Filter
Rosévin Rött vin Vitt vin
Weinviertel
Rosé Rött Vitt
Zweigelt
2022 2020 2017
halv flaska (0,375 l) standardflaska (0,75 l)
Ja
Eiswein Qualitätswein
Sött Torrt
Naturkork Skruvkork
0,75 L 0,375 L

Dürnberg Fine Wine

Vinorten Falkenstein kan blicka tillbaka på en lång vinodlingshistoria. I den här österrikiska regionen har det funnits vinodlingar ända sedan 1100-talet. 1988 grundade Christoph Körner vingården Dürnberg eftersom de naturliga förhållandena var perfekta för hans planer. Idag driver han företaget tillsammans med sina vänner Matthias Marchesani och Georg Klein. Teamet kring den ansvarige källarmästaren är intresserat av att framställa finfruktiga viner som uppfyller stränga riktlinjer för ekologisk produktion.

Orsaken till vinernas höga kvalitet är dels den sena skörden på grund av de svala temperaturerna högt uppe på Falkensteinklipporna, dels kallmacerationen av druvorna. En fin mineralitet och en sval, elegant friskhet präglar Dürnbergs sortiment. För att ge vinstockarna optimala förutsättningar satsar vingården på skonsamma åtgärder som håller jorden lucker och underlättar humusbildningen. Hållbarhet och ekologisk vinodling prioriteras högt i Dürnberg. Förutom exportverksamheten driver man också en typiskt niederösterrisk vintaverna, ”Schmitt’n”. I den gamla smedjan säljer Dürnberg sina viner, men dessutom anordnar de vinprovningar där gästerna även får möjlighet att prova andra ekologiska delikatesser som stenugnsbröd, praliner och vinmarmelad.

Falkensteins odlingslägen och Dürnbergs druvsorter
Falkenstein hör till den stora regionen Weinviertel DAC. Regionen är berömd för sitt grüner veltliner-vin, som spelar en stor roll även i Dürnberg. Det här vita vinet från Niederösterreich är kryddigt och aromatiskt. En stor fördel är att Falkensteins odlingslägen är så högt belägna. Det är inte för inte som man pratar om de klippor som sträcker sig upp ur kalkstenen. I den här delen av Weinviertel varvas skyddade dalar med höga toppar där vinstockarna får bra ventilation. Även i perioder med höga dagstemperaturer är nätterna svala, vilket innebär att druvorna tar lång tid på sig att mogna fullt ut. Därmed blir de extra extraktrika och behåller sin friska syra. Förutom grüner veltliner trivs traminer och riesling, men även St. laurent, muskateller, sauvignon blanc och pinot noir med de unika förhållandena på Falkensteins klippor.

Runt omkring den lilla vinorten finns det många odlingslägen som låter en livlig mineralitet och fina aromer framträda i glaset. Grüner veltliner trivs till exempel allra bäst i Ried Rabenstein och dess kalkhaltiga jordar. I Alten Kreuz frodas druvorna till Dürnbergs fruktiga Traminer. Ried Kirchbergs södra odlingslägen förfogar över vinstockar som är upp till 60 år gamla. Härifrån skördas druvorna till ett utsökt Reserve-vin. Pinot noir-druvorna som frodas i Ried Hocheck bjuder på en smak av hallon, apelsinskal och sura körsbär. Alla Falkensteins odlingslägen gläder gommen med en utpräglad komplexitet, friskhet och fina mineraltoner.

Dürnbergs viner – i hållbarhetens tecken
Dürnberg är statligt certifierad som hållbar vingård med fullständigt vegansk produktion. Det innebär att inget animaliskt innehåll tillsätts under processen och att både miljöledning och en bra koldioxidbalans är viktiga frågor för de niederösterrikiska vinmakarna. Tack vare den hållbara vinodlingen produceras typiska Weinviertel-viner samt två mousserande viner, en druvsaft och ett Eiswein, som teamet kring källarmästare Körner skördar extra sent varje år.