Vin till rödvinssås

Vin till rödvinssås

En maträtt står och faller med såsen. Det är den som är pricken över i:et till den fina köttbiten eller de möra grönsakerna. Ofta gör vi det enkelt för oss och sträcker oss efter en färdig rödvinssås från hyllan i mataffären. Men det finns många enkla recept att följa och tillagningstiden är rimlig. Du behöver inte vara mästerkock för att lyckas! Den som söker efter recept på rödvinssås får många träffar, och många av dem är mycket bra. Då ställs man inför frågan om vilket recept man ska välja. Vårt recept har kort tillagningstid och resultatet är utsökt – och passar utmärkt till rött kött.

Recept för rödvinssås

Receptinfo

  • Mängd: För 4 personer
  • Tillagning: ca 25 minuter
  • Svårighetsgrad: enkelt
Ingredienser:
  • 1 schalottenlök
  • 1 tsk smör (även om du vill begränsa antalet kalorier bör du inte utesluta smöret)
  • 1/2 tsk socker
  • 1 msk tomatpuré
  • 120 ml rödvin
  • Peppar efter smak
  • 350 ml fond
  • 1/2 vitlöksklyfta, finhackad eller pressad
  • Timjan eller rosmarin efter smak
  • 1/2 msk smör


Tillagning:
  1. Hetta upp smöret och bryn schalottenlöken.
  2. Tillsätt peppar, socker och tomatpuré och bryn i ytterligare 3–4 minuter.
  3. Tillsätt 80 ml rödvin i 2–3 omgångar och låt vinet koka in.
  4. Tillsätt fonden och låt alltihop koka ihop.
  5. Tillsätt resten av rödvinet tillsammans med vitlöken och örterna. Låt såsen sjuda på låg värme så att den reduceras.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Passera såsen genom en sil. Vispa ner en matsked smör i små klickar, smaka av igen och servera.