Filter
högra stranden vänstra stranden
Cabernet Sauvignon Merlot
2018 2016
Ja
Médoc Saint-Emilion
Maison J.P. Moueix

Maison J.P. Moueix

Toppviner från Frankrike och Kalifornien

Jean-Pierre Moueix har byggt upp ett handelsimperium som framställer riktiga kvalitetsviner i sydvästra Frankrike och Kalifornien.

 

Historien om vingården Jean-Pierre Moueix

De bästa vinerna från Bordeaux och Kalifornien kommer från Jean Pierre Moueix. Släkten Moueix har arbetat med vin sedan 1937. Företagets grundare och namngivare såg den stora potentialen i regionerna Pomerol och Saint-Émilion. Med det som utgångspunkt byggde han från 1950 och framåt ett nät av vinslott med välklingande namn som Bélair-Monange, Hosanne eller Trotanoy.

När Jean Pierre Moueix avled år 2003 tog sonen Christian över företaget. Idag deltar även sonsonen Édouard i arbetet med handelshuset som ansvarig för vinerna från Kaliforniern. Det var Christian Moueix som tog familjen till Napa Valley på 1980-talet. Nu räknas vinerna från Jean Pierre Moueix till de bästa i sitt slag både i USA och Bordeaux. Produktionen omfattar allt från eleganta Grand Cru till bra vardagsviner som Le Priourat eller Millary. Bara administrationen hos Jean Pierre Moueix sysselsätter över 120 medarbetare inom marknadsföring och produktion av över 200 vinsorter.

Viner och vingårdslägen hos Jean-Pierre Moueix

Jean-Pierre Moueix såg potentialen i den sydfranska regionen vid Dordognefloden. Kalkhaltiga jordar med omväxlande grus och sand utgör en perfekt grund för vinstockarna i de bästa lägen i Bordeaux. Milda temperaturer och närheten till Atlanten gör odlingarna runt Pomerol, Saint-Émilion och Monange till de bästa i regionen. Här framställs djupröda viner med mjuka tanniner och kraftfulla fruktnyanser.

I Napa Valley äger Jean-Pierre Moueix vingårdarna Othello, Ulysses, Napanook och Dominus. Från Frankrike kommer företagets toppviner som Grand Cru-vinerna från Chateau Trotanoy. Klassiska rödvinsdruvor som merlot blandas i förstklassiga viner med druvor som cabernet franc, malbec och petit verdot. Lika imponerande är de prismässigt mer överkomliga AOP-vinerna från Jean-Pierre Moueix. Till exempel det torra och mjuka Bordeauxvinet eller det aromatiska Médocvinet med doft av mörka körsbär, hallon och plommon. Även mindre kända Saint-Emilion AOP övertygar med en fin kryddighet och silkesmjuka tanniner.