Filter
Mousserande Vitt vin
Frankrike Österrike Tyskland USA
Alsace Kalifornien Mosel Nahe Niederösterreich
Wachau
2023 2022 2021 2020 2019
Nej Ja
Gilbert & Gaillard James Suckling
ja
standardflaska (0,75 l)
Federspiel Großes Gewächs Qba
Bestheim Cattin Frères Gebrüder Loosen Heyl zu Herrnsheim Weinkellerei Hugel & Fils
Alsace California Mosel Nahe Pfalz
Halvsött Torrt
Champagnekork Naturkork Okänd Plastkork Skruvkork
0,75 L
Vittvin vindruva Riesling Tyskland

Riesling

De mest kända rieslingarna kommer från Tyskland, Österrike och Alsace, men druvsorten har etablerat sig över hela världen. Riesling finns i alla varianter från fruktigt söt till halvtorr till torr, som Kabinett och Spätlese, där alla sorter kännetecknas av hög syrahalt.
 

Riesling är en mycket gammal druvsort

Såvitt vi vet omnämndes riesling för första gången 1435 av källarmästaren på slottet Katzenelnbogen i Rheinland-Pfalz. Då skrev han i sin källarbok att han hade planterat "setzreben riesslingen in die wingarten". Ruesseling nämns 1348 även i Alsace, men det kan också ha rört sig om sorten Räuschling.
Riesling har nästan säkert sitt ursprung någonstans längs Rhen. Och som så många andra druvsorter har den Gouais Blanc, den vita Heunisch, som förälder. Tillsammans med Savagnin Blanc (Traminer) och Pinot Noir (Spätburgunder) var denna nu mycket sällsynta sort en av de ledande druvsorterna under medeltiden och producerade bland annat Aligoté, Chardonnay, Elbling och Gamay som föräldrar. Den andra föräldern till Riesling är okänd och möjligen utdöd. Idag vet vi dock åtminstone att Traminer är en farförälder till Riesling. Den andra morföräldern var en vild vinranka. Riesling har alltså ärvt utmärkta egenskaper från sina föräldrar och far- och morföräldrar av en slump. Weiße Heunisch är ansvarig för den sena mognaden, syran och träets robusthet, vildvinet för frostbeständigheten och de små bären, Traminer för smaken.

Riesling: En lång väg till berömmelse

Den sena mognaden gjorde dock att Riesling länge betraktades som en sämre sort. Under medeltiden var Rieslings mognad främst baserad på burgundiska sorter, som mognade ganska tidigt. Det resulterande vinet kallades vinum francium, frankiskt vin, och var reserverat för adeln. Vinum hunnicum från de hunniska sorterna, som ansågs vara sämre, lämnades åt folket.
Under lång tid inkluderade detta även riesling. På den tiden odlades de olika druvsorterna i den så kallade Gemischter Satz. Det innebar att de stod tillsammans i vingården, skördades och jästes tillsammans. Fördelen med detta var inte bara att vingårdarna hölls friskare tack vare blandningen, utan också att man alltid kunde uppnå en medelhög kvalitetsnivå, även om årgångarna varierade. De inriktade sig på sorter med medellång och sen mognad, som Elbling. Riesling har därför under århundraden aldrig nått rätt mognadsgrad.

Riesling-varianter:

  • Mousserande vin (Sekt)
  • Riesling torr, Riesling feinherb, Riesling halvtorr, Riesling mild
  • Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenlauslese (BA), Trockenbeerenauslese (TBA), Eiswein

Den sena skörderyttaren

Legenden säger att detta förändrades i Rheingau, där Riesling nu dominerar druvsortspektrumet. År 1775 väntade munkarna på Johannisbergs slott på att biskopen av Fuldas ryttare skulle ge dem tillstånd att påbörja skörden. Men ryttaren kom flera veckor för sent.
Vissa sorter blev övermogna och ruttnade, men Riesling producerade gyllene bär och även när botrytis-svampen angrep vinstockarna var de viner som producerades efteråt inte sämre än vanligt, utan direkt utsökta och söta. Så från och med detta år började Riesling vinifieras separat och skördas mycket sent. Så började rieslingens uppgång till att bli en av de mest respekterade druvsorterna.

Tyska vinregioner i synnerhet

Redan på 1800-talet hörde Riesling från Mosel, Rheingau och Pfalz till de mest eftertraktade vinerna i världen. De var ofta dyrare än de från Champagne, Bourgogne eller Bordeaux. Vid den här tiden grundades vinhus som Wegeler, Robert Weil, Dr Bürklin-Wolf, Bassermann-Jordan och andra hus som är välkända idag. Phylloxera, världskrigen och den mellanliggande ekonomiska krisen orsakade sedan en betydande nedgång i volym och rykte under 1900-talet, liksom trenden mot billiga viner under 1970- och 1980-talen.
Nya sorter som Müller-Thurgau, som ger högre avkastning, har också haft en negativ inverkan på Riesling under tiden. Dagens berömmelse började på 2000-talet, när en generation av toppvinmakare som Klaus-Peter Keller och Hans Oliver Spanier växte fram, särskilt i Rheinhessen, som hade lidit mycket under årtionden. Idag ligger Rheinhessen tillsammans med Rheingau, Pfalz och Nahe i framkant i Tyskland, särskilt när det gäller torra viner. Mosel, med bifloderna Saar och Ruwer, är fortfarande mycket mer känt för sina lekfullt lätta, unika och ofta fint bittra Kabinett-viner, Spätlese, Auslese och ädla söta viner. Men även i Frankrike produceras utmärkta, oftast torra rieslingar i Alsace, i Österrike i Wachau, i Kamptal och i Kremstal. Utomlands har sorten främst etablerat sig i Nya Zeeland, i Clare Valley och Eden Valley i Australien och i Oregon och Washington i USA, samt i Fingerlakes-regionen.

En för allt: Riesling

På cirka 60 000 hektar i världen - varav nästan hälften i Tyskland - översätter riesling terroir som knappast någon annan druvsort. Sorten gillar många jordmåner, särskilt basalt, skiffer, Rotliegendes, kalksten, urberg, granit och lerjordar. På grund av sin höga syrahalt kan Riesling användas för att producera utmärkt mousserande vin, medan dess höga sockerhalt och tendens till botrytis gör det till ett av de bästa söta vinerna i världen.
Smakspektrumet är mycket varierat och sträcker sig från kärnfrukt, stenfrukt, citrusfrukt och exotiska toner till steniga toner, örter och kryddor, te, honung och kanderad frukt. Till skillnad från Bourgogne är Riesling till exempel inte en sort som är benägen att mutera. Endast den röda Riesling är känd. Även om Riesling Italico eller Welschriesling, Clare Riesling, Cape Riesling eller Gray Riesling också har Riesling i sina namn, är de olika sorter.

Riesling, visste du att…

  • Rieslingdruvan har sitt ursprung runt floden Rhen, som går genom delar av Tyskland, Frankrike, Österrike och Schweiz.
  • De bästa Rieslingdruvorna växer längs Moselfloden i Tyskland på dess branta söderläge.
  • Riesling är en aromatisk druvsort som ger ett blommigt vitt vin associerat med fruktsmaker såsom aprikos, persika, äpple, päron, nektarin, ananas, och lime. Den används för att göra torra, halvsöta, söta och mousserande vita viner. Rieslingviner är sällan ekade.

Köp Riesling-viner

På The Wine Company har vi ett stort och utsökt urval av Riesling-viner - från Alsace, de olika tyska vinodlingsregionerna och resten av världen. Beställ din Riesling direkt hem till dörren