Filter
Rosévin Vitt vin
Rosé Vitt
Aglianico
Campania Greco di Tufo
Presskork
mood_title

Feudi di San Gregorio

Vinområdet Kampanien och regionen Irpinia

 

 

Feudi di San Gregorio

Vingården Feudi di San Gregorio ligger i Sorbo Serpico i regionen Irpinia. I den här delen av Kampanien är det tämligen kallt jämfört med övriga Syditalien, men vingårdarna ligger på den närliggande bergskedjan Apenninernas utlöpare och bildar en kuperad högplatå intill Neapelbukten. Feudi di San Gregorios odlingsytor drar nytta av de naturliga förutsättningar som råder i Irpinias mikroklimat. Vinstockarna växer på upp till 700 meters höjd över havet. Här råder en hög luftfuktighet som är ovanlig för Kampanien. Druvorna älskar luftgenomströmningen och den rikliga nederbörden i regionen. Det regnar upp till 100 dagar per år.

Feudi di San Gregorio har framför allt specialiserat sig på de druvsorter som har vuxit här i flera århundraden. Genom att utarbeta speciella zoner där Feudi odlar de enskilda druvsorterna, har teamet kring Pierpaolo Sirch riktat in sig direkt på terroiren. Samtidigt förfogar företaget inte bara över vinodlingar i Irpinia, utan har även utarbetat ytterligare 800 sådana zoner i andra Kampanien-regioner och ända upp till Norditalien. Utgångspunkten för de här framgångarna var dock Irpinias gröna kullar. De lokala vingårdarna omges av olivträd och regionala örter. Varje terroir bidrar till den mångfald som Feudis viner uppvisar: Exempelvis odlas aglianico-druvor i provinsen Taurasi och i närheten av de gamla svavelminorna i regionen Tufo växer greco-vinstockar. En del av de mycket små vingårdarna är omkring 100 år gamla.

Feudi di San Gregorio – vinkällaren, filosofin och människorna
Feudi di San Gregorio utgår inte bara från kriterierna för biologisk mångfald på de egna vingårdarna, utan fäster dessutom stor vikt vid utforskningen av den lokala terroiren. Under ledning av Pierpaolo Sirch fokuserar syditalienarna alltmer på de inhemska druvsorterna. Sedan 2009 är Antonio Capaldo chef för Feudi och han har utvecklat företaget till ett av Italiens viktigaste. Höga kvalitetskrav samt fokus på de enastående odlingslägena och deras respektive klimat- och jordegenskaper är bara två anledningar till framgångarna. Vinhusets filosofi går dessutom ut på att utgå från det förgångna och vingårdarnas historia när man fattar beslut kring nya upptäckter och utvecklingar. I samarbete med italienska universitet forskar företaget kring den omfattande genpoolen av druvsorter i Irpinia. Vissa sorter är hela 200 år gamla. Med utgångspunkt i den gamla kunskapen skapas nya viner som Aglianico Dal Re.

Dessutom har Capaldo sett till att Feudi di San Gregorio inte bara är en vingård utan även en samlingspunkt för konst, forskning och kultur. Tack vare vingården är regionen Irpinia idag mycket mer känd runtom i världen. Kärleken till detaljerna, som liksom skönheten räknas till företagets grundprinciper, kommer till exempel till uttryck i Feudis kreativa flaskdesign. I vinodlingarna märks noggrannheten bland annat genom tillämpningen av gamla beskärningstekniker. I Feudi di San Gregorios vinkällare produceras sedan tre vinlinjer: Classics, Selections och Excellencies. Capaldo-familjen har brett ut sig över Irpinias kullar och förfogar idag över 300 hektar odlingsyta i Syditalien samt en del regioner i Norditalien – och överallt odlar man enligt kriterierna för biologisk mångfald.

Feudi San Gregorios druvsorter och viner
Alla viner från Feudi di San Gregorio följer Irpinias unika ”klangfärg”: Här förenas enastående smak, friskhet och terroirens specifika ton. Knappast någon annan italiensk vinproducent bemästrar balansen med den perfekta syran. En del av vinerna produceras endast i små, exklusiva upplagor, exempelvis Patrimo från en gammal merlot-vinodling. Men även genomsnittsviner som Greco di Tufo med en behaglig ton av bittermandel eller Fiano från Avellino-provinsen är enastående.

De flesta odlingsytor runt omkring Feudi di San Gregorio har DOC- eller DOCG-status. En viktig druvsort är serpico. Vinerna på den druvan lagras i 18 månader på franska träfat. Av Falanghina-varianter som greco och aglianico framställs Dubl, ett utsökt cruvin. Men de uttrycksfulla och fina falanghina-druvorna resulterar även i lagerdugliga kvalitetsviner med aromer av vita frukter. Det rubinröda Rubrato visar hur vitt skilda vinerna från Feudi kan vara: Här framträder aromer av svarta bär, undervegetation och lakrits. Taurasi, som pressas av aglianico-druvan, är mycket fylligt med mjuka tanniner. I det mörkröda Lacryma Christi Rosso domineras smaken av färsk frukt och mörka kryddor. Kompanjonen, Lacryma Christi Bianco, är däremot halmgult och fylligt med en underbar mineralton.

Vingården Feudi di San Gregorio och konsten
Feudi di San Gregorio ligger i Sorbo Serpico, som under 1500- och 1600-talet utgjorde hjärtat av Gregorius den Stores pontifikat. Med sitt Sancti Petri-arv lade han grunden för Irpinias stora intresse för kultur. Arkitekturen och naturen gick hand i hand. När arkitekten Hikaru Mori restaurerade den gamla vingården fördes traditionen vidare samtidigt som moderniseringar infördes. Den nya vingården präglas av ett rakt formspråk samt rymliga inomhusinteriörer och trädgårdar. Ljuset spelar huvudrollen i byggnaden. Dessutom har de internationellt erkända designstjärnorna Massimo och Lella Vignelli bidragit med interiören. Den är praktisk samtidigt som den återberättar historien om Irpinias vinkultur och riktar blicken mot skönheten.

Efter invigningen 2004 vann vingården två utmärkelser för den mästerliga arkitekturen vid biennalen i Venedig och sedan dess har många konstnärer besökt platsen. De har alltid en koppling till vinodling och tolkar Feudi di San Gregorios metoder i sina verk. Själva anläggningen lockar många besökare genom sin vattenkonst, växtlighet och amfiteater. Till vingården hör inte bara en fatkällare, ett provningsrum och en historisk vinkällare, utan även ett konstgalleri med permanenta utställningar, kontor och restaurangen Marennà, som sedan 2009 finns med i Michelinguiden. Varje år kommer mer än 30 000 gäster till Sorbo Serpico för att följa med på vingårdens guidade turer. Irpinias historia och den höga kvaliteten på Feudis viner har en unik dragningskraft som kan ses som konst i sig själv.

Feudi-koncernen
Ända sedan 1980-talet har Feudi sökt sig långt utanför Sorbo Serpicos och Kampaniens gränser. Alla företagets vingårdar måste dock följa samma riktlinjer och producerar viner utifrån vinstockarnas lokala förutsättningarna. Feudi-koncernen förfogar över sammanlagt mer än 300 hektar, fördelade på över 800 jordlotter runtom i Italien. I norra Italien tog företaget 2002 över familjen Sirchs vingård med de traditionella Friuli-vinerna. I Campo alle Comete i Toscana samarbetar Feudi med Bolgheri.

Majoriteten av Feudis vinodlingar ligger dock i södra Italien: Ognissole är idag en viktig vingård i Apulien som hyllar regionens inhemska druvsorter. På vingården Basilisco, grundad 1992, bedriver Feudi ekologisk vinodling. Mitt i Monte Vultures hisnande vulkanlandskap ligger Barile, en av Aglianico-regionens vackraste vinorter.  På två hektar odlingsyta vid foten av Etna, på spetsen av den italienska stöveln, utforskar Feudi hur sicilianska viner kan smaka. Dessutom samarbetar företaget med Grederico Graziani, en vinmakare som är berömd för sina röda Profumo di Vulcano-viner.