Champagne Cuvee Louise Pommery Nature
2006Brut, Champagne ACDen fina, kvardröjande moussen har en intensiv doft och smak av torkade citrusskal och vita blommor. Upplevelsen är finessrik och aromatisk och mynnar ut i en lång efterklang.
Denna artikeln finns även i setet
Utmärkelser för detta vin (4)
Utmärkelse
för årgången 2006
James Suckling
Förklaring skala
James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:
100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.
90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.
Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.
Prisad av
James Suckling
James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.
Utmärkelse
för årgången 2004
Falstaff
Förklaring skala
100–96 poäng: Extraordinära viner, helt enastående, unika, ojämförliga
95–90 poäng: Anmärkningsvärda viner, mycket bra till enastående
89–80 poäng: Mycket lyckade viner
79–70 poäng: Genomsnittliga viner
69–60 poäng: Viner under genomsnittet
59–50 poäng: Svaga viner, delvis bristfälliga
Prisad av
Falstaff
Den här tidskriften, som är lika populär bland vinälskare som bland finsmakare, grundades 1980 i Österrike. Det är Österrikes äldsta och idag även största vin- och gourmettidskrift. Sedan 2010 är familjen Rosam majoritetsägare och 2017 köpte en av VW:s före detta styrelsemedlemmar 23 % av andelarna.
Tidskriften fokuserar på vin, framför allt från Österrike, men även på gastronomiska trender och produkter inom mat och dryck samt kulinariska resor och nyöppnade restauranger och barer. Ända sedan starten har Falstaff varje år delat ut ett pris till österrikiska viner och publicerat resultatet i sin rödvinsguide.
Förlaget ger även ut tidskrifterna Falstaff Living, Falstaff Rezepte, Falstaff Gourmet im Schnee och Falstaff Opernball. Naturligtvis finns Falstaff även tillgängligt digitalt med både en hemsida och en omfångsrik vindatabas.
Vid sidan av tidskrifterna ger förlaget varje år ut en restaurangguide, två vinguider, en bar- och spritguide samt en caféguide.
Falstaff är i första hand en vin- och gourmettidskrift där vinexperter beskriver och betygsätter viner från främst Österrike, men även från många andra viktiga vinodlingsregioner runtom i världen. Bedömningen sker enligt Robert Parkers 100-poängssystem.
Sedan 2010 finns det också en tysk utgåva som fokuserar på vin och gastronomi i Tyskland, och sedan 2014 även en schweizisk utgåva inriktad på vin- och gastronomiscenen i Schweiz.
Utmärkelse
för årgången 2004
Mundus Vini
Förklaring skala
Vinerna bedöms av en jury enligt det gängse 100-poängssystemet och ett genomsnittsvärde räknas ut. Detta ger en indelning i tre olika kvalitetskategorier som motsvarar de olika medaljerna enligt följande:
Minst 95 poäng: Stor guldmedalj
Minst 90 poäng: Guldmedalj
Minst 85 poäng: Silvermedalj
Eftersom endast max 40 % av vinerna belönas med en medalj kan genomsnittet per kategori bli högre när många viner ligger inom ett av medaljområdena.
Prisad av
Mundus Vini
”Mundus Vini” är en av världens största och mest inflytelserika vintävlingar. Sedan starten 2001 har antalet viner ökat lavinartat från år till år. ”Meininger Verlag”, hemmahörande i Neustadt utmed den tyska "Vinvägen" Weinstraße, har bildat en separat organisation för tävlingen.
Mundus Vini ägde ursprungligen rum en gång om året (i augusti), i Neustadts evenemangs- och konferenscenter Saalbau. Sedan 2014 anordnas ytterligare en Mundus Vini på samma ort (i februari). Dessutom har Mundus Vini fått en spin-off i form av ”Mundus Vini Biofach”, där endast ekologiska och biodynamiska viner medverkar.
Sammanlagt provas ca 11 000 viner varje år i de två Mundus Vini-evenemangen. Alla viner från samtliga vinregioner runtom i världen tillåts delta – oberoende av kvalitetsnivå – vilket innebär att även tidigare ”exotiska” vinländer som Cypern, Georgien och Brasilien kan vara representerade.
Inför tävlingen provar ca 140 vinexperter från hela världen viner indelade i grupper om fem till sju vinprovare. De betygsätter vinerna enligt det gängse 100-poängssystemet.
De här betygen offentliggörs inte utan ligger till grund för medaljer. De överlämnas endast till dem som tävlar med vinet och gäller därmed nödvändigtvis inte för hela skörden av ett visst vin.
Utmärkelse
för årgången 2004
Berliner Wein Trophy
Förklaring skala
Grand Gold: Exceptionellt vin
Guld: Mycket bra vin
Silver: Bra vin
Berliner Wein Trophy delar ut silver- och guldmedaljer samt ”Grand Gold” – Stor guldmedalj. Dessutom delas priser ut till tävlingens bästa viner inom olika kategorier. Vid tävlingens årliga vinterupplaga delas även ”Special Awards” ut till bl.a. de bästa producenterna inom en kategori.
Prisad av
Berliner Wein Trophy
Under beskydd av OIV (International Organisation of Vine and Wine) och UIOE (International Union of Oenologists) är Berliner Wein Trophy den största och viktigaste internationella vintävlingen. Namnkunniga domare från hela världen samlas och provar över 10 000 viner i februari och juli varje år. Endast 30 % av de provade vinerna belönas med ”Stor guldmedalj”, ”Guldmedalj” eller ”Silvermedalj”. Dessutom delar man ut specialpriser till ”Bästa producent av stilla vin“, ”Bästa producent av mousserande vin”, ”Bästa kooperativ”, ”Bästa importör”, ”Bästa fackhandlare” och ”Bästa lågprishandlare”.
Tack vare att Berliner Wine Trophy äger rum två gånger per år hinner man prova ett mycket stort antal viner.
Champagne Pommery
Louise Pommery – kvinnan bakom den torra champagnen
Champagne
Ett unikt och glamouröst vin
I Champagne har man lyckats skapa en produkt med en oöverträffad glamourfaktor som fascinerat människor världen över i flera århundraden.
sedan århundraden tillbaka fascinerar människor världen över.
Champagne är Frankrikes nordligaste vinområde och det lämpar sig egentligen inte för vinodling på grund av sitt svala klimat och rikliga nederbörd. De viner som blir champagne lagras visserligen, men de får en relativt låg alkoholhalt och har den tydliga garvsyra som krävs för att framställa mousserande vin. De viktigaste druvorna är chardonnay, pinot noir och pinot meunier. En tongivande karaktär är munken Dom Pérignon. Det var han som började odla de röda druvsorter som används i champagne. Dessutom var han en mästare på assemblage, konsten att blanda grundviner av olika sorter och årgångar för att uppnå den önskade champagnestilen.
Chardonnay
Viner med karaktär
Chardonnay räknas till vinvärldens viktigaste druvor, de så kallade ”Cépages nobles”. Den här vita druvan är mycket mångfacetterad och låter jordmånen och klimatet komma till tydligt uttryck.
Chardonnay stammar ursprungligen från Bourgogne, där man använder den för att framställa viner av hög kvalitet som ofta lagras på ekfat. Tack vare druvans mångsidighet lämpar den sig väl för de mest skilda vinstilar – från torra till ädelsöta. Den ingår ofta även i cuvéer, till exempel tillsammans med druvan sémillon. I de stora franska mousserande vinerna från Champagne spelar druvan huvudrollen.
Profilkort
- Artikelnr 224564
- Beteckning champagne
- Vintyp Mousserande
- Årgång 2006
- Vinregion Champagne
- Skyddat ursprung Champagne
- Serveringstemperatur 8 °C
- Alkoholhalt 12,5 % Vol.
- Restsocker 0,5 g/L
- Syrahalt 3,7 g/L
- Lagringspotential 2026
- Typ av kork Naturkork
- Allergier innehåller sulfiter
- Adress producent/påfyllare Vranken-Pommery - 51689 Reims - France
- Land Frankrike
- Volym 0,75 L