago-förslutning eller skruvkork.

Mionettos prosecco-skapelser
Mionetto uppvisar alltid stor kreativitet vid framställningen av mousserande viner. Förutom Spumanti och Frizzanti ingår även vinbaserade drinkar i sortimentet.

Mionettos kärnprodukt är Prestige-kollektionens förstklassiga Mionetto Prosecco DOC Treviso Brut med orange etikett. Här kombineras en långvarig mousse med en fruktig doft av päron, äpple och honung. Smakprofilen präglas av en fin akaciaton samt aromer av blommor och mandel.

Dessutom imponerar Mionetto med sin Spumante Luxury Collection. Den exklusiva Prosecco DOC Treviso Extra Dry från Veneto bjuder på en mycket aromatisk smak. I doften framträder melon, päron och äpple.